Cukorbetegség tanácsok

Barátkozzon össze a patikussal, és kérje segítségét!

Korábban valószínűleg csak látásból ismerte a gyógyszerészt, várakozás közben megfigyelte, ahogy nyugodt mozdulatokkal válogatja össze a gyógyszereket, ada­golja, keveri a kenőcsöket vagy porokat. Ám a gyógyszerész munkája ennél sok­kal összetettebb (egyébként pedig aki a tablettákkal vagy kenőcsökkel bíbelődik, az sokszor az asszisztens). A gyógyszerész segíthet megismerni a cukorbetegség­re felírt szereket, tanácsot adhat, hogyan szedje őket, és a veszélyes gyógyszerköl­csönhatásokra is figyelmeztethet.

Mindig ugyanabban a gyógyszertárban vásároljon!

Ha a gyógyszerész már ismeri önt, és tudja, milyen gyógyszereket szokott nála kiváltani, kisebb a téve­dések kockázata. Ráadásul ön is nyugodtabban mer kérdéseket feltenni, és eset­leges félelmeit bátrabban megosztja azzal a patikussal, akivel már egy ideje jó vi­szonyban van.

Még a patikában ellenőrizze a gyógyszert!

Olvassa el a címkét, és azonnal nézze meg a tablettákat, illetve az oldatot, miután átvette, nehogy csak otthon vegye észre, hogy nem a megfelelő szert vagy a megfelelő adagot kapta. Ha olyan gyógyszert vesz, amelyet korábban is szedett, ám a csomagolása eltér a megszokottól, jelezze a patikusnak.

Kérje meg az ismerős gyógyszerészt, hogy segítsen átnézni gyógyszerlistáját!

Vigye magával az összes gyógyszert, amit szed, még a vitaminokat, a gyógynövénykészítményeket és az egyéb rendszeresen szedett, recept nélkül kapható gyógyhatású készítményeket is. Elképzelhető, hogy két olyan szer is van köztük, amely ugyanarra a célra szolgál, vagy olyanok, amelyek kioltják egymás hatását, például az egyik csökkenti a vérnyomást, a másik pedig növeli.

Jegyzeteljen!

Írja le a kérdéseire kapott válaszokat és az új gyógyszereire vonatkozó fontos tudnivalókat, hogy otthon, nyugodtabb körülmények között áttanulmányozhassa a ka­pott információt.

Kérjen tanácsot a gyógyszerésztől!

Valahányszor az orvos módosítja a gyógyszerezését, más orvosságot ír fel vagy megváltoztatja az adagolást, kérjen tőle tanácsot.

Takarékosabb megoldások

Kérdezze meg a gyógyszerésztől, nem lát-e módot a gyógyszertári számla csökkentésére – például úgy, hogy ön nem 30, hanem 60 napra elegendő adagot vásárol (ehhez persze megfelelő recept is kell), vagy egyes gyógyszerekből régebbi típusú vagy generikus változatot szed (megint csak az orvos jóváhagyásával).

Aranyszabály: Vigye magával a gyógyszerlistáját!

Jól jön a lista az orvosánál, a patikában és a dietetikusánál is, vagy ha egészségügyi tanács­adásra megy, illetve vészhelyzetben. Vegye fel a listára azokat az étrend-kiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket is, amelyeket rendszeresen szed. írja oda mindegyikhez, mikor írták fel (ha vényköteles), miért, mennyit és milyen gyakorisággal szed.

Soha ne döntsön úgy, hogy nem váltja ki a diabétesz gyógyszert, mert túl drága!

Inkább járjon utána, hogyan kaphatna rá több támogatást a biztosítótól, az önkormányzattól vagy valamilyen civil szervezettől. Lehetséges, hogy a gyógy­szerész tud ebben is tanácsot adni.

Említse meg az esetleges gyógyszerallergiáját vagy -túlérzékenységét!

Tudassa a patikussal, ha a kórtörténetében szerepel valamilyen hatóanyaggal szembeni allergia vagy kóros reakció. Minden részletről számoljon be, például ha kiütést kapott vagy émelyeg valamelyik gyógyszer beszedése után.

Ki kicsoda?

A gyógyszerész munkáját asszisztensek segítik: ők készítik el a készen nem kapható szereket, olykor ők állnak a pult mögött, az ő feladatuk a telefon­hívások intézése és a polcok feltöltése. Ők nem rendelkeznek kellő képzettséggel ahhoz, hogy válaszolni tudjanak a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, vi­szont készséggel továbbítják azokat a patikusnak.

Gyógyszertári szolgáltatások

Egyes nagyobb patikákban egészségnapokat vagy diabétesz napokat is szerveznek, ilyenkor vérnyomást, valamint koleszterin-és HbA1c-szintet mérnek, tanácsadást tartanak, és szakemberek válaszolnak a feltett kérdésekre.

Házhoz szállítás

Sok gyógyszertár vállal futárszolgálatot és házhoz szállítja a gyógyszereket. Nagy segítség ez olyanok számára, akik nehezen mozognak, vagy nincs az otthonuk közelében patika. Érdeklődjön, hol vehet igénybe ilyen szolgáltatást.

Online gyógyszertár

Már hazánkban is működik internetes gyógyszertár, a vényköteles gyógyszerek receptjét azonban el kell juttatni hozzájuk. Ne dőljön be az interneten megjelenő illegális gyógyszerreklámoknak!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.