Egészségügyi kérdezz-felelek

Cukorbetegség elleni gyógyszer – sitagliptin és injekciós tű

Amióta sitagliptint szedek, fáj a fejem és hasmenésem van, ez normális?

A sitagliptin az egyik legújabb, szájon át szedhető, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer, amely úgy hat, hogy növeli a GLP1 nevű emésztőrendszeri hormon szintjét. A GLP1 inzulin termelésére utasítja a hasnyálmirigyet, és gátolja a májban a glükóz termelődését, amivel csökkenti a vércukorszintet. Leggyakoribb mellékhatásai a meghűlésszerű tünetek és a fejfájás, bár egyesek gyomorproblémákra és hasmenésre is panaszkodtak. E tüneteknek enyhülniük kell, ahogy a szervezet hozzászokik a gyógyszerhez, ha nem így történik, azt jelezze orvosának!

Fontos!

Figyeljen oda az esetleges allergiás reakciókra, amilyen például a csalánkiütés vagy a légzési nehézség! Ha ilyen tüneteket tapasztal, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal hívja fel az orvosát!

Amennyiben az orvos a sitagliptin mellé egy szulfonilureát például glipizidet is felírt önnek, előfordulhat, hogy a vércukorszintje veszélyesen leesik erről is értesítenie kell az orvost!

Mi az inzulintoll előnye az injekciós tűvel szemben?

Például az egyszerűsége, hiszen itt csak egy, általában többnapi inzulinadagot tartalmazó inzulin patront kell az eszközbe tennie. Nem kell foglalkoznia azzal, hogy megfelelő mennyiséget szívjon fel a fiolából a fecskendőbe: egyszerűen beállítja a szükséges adagot, és már be is adhatja. A toll jóval pontosabb adagolást tesz lehetővé, mint az injekciós tű. Már vannak egyszer használatos tollak is, amelyeket a kiürülésük után egyszerűen ki kell dobni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.