Cukorbetegség tanácsok

Milyen hasznos dolgokat vásárolj a gyógyszertárból cukorbetegség esetén!

Rengeteg hasznos dolgot szerezhet be a gyógyszertárban az orvosságokon kívül is. Idegi eredetű fájdalmai vannak a lábfejében? Vásároljon krémet a fájdalom csillapítására! Nem szeretne leégni? Vegyen fényvédő krémet! Az alábbiakban olyan hasznos szerekről és eszközökről olvashat, amelyek megtalálhatók a pati­kák és gyógyászati segédeszközöket árusító üzletek polcain.

Tablettaadagoló doboz

A cukorbetegek közül sokan 8-12-féle gyógyszert, vitamint és egyéb étrend-kiegészítőt szednek. Nehéz ennyiféle tablettát észben tartani, mint ahogy azt is, mi az, amit már bevett. Szerezzen be egy egyszerű, fedeles, rekeszekre osztott tablettatartót, amelybe a hét minden nap­jára előre bekészítheti a gyógyszereit. így tudni fogja, mit vett már be, és mi van még hátra.

Vásároljon glükóztablettákat!

A gyógyszertárak cukorbe­tegeknek gyártott termékeket tartalmazó polcain ott vannak a rágótabletták és más glükóztermékek, amelyek a túl ala­csony vércukorszint kezelésére szolgálnak. Ha hajlamos arra, hogy hirtelen leessen a vércukorszintje, tartson magánál ilyen tablettákat otthon, az autóban, a munkahelyi asztalán, a zse­bében és a táskájában.

Óvja a lábát varrásmentes zoknival!

Kaphatók kifejezetten az idegi károsodás miatt érzéketlenné vált lábfejű személyeknek gyártott zoknik. E harisnyák kényel­mesek, nem túl szorosan tapadnak a lábra, és nincs rajtuk varrás, amely kidör­zsölhetné a bőrt. A csökkent fájdalomérzésű cukorbetegeknél könnyen előfor­dulhat, hogy a hagyományos zokni kidörzsöli a bőrt vagy vízhólyagot csinál anélkül, hogy az illető észrevenné, s e sebek azután elfertőződhetnek.

Otthoni vérnyomásmérő

Ha gondjai vannak a magas vérnyomással, az érté­kek otthoni nyomon követése igen hasznos lehet, mivel az orvosnál tett látoga­tások között is ellenőrizheti őket, és talán tesz is valamit a magas értékek csök­kentésére. Az otthon mért vérnyomásérték reálisabb is, mert az orvosi rendelő­ben idegesek vagyunk, szorongunk. Érdeklődje meg, mekkora mandzsettaméret kell a karjához, ha ugyanis a mandzsetta (a karra húzott, felfújható párna) nem megfelelő nagyságú, a mért értékek pontatlanok lehetnek. Az is szempont, hogy könnyen le tudja olvasni a műszer kijelzőjét.

Tudakolja meg, szükség van-e otthoni koleszterinszint-mérésre!

Ma már léteznek olyan készülékek, amelyekkel elvégezhető otthon is a koleszterinszint mérése. Többségük az előírások szerinti használat esetén igen pontos eredményt ad (éhgyomorra kell elvégezni a vizsgálatot, amit az emberek hajlamosak elfelej­teni). Hasznos a gyakori mérés azok esetében, akik koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szednek, és az orvosnál tett látogatások között szeretnének meggyő­ződni arról, hogy a gyógyszer és az étrendi változtatások mennyire hatékonyak. A leghasznosabb az olyan teszt, amely az LDL- („rossz”) koleszterin, a HDL-(„jó”) koleszterin és az összkoleszterin szintjét is méri. Egyes készülékek emellett a trigliceridszint mérésére is alkalmasak – e vérzsírok magas szintje növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az eredmények értelmezéséhez kérje orvosa segítségét.

Útra való ennivaló

A cukorbetegek számára készített édességek és italok óriá­si üzletté váltak, pedig valójában nincs is szükség rájuk (többnyire jobb, ha „va­lódi” ételeket eszik). Ha azonban gyakran előfordul, hogy nincs ideje tízóraizni vagy netán ebédelni, akkor érdemes a biztonság kedvéért mindig magánál tarta­ni némi harapnivalót. Az említett termékekben lévő szénhidrátok lassan bomla­nak le, hogy segítsenek stabilizálni a vércukorszintet.

Szabócentiméter

A hétköznapi mérőszalag az egyik legegyszerűbb eszköz, amelynek segítségével nyomon követheti egészségi állapotát. A kutatások szerint a nőknél a 88 cm-t, a férfiaknál pedig a 100 cm-t meghaladó derékbőség a szív­infarktus, a magas vérnyomás és a stroke megnövekedett kockázatára figyelmez­tet. A mérőszalaggal a boka körfogatát is megmérheti, s ha duzzadt, az azt jelzi, hogy szervezete vizet tart vissza, s erről feltétlenül tájékoztatnia kell orvosát.

Hidratálókrém

A magas vércukorszint fokozza a bőr kiszáradását, ami kirepedezéshez vezethet, a repedések elfertőződhetnek, és ez komoly gond lehet. Ezért tehát használjon mindennap hidratálókrémet. Bár egyes készítmények a címke szerint kifejezetten cukorbetegeknek készülnek, ne csak ezek közül válogasson, gyakran csak az áruk magasabb, de semmivel sem jobbak a többinél.

Ne használjon dezodorálószappant!

Ezek gyakran szárítják és irritálják a bőrt, amely így nagyobb valószínűséggel fog kirepedezni és elfertőződni. Használjon inkább hidratálószappant.

Kapszaicinos krém a fájós lábfejre

A kapszaicin – az erős paprikában is található vegyület – azáltal enyhíti a fájdalmat, hogy akadályozza az ingerület továbbítását az idegsejtekből az agyba. E krémek néhány hetes használat után kezdik igazán kifejteni hatásukat. Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön belőle a sze­mébe, a szájába vagy az orrába, mivel égető érzést okoz. Még alapos kézmosás után is maradhat némi kapszaicin a bőrön, s ha a szeméhez nyúl, csíp és éget, ezért célszerű eldobható kesztyűt viselni, amikor bekeni a lábfejét.

Aranyszabály: Mérje le a fogmosás idejét!

A fogorvosok szerint két-három percen át kell kefélni a fogakat, hogy valóban tiszták legye­nek, ám az emberek többsége ennél jóval kevesebb időt szán erre. Állítson maga mellé konyhai időjelzőt, amikor fogat mos, és csodálkozni fog, mennyire hosszúnak tűnik az a három perc. Az alapos fogmosás külö­nösen fontos a cukorbetegek számára, mivel körükben az átlagosnál nagyobb az ínybeteg­ség kockázata.

Vény nélküli cukormentes gyógyszerek

Vércukorszintje amúgy is magasabb­ra kúszhat, amikor beteg, ezért ne terhelje szervezetét a meghűlés és köhögés el­leni gyógyszerekben lévő cukorral. Noha az e készítményekben lévő cukor nem befolyásolja jelentősen a vércukorszintet, jobban teszi, ha a köhögés elleni szi­rupok, pezsgőtabletták és köptetők cukormentes változatát vásárolja.

Maximális védelmet nyújtó napozószerek

Egyes cukorbetegség és magas vér­nyomás elleni gyógyszerek megnövelik a bőr fényérzékenységét, ezért különösen fontos a megfelelő védekezés. Súlyos leégés hatására a vércukorszint is megnő­het, a gyógyulás pedig tovább tarthat, mint másoknál. Legalább 15-ös fényvédő faktorú, széles spektrumú szert használjon. A krémek fizikai és kémiai védelmet nyújtó anyagokat tartalmaznak, például cink-oxidot, illetve avobenzont.

Egy kupica napkrém

A szakértők szerint a megfelelő védelemhez alkalmanként legalább két evőkanálnyi napozószert kell használni – ez a mennyiség nagyjából egy teli kupicának (25-30 ml-nek) felel meg. A legtöbben ennél jóval kevesebbet kennek magukra. Ne spóroljon tehát a krémmel vagy az olajjal. Legalább fél órá­val a napozás megkezdése előtt kenje be magát, hogy a szer felszívódhasson, s kétóránként ismételje meg a kenést.

Dobja ki a lejárt napozószert!

Ha egy flakon már évek óta lapul a szekrény­ben vagy az autó kesztyűtartójában, vegyen helyette újat – a szer már rég elve­szítette hatékonyságát.

Háromhavonta új fogkefe

Ha a sörték kirojtosodtak vagy széthajlanak, ennél gyakrabban is cserélheti. Ha túl sokáig használ egy fogkefét, az már nem tisztít elég alaposan, nem beszélve a rengeteg baktériumról, amit a szájába juttat vele. Ne túl kemény sörtéjű kefét válasszon, nehogy felsértse vele az ínyét, és vegyen fogselymet is, de ne csak vegyen, használja is!

Az elektromos fogkefe

Hatékonyabban távolítja el a lerakódásokat, mint a ha­gyományos fogkefe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.