Cukorbetegség tanácsok

A vércukorméréshez megfelelő eszközök beszerzése

A cukorbetegség nem egészen olyan állapot, mint mondjuk a magas koleszterin­szint, kezeléséhez sokkal több eszközre van szükség. Jó, hogy ezek léteznek és kaphatók, hiszen például vércukormérők nélkül a betegség kezelése a vaktában való lövöldözéshez hasonlítana. Most, hogy már legalább 180 millió cukorbe­teg él a világon – és számuk egyre nő -, érthető, hogy egyre több gyógyszertár­ban alakítanak ki külön részleget a nekik szükséges anyagok és eszközök számá­ra. Az sem meglepő, hogy a betegnek némi segítségre lehet szüksége ahhoz, hogy választani tudjon a rengeteg lehetőség közül.

Mielőtt bármit venne, ellenőrizze, mit fedez a biztosítása!

Sokféle vércukor­mérő, tesztcsík, tű és a vizsgálatokhoz szükséges egyéb anyag kapható. Mielőtt azonban választana, nézzen utána, mire nyújt fedezetet az egészségbiztosító, il­letve milyen mértékű a támogatás. Ha nem a tb által nyújtott támogatást vesz igénybe, az sem mindegy, hogy az adott patika melyik egészségpénztárral kötött szerződést.

Mielőtt vércukormérőt választ, hasonlítsa össze a tesztcsíkok árát!

Hosszabb távon sokkal többet kell költeni a tesztcsíkokra, mint a műszerre – a gyár­tók számára is a tesztcsíkok jelentik az igazi bevételi forrást. Ráadásul nem is minden csík használható fel minden műszerhez. Ha tehát a biztosító megjelöli, mely készülékek beszerzését támogatja, ne feledje, hogy a tesztcsíkok ára fontosabb szempont, mint a műszeré. Azt is érdeklődje meg, hol kaphatók az adott műszerhez szükséges csíkok.

Tájékozódjon a vércukormérőkről!

Ebben is kérjen tanácsot orvosától, és nézze meg a gyártók honlapját is, ahol megtalálhatók a készülékek jellemzői és az áruk is. Látogasson el a weboldalakra. Kérje, hogy rendszeresen küldjenek önnek újdonságokat és ajánlásokat tartalmazó hírleveleket. Ezekből sok min­dent megtudhat, s lehet, hogy talál olyan készüléket, amely könnyebbé teheti az életét.

Ellenőrizze és tisztítsa a vércukormérőt!

Ha a műszer régi vagy piszkos, ha tévesen kódolta, vagy ha a tesztcsíkok szavatossága lejárt, illetve melegnek vagy párásságnak vol­tak kitéve, akkor pontatlan eredményt kap, ami káros és veszélyes lehet. Feltétlenül tartsa be a gyártónak a műszer tisztán tartására vonat­kozó utasításait. Ha biztos akar lenni abban,hogy a készülék pontos értékeket mér, vigye magával az orvoshoz, s végezzen mérést a sa­ját készülékével egy-két perccel azután, hogy az orvos vért vett öntől. Az Magyar Cukorbete­gek Országos Szövetsége szerint a saját mű­szerrel kapott értékek legfeljebb 15 százalékkal térhetnek el a laboratóriumban mértektől.

Mely tulajdonságok a legfontosabbak?

Egyes vércukormérőkhöz kevesebb vér kell, mint másokhoz, vagy több mérési adatot képesek tárolni. Mások szó­beli utasításokat adnak a vérvétel és a mérés egyes lépéseihez, megint másokból az adatok számítógépre tölthetők, s grafikonok is készíthetők belőlük, hogy nyo­mon tudjuk követni a vércukorszint alakulását. (Ha ilyen készüléket vesz, előzőleg győződjön meg arról, hogy rácsatlakoztatható-e a saját és az orvosa szá­mítógépére.) Orvosával és/vagy a cukorbeteg-tanácsadóval együtt döntsék el, mi a legfontosabb önnek. Vannak, akik a minél több funkciót szeretik, másoknak a nagy kijelző vagy a használat egyszerűsége a fontos.

Kódolás

Mivel a tesztcsíkok gyártási sorozatonként változhatnak, egyes műsze­reknél a mérés előtt egy kódot kell megadni (amely a csíkokat tartalmazó cso­magolás címkéjén található). Ezzel kalibrálható a műszer, hogy pontos értéket mérjen. Más készülékek viszont nem igényelnek kódolást. Ezt azért fontos meg­jegyezni, mert ha valaki elfelejti beadni a kódot, téves eredményt kap.

Hány tesztcsíkot vegyen?

Számoljon! Ha például naponta négy mérést kell végeznie, akkor egy hónapban nagyjából 120 csíkra lesz szüksége. Nézze meg a lejárati idejüket is, nehogy a nyakán maradjon egy nagy adag használhatatlan tesztcsík. Arról is tájékozódjon, nincs-e éppen valamilyen akció, amelynek kere­tében olcsóbban juthat tesztcsíkokhoz.

Tartsa a csíkokat száraz, hűvös helyen!

A tesztcsíkok eltarthatóságára a me­leg és a páratartalom is hatással van, ezért ne a fürdőszobában tárolja őket.

Jegyezzük meg: A meleg és a párás levegő ronthatja a tesztcsíkok eltartható­ságát.

Használja a műszerrel kapott naplót!

Az egyetlen módszer, amellyel kiderít­heti, miként hatnak a különféle ételek és a testmozgás a vércukorszintjére, az, ha gyakran megméri, majd feljegyzi a mért értéket. A műszerek többségéhez jegy­zetfüzetet is mellékelnek e célból. Ne érje be az eredmények beírásával, elemez­ze az adatokat és keressen összefüggéseket. Vigye magával a naplót, valahány­szor felkeresi az orvosát vagy a dietetikust, mivel ők is segíthetnek a mért ada­tok értelmezésében.

Válasszon megfelelő tűt!

Arról a hegyes kis szerszámról (lándzsáról) van szó, amellyel naponta többször is megszúrja az ujját, hogy vért vegyen a cukormé­réshez. A vérvételi tűk többféle kivitelben és méretben kaphatók. Noha önma­gukban is használhatók, a legtöbb beteg inkább egyszerű, rugós szerkezetbe illeszti a lándzsát, amely gyorsan és minimális fájdalommal üti át a bőrt. Minél gyorsabb a szúrás, annál kevésbé fáj. Sok vércukormérőhöz mellékelnek ilyen eszközt, sőt némelyikbe be is építik, de nyugodtan használhat másikat, ha azt jobbnak találja. Maga a szerkezet hosszú élettartamú, a lándzsát bizonyos idő­közönként azonban cserélni kell.

Hova dobja?

Vásároljon olcsó, átszúrhatatlan tartályt, amelybe úgy dobhatja be az elhasznált lándzsákat és injekciós tűket, hogy nem kell hozzáérni a biológiai anyagokkal érintkező részükhöz. A használt tesztcsíkok, lándzsák és injekciós tűk veszélyes hulladéknak számítanak. Érdeklődjön a helyi hulladékkezelőnél, ho­gyan szabadulhat meg a megtelt tűtartóktól. Egyes kórházak is átveszik az ilyen hulladékot.

Ha lehet, ne alkoholos törlővel fertőtlenítsen!

Mielőtt a vércukorszintmérés­hez megszúrja az ujját, meg kell tisztítani a bőrt a mikrobáktól és a zsíroktól, amelyek megzavarhatják a mérést. Erre tökéletesen elegendő a szappannal és me­leg vízzel végzett kézmosás. Az alkoholos törlés után a szúrás fájdalmasabb le­het (mivel a tű alkoholt visz magával a bőrbe), ráadásul az alkohol szárítja is a bőrt. Ha mégis alkoholt használ, a szúrás előtt várjon, amíg az ujjbegyén a bőr teljesen megszárad.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.