Cukorbetegség tanácsok

Garantált pihenés cukorbetegen a szállodában is!

Sajnálatos tény, hogy a szállodai szobában csak kevesen tudnak ugyanolyan jól aludni, mint otthon a saját ágyukban. Pedig a jó alvás kulcsfontosságú ahhoz, hogy élvezni tudja a következő napot, s állandó értéken tudja tartani a vércukor­szintjét.

Foglaljon le előre egy csendes szobát!

Ha éjszaka a behallatszó kiáltozás, zene vagy más zajok miatt rosszul alszik, másnap fáradtan ébred. Kérjen olyan szobát, amelyik távol esik a lifttől és a lépcsőktől, tehát a folyosó azon részeitől, ahol nagy a jövés-menés. Az sem árt, ha minél több szint választja el az étterem­ben szórakozó esküvői vendégseregtől, diákcsoporttól vagy más társaságtól.

Vigyen magával néhány kedves tárgyat!

Ha becsomagolja a kispárnáját és mellé tesz valamit, ami megnyugtatja, például azt a könyvet, amelyet elalvás előtt szokott olvasgatni vagy a hímzést, amelyen esténként pihenésképpen dol­gozni szokott, kellemesebben érzi magát az új környezetben, és jobban fog aludni.

Lefekvés előtt vegye szemügyre a szobát!

Fogmosás után nézzen körül, győ­ződjön meg arról, hogy a függönyök be vannak húzva, a légkondicionáló, illet­ve a fűtőberendezés kellemes hőfokra van állítva, és az ajtó be van zárva. Ellen­őrizze az ébresztőórás rádiót is, nehogy hajnalban megszólaljon.

Zárja ki a külvilágot!

Vigyen magával füldugót és szemtakarót, s ha szükséges, használja is őket.

Kérjen ébresztést!

Miért van az, hogy a szállodai ébresztőórás rádiók mindig sokkal bonyolultabbnak tűnnek az otthoninál? Ne kezdjen bíbelődni vele, mert ha nem tudja eldönteni, hogy este tízre vagy reggel tízre állította be, egyszerűbb, ha a portán kér telefonos ébresztést.

Aranyszabály: Minden este vizsgálja meg a lábát!

Nagy a kísértés arra, hogy amikor egy város­nézéssel töltött fárasztó nap után visszatér a szállodába, ledőljön az ágyra, és máris álomba szenderüljön. Mielőtt így tenne, van egy apró feladata: a vakáció idején valahányszor leveszi a cipőjét, mindig vizsgálja meg a lábfejét, nincs-e rajta piros folt, vízhólyag, kidörzsölődés, bőr- vagy körömsérülés. Ha talál ilyet, az orvos javaslatainak megfelelően kezelje. A sok járkálás megviselheti a lábat, s a nyaralás során szerzett sérülések szövődményei jóval a vakáció vége után is elkísérhetik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.