Cukorbetegség tanácsok

Külföldön is élhetsz egészségesen, ha cukorbeteg vagy!

Hasznos tudnivaló: Tanuljon meg pár hasznos ki­fejezést, pél­dául, hogy „Narancslére van szüksé­gem”.

Az idegen országok felkeresése rengeteg izgalmat tartogat: új szokásokat, külön­leges ételeket és egzotikus tájakat ismerhet meg. Az izgalmas kalandok mellett azonban számítani kell bizonyos nehézségekre és váratlan eseményekre, ame­lyekre a lehetőségek szerint előre fel kell készülni. Mielőtt tehát elindulna a tá­voli vidékek felé, tegyen meg néhány óvintézkedést az út biztonságossá és élveze­tessé tétele érdekében.

Időben oltassa be magát!

Jelentkezzen be hat-nyolc héttel az indulás előtt a háziorvosához, hogy megkérdezze, szükség van-e valamilyen védőoltásra a fel­keresni kívánt országok vonatkozásában, és ha igen, azokat mielőbb adassa be magának. Némelyik oltásnál hetekbe telik, mire kialakul a védettség.

Tájékozódjon a biztosításokról!

Az Európai Unió országaiban az itthoni tár­sadalombiztosítása fedez bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat. Ez azonban nem automatikusan történik, hanem elutazás előtt ki kell váltani az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ha az Unión kívüli országba utazik, okvet­lenül kössön utasbiztosítást.

Ha segítségre van szükség

Még mielőtt útnak indul, tudakolja meg az adott országban működő magyar konzulátus címét és telefonszámát. Ha bajba jut, tőlük kérhet segítséget. Esetleg abban is segíthetnek, hogy magyarul beszélő or­vost találjanak, ha ön nem beszéli az adott ország nyelvét.

Tanuljon meg néhány fontos kifejezést az illető ország nyelvén!

Ha a hely­béliekhez az anyanyelvükön szól – akár csak egy köszönés erejéig -, sokkal könnyebb a kapcsolatfelvétel. Szerezzen be útiszótárt, és másoljon ki belőle olyan egyszerű mondatokat, amelyekre szüksége lehet, például „Cukorbeteg va­gyok,” „Alacsony a vércukorszintem”, vagy „Narancslére van szükségem”. Min­den kifejezésnek hagyjon három sort a jegyzetfüzetében. Az elsőbe az anyanyel­vén írja le, a másodikba az adott idegen nyelven, a harmadikba pedig úgy, ahogy ki kell ejteni. Megpróbálhatja elmondani, amit felírt, de ha a másik nem érti, még mindig megmutathatja neki a leírt szöveget.

Tájékozódjon az idegen ország konyhájáról!

A világ különböző népeinek konyhájában ismeretlen ételekkel és különös hozzávalókat tartalmazó fogások­kal találkozhat. Miközben úti céljáról olvasgat, ismerkedjen meg a helyi specia­litásokkal. Keressen olyan előételeket, főételeket és desszerteket, amelyek beleil­lenek az étrendjébe, s gyakorolja e fogások nevének a kiejtését (vagy készítsen „puskát”, amelyet magával vihet az étterembe). Ugyanez vonatkozik az élelmi­szerüzletben történő vásárlásra is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.