Cukorbetegség tanácsok

Biztonságos és kényelmes repülés cukorbetegen is!

A légi közlekedés korai időszakában a repülés nagy kalandnak számított az utazók körében. Manapság többnyire inkább nyűgként tekint rá mindenki, amelyet el kell viselni, mielőtt kezdetét venné az igazi utazás. Az alábbi tanácsok abban segítenek, hogy a következő repülőútja kellemes és biztonságos legyen, s frissen, tettre készen érkezzen meg.

Vigyen magával ennivalót!

A rövidebb repülőutakon a legtöbb légitársaság turistaosztályán már nem szolgálnak fel ételeket. A megvásárolható ennivalók pedig nemcsak drágák, hanem egészségtelenek is. Csomagoljon be magának legalább egy szendvicset, egy almát vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet és némi zsírszegény sajtot. Tegye ezeket a kézipoggyászába néhány papírszalvéta társaságában.

Kérjen folyosó melletti ülést!

Lehet, hogy sajnálja azt az utast, aki a sor szélén ül, mert fel kell állnia, valahányszor az ablaknál ülő utas el akarja hagyni az ülését, ámde ő valószínűleg sokkal kevésbé elmerevedve és sokkal kevésbé fáradtan fog leszállni a gépről, mint a többiek. Próbáljon tehát ilyen ülést szerezni, és használjon ki minden alkalmat, amikor felállhat. Ha az ember órákig üldögél egy helyben a repülőgépen, megnő a mélyvénás trombózis (a lábszárban kialakuló vérrögök) kockázata, és ez az állapot életveszélyes is lehet, ha a vérrög a tüdőig jut, és tüdőembólia alakul ki. Számos tényező növeli a mélyvénás trombózis kockázatát: a túlsúlyosság, a 60 év feletti életkor, a nem kielégítő vérkeringés és a korábbi szívbetegségek.

Ébresztő!

Ha repülés közben aludni szokott vagy filmet néz, akkor gyorsabban múlik az idő. De vajon jó ez önnek? Nem igazán. Legközelebb, amikor repül, állítsa be a karóráján az ébresztő funkciót, hogy jelezzen a felszállás után 60, de legkésőbb 90 perccel. Ekkor néhányszor sétáljon el a mosdóig és vissza, majd állítsa be az órát újra 60 vagy 90 percre, s ismételgesse a sétát egészen a repülőút végéig.

Sétálgasson a reptéri várakozás alatt!

Gyakran hosszú órákat kell várakozni az indulásig, illetve egy csatlakozás során. Használja ki ezt az időt, és járja körbe a repülőteret ahelyett, hogy csokiszeletet majszolva letelepedne. Ha össze¬adja a mozgással elégetett energiát és azt, amit nem fogyasztott el a csokoládéval több száz kalóriával is jobban járhat.

Vegyen palackos vizet a biztonsági ellenőrzés után!

Igaz, hogy a légikísérők megjelennek majd az italoskocsival, önnek azonban sokkal gyakrabban kell innia, hogy elkerülje a kiszáradást, amitől megfájdulhat a feje, és a vércukorszintje is megemelkedhet. Ha emiatt többször kell felállnia és kimennie a mosdóba, az sem baj, sőt direkt jó. Ne feledje, hogy számos repülőtéren manapság a biztonsági ellenőrzésen nem engedik át a folyadékot tartalmazó palackokat, ezért ha mód van rá, az ellenőrzés után vegyen innivalót.

Próbáljon a vészkijáratnál lévő sorba szóló helyet szerezni!

Ezekben a sorokban sokkal több hely van arra, hogy kinyújtsa a lábát. Ha az interneten szerzi meg a beszállókártyáját, megnézheti a gép alaprajzát, és tudni fogja, hol vannak ilyen ülések.

Aranyszabály: A gyógyszereit a kézipoggyászba csomagolja!

A Nebraskai Egyetem és a Wichitai Állami Egyetem kutatói szerint a nagy légitársaságoknál 2006-ban 1000 utasra átlagosan 6,5 téves helyre küldött csomag jutott. Ez talán nem tűnik túl soknak, ám egy nagy utasszállító gép esetén, két-három utas is csomagok nélkül érkezhet meg. Egyes légitársaságoknál ennél is rosszabbak az arányok. Éppen ezért a cukorbetegsége kezeléséhez szükséges holmikat mindig a kézipoggyászba csomagolja, és vigye fel a gépre. Így bebiztosíthatja magát arra az esetre, ha elveszne a csomagja. Ráadásul a raktérben nagyon hideg van, ami nem tesz jót az inzulinnak.

 

Mozgassa a lábát!

A vérkeringés serkentése érdekében félóránként végezze el a következő egyszerű gyakorlatokat: sarkát a padlón tartva emelje fel a lábujjait, amennyire csak tudja, maradjon így néhány másodpercig, majd engedje vissza a lábujjait. Ezután emelje el az egyik lábát néhány centiméterre a padlótól, és körözzön a lábujjaival előbb az egyik, majd a másik irányban. Ismételje meg ugyanezt a gyakorlatot a másik lábával is. Végül emelje meg az egyik sarkát olyan magasra, amennyire csak tudja, miközben lábujjai a padlón maradnak. Ezt a mozdulatot is ismételje meg a másik lábával.

Kevesebb lesz a stressz, ha időben érkezik a reptérre

Aki fél a repüléstől, az csökkentheti a szorongást azzal, ha elegendő időt hagy a repülőtérre való megérkezésre és a becsekkolásra, valamint a biztonsági ellenőrzésre. Ha túl rövid idő marad ezekre a dolgokra, akkor egészen biztosan szorongani fog amiatt, hogy lekési a gépet, s a stressz megnövelheti a vércukorszintet. A repülőjegyen általában szerepel, hogy hány órával a gép indulása előtt kell a reptérre érkezni, de ön nyugodtan megtoldhatja ezt az időt, amennyivel csak szeretné. Az év végi ünnepek környékén és a nyaralási szezonban legalább 30-60 perccel több időt szánjon a reptéri várakozásra és a sorban állásra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.