Alvás javítás

Katasztrófák és cirkadián hullámvölgyek

Az ember általában éjszaka születik, és éjszaka hal meg. A spontán vajú­dás és a születés leggyakrabban éjfél és reggel hat között történik, és a ha­lálozás nagyobb csúcsa reggel négy és hat óra között van, míg van egy ki­sebb csúcs délután kettő és négy óra között. A szívroham leggyakrabban reggel hat és tíz között, az agyvérzés leggyakrabban reggel öt és hat kö­zött fordul elő. Ezek a csúcsok megfeleltethetők a legnagyobb aluszékonyság periódusával, reggel három és öt óra között.

Mivel a legnagyobb aluszékonyság órái a leggyengébb teljesítménnyel társulnak, mikor az éberség és a figyelem a legalacsonyabb szinten van­nak, nem meglepő, hogy a gépkocsi balesetek (pl. árokba hajtás) leggyak­rabban reggel kettő és hat óra között fordulnak elő, míg van egy csúcs délután egy és négy óra között is.

Tanulmányok is bizonyítják

Hasonlóképpen tanulmányok tucatjai mutatják, hogy a munkahelyi balesetek, amelyeket gyakran a gyenge teljesítőképesség és a csökkent éberség okoz, legvalószínűbben a két cirkadián hullámvölgy alatt fordul­nak elő. Nem kérdéses: a megnövekedett aluszékonyság időpontjai a be­tegség és baleset jelentős rizikófaktoraiként szerepelnek, és ezt a kocká­zatot növeli a korábbi alváshiány.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.