Cukorbetegség

A terhességi diabétesz lehetséges szövődményei

A cukorbetegséggel társuló terhesség veszélyeztetett ter­hességnek tekinthető, mind az anya, mind a születendő gyermek vonatkozásában. Az anya szempontjából első­sorban a terhesség előrehaladásával egyre emelkedő vércukorszint jelenthet veszélyt (az inzulinhatás ugyanis a terhesség során élettani okokból folyamatosan csökken).

Mi történhet a magzattal?

A magas anyai vércukorszint ugyanakkor a magzatot is károsíthatja. Az utóbbi 30 évben egyértelművé vált, hogy a cukorbetegséggel társuló terhesség szövődményeinek legalapvetőbb oka az anya normálisnál magasabb vércukorszintje. Ennek kiküszöbölésével e szövődmények nagy része megelőzhető.

Prégesztációs diabéteszben rosszabbodhatnak a dia­béteszes érszövődmények, prégesztációs és gesztációs cukorbetegséggel társuló terhességben a nem cukor­betegek terhességéhez képest egyaránt gyakoribb a magas vérnyomás és a vizelet fehérjetartalmának emelkedése.

Mindebből adódóan, prégesztációs cukorbetegek már a fogamzás előtt fokozott ellenőrzést igényelnek (prekoncepcionális gondozás).

Fontos a rendszeres ellenőrzés?

A cukoranyagcsere ellenőrzése minden terhesen el­engedhetetlen követelmény a kora terhességben (éhomi vércukorszint) és a terhesség 24-28. hetében (cukorterhelés). Diabétesz szempontjából „rizikó­csoportokba” tartozókon a terhes­ség első felétől kezdve, szükség szerint több alka­lommal is.

Mind a prégesztációs, mind a gesztációs diabéteszes terhesek a terhesség egész tartama során intenzív, több szakma rendszeres együttműködésén alapuló, szoros diabetológiai gondozást igényelnek e téren jártassággal és megfelelő diagnosztikus, illetve fekvőbeteg háttérrel rendelkező szakellátó helyeken.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.