Cukorbetegség

Diabétesz – A javulás kitaposott ösvénye

Ha rostot eszünk, máris hozzájárulunk egészségünkhöz. Így jobban elkerülhetők bizonyos betegségek. Az egyik áttörést az hozta meg a diabétesz elleni harcban, amikor elkezdtek kísérletezni az alacsony glikémiás terhelésű (GL) étrenddel. Ez a legmegfelelőbb táplálkozási módszer a vércukorszint kézben tartására. Nem csupán a cukorbetegek tapasztaltak hatalmas javulást, hanem a súlycsökkentésben is számottevő eredményeket értünk el.

A kulcs az alacsony glikémiás ételek fogyasztása a megfelelő táplálékkiegészítőkkel illetve programmal, amelyről a weboldalunkon is részletes tájékoztatást kaphat. Akik a weboldalunk által ajánlott programot betartották, gyakran akár 6,4 kg-ot leadtak egyetlen hónap alatt, emellett hetek alatt tökéletesen visszanyerték a vércukorszintjük feletti irányítást.

A másik út a cukorbetegség ellen

Alacsony glikémiás terhelésű diéta nem zsírszegény és nem is kalóriaszegény étrend, ezért kezdetben eretnekségnek tartották. Végül is nem azt hallottuk mindannyian, hogy a fogyásnak és ezáltal az egészségi állapot javításának egyetlen módja, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk, és többet mozgunk? Mivel a zsírban sok a kalória, azt a tanácsot kaptuk, hogy együnk kevesebb zsírt. Az 1980-as évektől kezdve azonban, amint az emberek kevesebb zsírt kezdtek enni, egyre több szénhidrátot kezdtek fogyasztani – elvégre valamit enni kell!

Ez a zsírfóbia végzetes hiba volt, az egyik fő oka annak, hogy a diabétesz járványszerű méreteket öltött.

Ennek az az oka, hogy az emberek a zsíros ételek helyett a szénhidrátok bevitelét növelték (ami, mint majd kifejtem, hatással van a szervezet vércukorszintjére), és ezt megsínylette a súlyuk és a vércukorszintjük. Alacsony glikémiás terhelésű diétám nem zsírszegény és nem is kalóriaszegény étrend, ezért kezdetben eretnekségnek tartották. Végül is nem azt hallottuk mindannyian, hogy a fogyásnak és ezáltal az egészségi állapot javításának egyetlen módja, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk, és többet mozgunk?

Mivel a zsírban sok a kalória, azt a tanácsot kaptuk, hogy együnk kevesebb zsírt. Az 1980-as évektől kezdve azonban, amint az emberek kevesebb zsírt kezdtek enni, egyre több szénhidrátot kezdtek fogyasztani – elvégre valamit enni kell!

Ez a zsírfóbia végzetes hiba volt, az egyik fő oka annak, hogy a diabétesz járványszerű méreteket öltött.

Ennek az az oka, hogy az emberek a zsíros ételek helyett a szénhidrátok bevitelét növelték (ami, mint majd kifejtem, hatással van a szervezet vércukorszintjére), és ezt megsínylette a súlyuk és a vércukorszintjük. Magyarországon az utóbbi 10 év során csökkent a zsírbevitel, míg a szénhidrátbevitel nőtt, az elhízott emberek száma pedig megkétszereződött, sőt! Ennek következményeként emelkedtek más súlyos megbetegedések mutatói, beleértve a szívbetegséget és a rákot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.