Egészségmegőrzés

A döbbenetes különbség az ősembert és a mai kor emberét érő hatások között – Vegyük a vészhelyzeteket

Az ősember számára a veszélyt elsősorban konkrét fizikai fenyegetettség jelentette. A természeti vagy állati fenyegetések, a traumák és akut betegségek általában hirtelen léptek fel és rövid ideig tartottak.

Az ősember számára az élet hosszú, csendes nyugalmi időszakait rövid, kockázatos és stresszel teli események tarkították, amelyeket csak ritkán okoztak más emberek. Földünk olyan ritkán lakott hely volt abban az időben, hogy őseink csak elvétve láthattak idegen arcokat. Legtöbbször saját törzsük tagjaival érintkeztek, és nem bántották, hanem segítették egymást.

mai-ember-osember-kozotti-kulonbsegMa teljesen más a helyzet

Életünkben a fizikai veszély ritkább, viszont annál gyakrabban vagyunk kitéve pszichoszociális fenyegetésnek. Naponta százával látunk olyan embereket, akiknek többsége ismeretlen. Folyamatos feszültségben élünk. Zajok, fények, autók, ingerek sokasága növeli a stressz-szintünket, és csak ritkán van módunk regenerálódni. Minden sokkal alattomosabb, komplikáltabb és kevésbé egyértelmű, ezért veszélyesebb is. Mindannyiunk életében találunk példát arra, hogy a stressz milyen módon rongálja testünket és elménket. Ha mindehhez még hozzávesszük elhibázott táplálkozásunkat, a kombináció akár halálos is lehet. Hogy megértsük a stressz viselkedésünkre és egészségünkre tett hatását, nézzünk egy konkrét példát!

Stressz hatására át tudod lépni saját határaidat!

A parkban futsz, este van, és már úgy érzed, mindent bevetettél, nem tudsz nagyobb sebességre kapcsolni. A lábad mintha ólomból lenne, a tüdőd majd kiköpöd. Alig várod, hogy hazaérj, és a zuhany alá állj. Hirtelen észreveszed, hogy a nyomodban egy német juhászkutya liheg, és már csak pár centire van attól, hogy a vádlidba harapjon. A fáradtság egy szemvillanás alatt eltűnik, dupla sebességre kapcsolsz, és szinte átrepülsz a palánkon, olyan gyorsan hagyod el a parkot. Megmenekültél.

stressz-hatasa-at-tudod-lepni-hataraidatHogyan lehetséges ez?

A veszély olyan tipikus fizikai válaszreakciót indít el bennünk, amely már az ősembert is jellemezte, és amelynek segítségével a fenyegető élethelyzetekből meg tudott menekülni. Ezt nevezzük az „üss vagy fuss” reakciónak, mert a helyzetnek csak két lehetséges kimenetele van: elmenekülni, avagy harcba szállni. Az ősember számára e két megoldás élet-halál kérdés.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.