Egészségmegőrzés

2 tanulságos példa a sztresszhatásra adott tudattalan testi reakciókról

Az autódban ülsz és vezetés közben egy filmre gondolsz, amelyet nemrég láttál a tévében. A kereszteződésben lelassítasz, mert ismered, milyen veszélyes és tudod, jobb óvatosnak lenni. Hirtelen egy kis borsózöld járgány bevág eléd és anélkül, hogy megadná az elsőbbséget, jobbra kanyarodik.

Látod, hogy semmi baj nem történt, mégis szinte sokkos állapotba kerülsz. A torkodban dobog a szíved, a halántékodon lüktetnek az erek. Még észbe sem kapsz, máris nyomod a gázt, és mint egy akciófilmben, a kis autó nyomába eredsz. Két autót, amelyek közben közéd és a bajkeverő autó közé soroltak, gyorsan megelőzöl és látod, hogy a körforgalomban a borsózöld a második kihajtónál a Via Mazzini felé veszi az irányt, ahol van egy nagy benzinkút. Csikorgó kerekekkel beveszed a kanyart és a borsózöld autó mögé állva dudálni és villogni kezdesz.

autovezetes-stressz
Vezessünk biztonságosan és körültekintően!

Kívülről nézve a helyzetet egy kontroll vesztett őrültnek tűnsz. A kezeddel kalimpálsz, és azt mutogatod, hogy álljon félre. A kisautó behajt a kút előtti térre és megáll. Te is leparkolsz tőle pár méterre, kiszállsz, és mint egy vadállat, elindulsz a kocsi felé, hogy végre a vezetőjére zúdíthasd minden dühödet. Miközben haladsz az autó felé, meglepetten látod, hogy nem ül senki a volánnál, és már-már azt hiszed, egy rossz tréfa áldozata lettél, ezért kicsit lelassítasz. Végre megpillantod a körülbelül 140 centis nénikét, amint a kormányba kapaszkodva mosolyog rád és azt kérdi elhaló hangon: „Segíthetek valamit, fiatalember?” A néni a nagymamádra emlékeztet, és már magad sem érted, mi húzott fel ennyire.

Mi történt ebben a helyzetben?

Becsaptak az érzékszerveid, és veszélyt észleltél ott, ahol nem volt valódi veszély. A néni nyomába eredni, elfutni a kutya elől vagy a szavannában küzdeni az életben maradásért, ezeknek a viselkedéseknek a hátterében ugyanazok a biológiailag determinált, alapvető és specifikus testi tünetek állnak, amikre akkor van szükségünk, amikor menekülünk vagy harcolunk: a szívfrekvencia és a vérnyomás növekedése, a kortizol- és adrenalinkiválasztás, valamint a vércukorszint-növekedés. A probléma azonban az, hogy ezek közül egyik sem alkalmas a helyzet nyugodt értékelésére és arra, hogy építő jellegű interakciót kezdeményezzünk a környezetünkben levőkkel.

A másik példa

Gyűlölöd a munkád, ami nem is csoda, mert unalmas és fárasztó. Ráadásul napi két órát töltesz autóban a legnagyobb forgalomban, hogy eljuss a munkahelyedre, aztán haza. Már rengetegszer eszedbe jutott, hogy váltani kéne, de így, ötven felé közeledve ez teljesen kilátástalan. Ugyan, hova mennél?

Amióta az új főnök betette a lábát az irodába, a helyzet csak rosszabb lett. Hisztérikus, állandóan üvölt a beosztottakkal és mindig elégedetlen mindennel. És persze tíz évvel fiatalabb is nálad. Már csak abban reménykedsz, hogy hamarosan nyugdíjba mehetsz. Bár azért néha elbizonytalanodsz, és megkérded magadtól, vajon tényleg ezt akarod? Amióta a férjed faképnél hagyott, és annak már nyolc éve, azon is elgondolkodsz, hogy ha nem lenne ez a pocsék munkád, még rosszabb lenne.

utalom-a-munkam

Pedig az egészséged is rámegy lassan. Néhány éve jócskán meghíztál, mert szinte sosem eszel friss dolgokat, csak valami előre csomagolt vackot. Kicsit magasabb a cukrod, egy ideje a vérnyomásod is, egész pontosan apád halála óta, aminek már tizenöt éve. Szóval, mintha mindent elrontottál volna az életedben, ezért folyamatosan szorongsz, úgy érzed, a nyomás egyre nagyobb rajtad, és egy percet sem vagy képes lazítani. Egy magával és a sorsával elégedetlen középkorú nő vagy, aki nem talál semmi örömet az életben. A kör bezárult.

Ennek a helyzetnek a latens stressz áll a hátterében

A kis dózisokban kapott napi stressz az évek múlásával összeadódik. A latens pszichológiai stressznek nevezett jelenség, amellyel az ősember idegrendszerének nagy valószínűséggel nem kellett megküzdenie, korunk terméke. Ezért is győzzük le nehezen. A stressz okozta folyamatos kortizon-kiválasztás hozzájárul a hízáshoz, a vérben felgyülemlő cukor pedig inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez vezet. Mindezt tetézi még a depresszióhoz és a szorongáshoz vezető agyi ingerületátvivő anyagok egyensúlyának felbomlása, valamint a preklimax hormonális zűrzavara.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.