Cukorbetegség

A stresszből visszavezető út

A stressz, a cukor és az élénkítő szerek börtönéből egyetlen kivezető út van:

  1. Csökkenteni vagy kerülni kell a tömény édességek minden formáját, valamint a teát, a kávét, az alkoholt és a cigarettát, és el kell kezdeni olyan élelmiszereket enni, amelyek segítenek a vércukorszint stabilizálásában. Mikor átváltanak megfelelő ételekre és ezt specifikus étrendkiegészítőkkel is megtámogatják, a legtöbben napokon belül életerejük bámulatos javulását tapasztalják. Különösen fontos, hogy ha valaki stresszes, nem szabad édes ételeket ennie.
  2. Meg kell tanulni a kiegyensúlyozott „nyugodtság” állapotának megőrzését. (Erről rövidesen részletesen is szó lesz.)
  3. Mozogni kell, mert ez a stressz biokémiai, fiziológiai és pszichológiai ellenszere, mint azt majd a következő fejezetben kifejtem.
Kerüljük a töményem cukros ételeket!
Kerüljük a töményem cukros ételeket!

Természetesen könnyű azt mondani, hogy „csökkenteni kell a stresszt”, megtenni viszont nem olyan egyszerű -hacsak nem tudjuk, hogyan. Erre bárki mondhatja, hogy a stressztényezők kívül esnek az irányításán – jelzálog, adósság, családi problémák és a többi. Mégis egyesek általában meglehetősen nyugodtnak tűnnek, még ha nyomás alatt állnak is.

Hogyan érik ezt el?

Gyakran hallani olyan tanácsokat, hogy meditáljunk, jógázzunk, lélegezzünk mélyeket és így tovább, de ha valaki fáradt és feszült, ezeket nem könnyű megfogadni. Mielőtt gyakorlati tanácsokba mennénk és bemutatnánk a működőképes technikákat, érdemes megérteni az elme különböző állapotainak kémiáját és élettanát.

A pozitív gondolkodás jó hatással van ránk és szervezetünkre!
A pozitív gondolkodás jó hatással van ránk és szervezetünkre!

A pozitív gondolkodás előnyei

A kaliforniai HeartMath Intézetben dolgozó Doc Childre és Rollin McCraty az utóbbi évtizedet pontosan annak vizsgálatával töltötte, hogy mi történik, miközben az egyik érzelmi állapotból a másikba kerülünk. A stressz ellentétét gyakran az ellazultsággal azonosítjuk – egy nyugodt, csendes állapottal.

Kutatási eredmények! Childre és McCraty azonban felfedezte, hogy a stressz egészségtelen hatásait nem úgy lehet ellensúlyozni, hogy egyszerűen megnyugszunk, hanem pozitív érzelmi állapotba kell kerülnünk.

Megnézték, mely érzelmek gyengítenék le minket és aktiválják a kortizol stressz-hormont, ezután azokat az érzelmeket tanulmányozták, amelyek a DHEA kiválasztását fokozzák – ez a hormon a jó közérzettel és a lassabb öregedéssel hozható összefüggésbe.

Ahogy az ételt energiává alakítjuk, épp úgy alakítjuk a pozitív energiákat is frissességgé és lendületességgé

Így vagyunk képesek jobban megbirkózni azokkal a nehéz helyzetekkel, amelyekkel óhatatlanul szembe kerülünk. A pozitív érzelmek Childre és McCraty által „koherenciának” nevezett állapotba lendítenek minket, ami a szervezet több rendszerének – szívritmus, légzés, vérnyomás és agyhullámok – szinkronizált aktivitásmintázatához kapcsolódik.

Ebben az állapotban a kortizolszint leesik, a DHEA szintje pedig megemelkedik. Hívhatjuk ezt „belső globális lehűlés”-nek is, mert tulajdonképpen megszünteti a „belső globális felmelegedés”-t, ami a metabolikus szindrómához, inzulinrezisztenciához, és végső soron a diabéteszhez és a szívbetegségekhez kapcsolódik.

Hogyan csökkentsük a stressz-t?

A stressz csökkentése „koherenciával”!

A HeartMath szerint megtanulható egy egyszerű technika, amelyet naponta lehet gyakorolni a stressz aktív csökkentéséért. A HeartMath elve különbözik sok más stresszcsillapító megközelítéstől, amelyek jellemzően a stresszt kiváltó esemény utáni megnyugvást helyezik a középpontba: például egy nehéz munkanap utáni masszázs vagy egy pohár bor elfogyasztása.

A meditáció is jó hatással van  a stressz csökkentésére!
A meditáció is jó hatással van a stressz csökkentésére!

Gyors koherenciatechnika (stressz feloldás otthon!)

  1. Szívfókusz. Összpontosítsuk figyelmünket a szív területére – a szegycsont mögé a mellkas közepén a mellbimbók közötti területre.
  2. Szívlégzés. Most képzeljük el, hogy a szív területén a levegő ki- és beáramlik. Ez segíti a légzés és a szívritmus szinkronizációját. Tehát összpontosítsunk erre a területre és törekedjünk az egyenletes légzésre: például lélegezzünk be öt-hat másodpercen át, majd lélegezzünk ki öt-hat másodpercen át (válasszunk olyan időhosszt, ami kényelmes és könnyen megy).
  3. A szív érzése. Miközben be- és kilélegzünk, idézzünk fel egy pozitív érzelmet, és próbáljuk újra átélni. Felidézhetünk olyan alkalmat, amikor valamelyik szerettünkkel voltunk, a kedvenc helyünkön sétáltunk, háziállatunkat simogattuk, vagy elképzelhetünk egy szép fát, vagy csak élvezzük, hogy ettünk ma, vagy cipő van a lábunkon.

Ha naponta 5 percig gyakoroljuk ezt a három lépést, az segíthet a stresszoldásban, nyugodtabbnak és elégedettebbnek érezhetjük magunkat. Ha már ráéreztünk a gyakorlat lényegére, bármikor alkalmazhatjuk, amikor stresszes helyzetben találjuk magát – például ha a sűrű forgalomban feszültnek kezdjük érezni magunkat, túlterhel minket a munka vagy érez-zük, hogy nehéz érzelmi szituációnak nézünk elébe.

A HeartMath és a diabétesz

A HeartMath gyakorlatokat alkalmazó, cukorbetegekkel kapcsolatos kutatások különösen meggyőzőek. A kaliforniai Boulder Creekben lévő HeartMath főhadiszálláson végzett kisebb vizsgálat129 során, 22 1-es, illetve 2-es típusú diabétesszel küzdő résztvevőnek tanították meg a Heart Math-technikát, az előrehaladásukat pedig nyomon követték.

A képzés után 6 hónappal a résztvevők a szorongás, a negatív érzelmek, a fáradékonyság és az álmatlanság jelentős csökkenéséről számoltak be, miközben javult vitalitásuk és életminőségük. Megfigyelték a glikozilált hemoglobin (HbAlc) szintjének változását is, a HeartMath alkalmazása a HbAlc szintjének csökkenésével járt együtt.

A koherencia mérése

A HeartMath gyakorlat alkalmazása segítséget jelent a jobb koherencia elérésben.

De hogyan lehet ezt mérni?

Childre és McCraty felfedezte, hogy a koherencia állapotát nem a szívritmus (a dobbanások számának), hanem a szívdobbanások közti aktivitásmintázat mérésével lehet pontosan nyomon követni. Ezt hívják szívritmus-variabilitásnak vagy HRV-nek (angolul heart rate variability).

Kifejlesztettek egy Em-Wave monitor nevű egyszerű eszközt, amely egy fülcimpára csippenthető fülhallgató segítségével ad visszajelzést arról, hogy a test a „koherencia” állapotában van-e, amely során a kortizolszint gyorsan csökken.

Így objektíven mérhető a hatás, sőt már ez a biológiai visszacsatolás is segít megnyugodni. Az eszközön minden szívdobbanással egy szín villan fel a pirostól a zöldig, és egy hangot ad ki, ami tudatja, hogy nyugodt állapotba kerültünk-e már. Ezzel a visszacsatolással könnyebb mély levegőt venni vagy felemelőbb dologra gondolni, ami kihúz minket a magas stressz és magas kortizolszint zónájából.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.