Egészségügyi kérdezz-felelek

Allergiagyógyszerek – GYIK

A nem álmosító allergiagyógyszerek ugyanolyan hatásosak, mint a régebbi fajták?

E készítmények biztonságosabbak, mert nem álmosítanak el, de sajnos nem ugyanolyan hatásosak. Kutatások szerint az olyan, korábbi szerek, mint a bromfeniramin vagy a difenhidramin, hatékonyabban szüntetik meg az orrfolyást és a tüsszögést, mint az újabb készítmények. Ugyanakkor a régebbi fajta antihisztaminokat használók nagy többsége elálmosodik és képtelenné válik a koncentrációra egy ilyen tabletta bevétele után, és ez akár veszélyes is lehet, ha valaki autót vezet vagy gépeket kezel.

Egy vizsgálatban azok, akik ilyen gyógyszer bevétele után végeztek szimulált tesztvezetést, úgy autóztak, mintha részegek lettek volna; az újabb, nem álmosító antihisztaminoknál alig vagy egyáltalán nem volt megfigyelhető ilyen hatás.

Az allergológusok legtöbbje először az olyan újabb, nem álmosító antihisztaminok szedését javasolja, minta loratadin, a fexofenadin vagy a cetirizin és levocetirizin. A gyógyszereket a legjobb hatás érdekében az allergénnel való érintkezés előtt kell bevennie például mielőtt olyan lakásba látogat, ahol önnél tüsszögést kiváltó állatokat tartanak. Ha ez nem enyhíti eléggé a tüneteit, csak akkor használjon régebbi típusú, erősebb gyógyszert, ha az elálmosodással nem veszélyezteti önmaga vagy mások testi épségét!

A vény nélkül kapható antihisztaminok ugyanolyan hatásosak, mint a vényre kaphatók?

Igen. Sőt egyes VNK antihisztaminok, mint a loratadin vagy a cetirizin, eleinte vénykötelesek voltak. Ha gyakran tapasztal allergiás tüneteket, és az ilyen antihisztaminok nem elegendőek, lehet, hogy vényköteles gyógyszerre, például szteroidos orrsprayre lesz szüksége. Ezek a sprayk tartós használat mellett csökkentik a gyulladást, és a leghatékonyabb megoldást jelentik az allergia öt fő tünete a tüsszögés, az orrfolyás, az orrdugulás, az orrjáratok viszketése és a szem viszketése és könnyezése ellen, állapították meg nemrégiben a Sydneyi Egyetem kutatói több tucat gyógyszervizsgálat eredményeinek összevetése alapján.

Szedhetek antihisztaminokat, ha kisbabát várok?

A terhesség alatt feltétlenül kérje ki erről nőgyógyásza tanácsát! A forgalomban lévő antihisztaminok alkalmazását terhességben nem javasolják, mert nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű adat erre vonatkozóan. Az anyatejben kimutatottan kiválasztódnak, így szoptatás alatt sem ajánlott a szedésük.

Próbálkozzon inkább gyógyszermentes megoldásokkal (például tegyen meg mindent az allergiáját kiváltó tényezők elkerülése érdekében, és rendszeresen öblítse át az orrát sós vízzel)! Bár az állatkísérletek szerint egyes antihisztaminok nem veszélyeztetik a fejlődő magzatot, gyakorlatilag nem léteznek arra vonatkozó vizsgálatok, hogyan hatnak e gyógyszerek a magzatra és a kismamára.

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Szakkollégium szerint két VNK antihisztamin, a klórfeniramin és a difenhidramin terhesség alatti szedésére vonatkozóan „megnyugtató állatkísérleti eredmények” állnak rendelkezésre, de azok álmosító hatásúak lehetnek. Az újabb szerek, mint a loratadin vagy a Cetirizin jobb lehetőséggel kecsegtetnek, mivel gyengébb a nyugtató hatásuk, és az állatkísérletek tanúsága szerint magzati problémákat sem okoznak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.