Gyors felépülés

A fájdalom kezelése: gyógyszerek szedésének a legfontosabb szabályai?

Az utóbbi években több célzott hatású fájdalomcsillapítót is kifejlesz-tettek, és számos egyéb hatékony kezelési mód áll rendelkezésre, az önsegítő módszerektől kezdve a fájdalomérzetet blokkoló készülékig.

Jó tudni: A megfelelő adagban használt megfelelő fájdalomcsillapító rendkívül sokat segíthet.

Gyógyszerek

A fájdalomcsillapítók a rövid ideig tartó fájdalmak, mint a fejfájás, illetve a krónikus fájdalmak, például az ízületi gyulladás vagy a daganatos fájdalom ellen egyaránt használhatók. Az általuk hozott enyhülés sok esetben segít, hogy ismét aktívabbá váljon.

Bár e szerek enyhébb hatású változatai vény nélkül is kaphatók, az erősebb fájdalomcsillapítókat orvosnak kell felírnia.

Alább felsoroljuk a fájdalomcsillapítók főbb csoportjait:

 • A gyulladás csökkentésével ható gyógyszereket nem szteroid gyulladásgátlóknak (NSAID-k) nevezik. Az aszpirin is ebbe a csoportba tartozik.
 • A paracetamol láz- és fájdalomcsillapító, de a nem szteroid szerekkel ellentétben nincs gyulladásgátló hatása.
 • Azokat a gyógyszereket, amelyek az agyban megváltoztatják a fájdalom észlelésének módját, opiátoknak nevezik. Ezek kábító hatású szerek, ezért csak alaposan indokolt esetben szabad használni őket és csak addig, ameddig okvetlenül szükséges.
Fájdalomcsillapító típusaMilyen fájdalomra
Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ek): aszpirin, diklofenak, ibuprofen, naproxenFejfájás, akut húzódások és rándulások, izom- és ízületi fájdalmak, menstruációs fájdalmak
ParacetamolMindennapos fájdalmak, például fejfájás, fogfájás és ízületi fájdalom
Gyenge opiátok: kodein, dihidrokodeinMűtét utáni fájdalom, csonttörések, sérülések, erős fejfájás

Fő a biztonság

Ne tételezze fel, hogy ha egy gyógyszer recept nélkül is megvásárolható, az egyúttal teljesen biztonságos. Minden gyógyszernek van mellékhatása. Ezek nem feltétlenül jelentkeznek, de a veszélyük nő, ha a fájdalomcsillapítót nagy adagban vagy egy hétnél tovább szedi. Ha szokatlan tüneteket észlel magán, kérje orvosa, gyógyszerésze vagy más szakember tanácsát. Érdemes megjegyezni az alábbiakat.

 • A nagy adagban vagy hosszú időn át szedett NSAID-ek gyomorbántalmakat, bélvérzést, veseproblémákat, magas vérnyomást és folyadékvisszatartást okozhatnak, s valamelyest megnövelhetik a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Az asztmások mintegy 10 százalékánál a tünetek rosszabbodását idézhetik elő.
 • 16 év alatti gyermekeknek tilos aszpirint adni, mert egy Reye-szindróma nevű ritka, de súlyos-életveszélyes betegséget okozhat.
 • A kodeint vagy dihidrokodeint tartalmazó fájdalomcsillapítók tartós szedése székrekedést, krónikus fejfájást és függőséget okozhat.
 • A paracetamol általában biztonságos gyógyszer, túladagolása azonban súlyosan károsíthatja a májat – akár maradandó módon is -, különösen, ha valaki alkoholt is fogyaszt mellé.

Csak receptre kapható szerek

Ha a fájdalmai hevesek vagy hosszan tartó betegségben szenved, orvosa a vény nélkül kaphatóknál erősebb NSAID-eket is felírhat. Amennyiben ezek sem enyhítik kellőképpen a fájdalmat, a morfiummal rokon gyógyszereket, úgynevezett opiátokat (kábító hatású szereket) kaphat.

 • Enyhe hatású opiátok: kodein, dihidr okodéin
 • Erős opiátok: tramadol, morfin, oxikodon, fentanil, buprenorfin, diamorfin

Ha orvosa erős opiátok szedését ajánlja, feltétlenül beszéljék meg a választási lehetőségeket. E gyógyszerek alkalmazását csak olyankor szabad fontolóra venni, ha már minden más fájdalomcsillapítási módszer csődöt mondott, mivel hosszabb távon súlyos mellékhatásaik lehetnek. Gyakran hozzászokás és függőség alakul ki, s a beteg egyre nagyobb adagokat igényel azonos hatás eléréséhez. Ha pedig nem kapja meg, elvonási tünetek léphetnek fel. Mindazonáltal a heves fájdalmaktól szenvedők esetében az előnyök nagyobb súllyal esnek latba, mint a kockázatok, különösen akkor, ha e gyógyszereknek köszönhetően aktívabb életet élhetnek.

AMIT NEM SZABAD Ne vegyen be fájdalomcsillapítókat a betegtájékoztatón ajánlottnál gyakrabban. Ne szedjen a receptre kapott fájdalomcsillapító mellé vény nélkül kaphatót is, csak ha ezt orvosával egyeztette. Ne kérjen mástól, és ne adjon másnak gyógyszert. Ne szedjen recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót három napnál hosszabb ideig. Ha nem enyhíti a fájdalmát, forduljon orvoshoz. AMI AJÁNLOTT Mindig ellenőrizze az összetevőket a csomagoláson vagy betegtájékoztatón. Veszélyes lehet, ha két azonos hatóanyagú készítményt vesz be, például fájdalomcsillapító mellé nátha elleni szert, melyben ugyanaz a vegyület van. Ha asztmás, gyomorpanaszai vannak, vagy vényköteles gyógyszereket szed, kérje gyógyszerésze tanácsát, mert egyes fájdalomcsillapítók nem biztos, hogy jók önnek.

Egyéb gyógyszerek

Vannak olyan fájdalmak – mint az ún. neuropatías fájdalmak (idegzsába) -, amelyeken nem segítenek a szokványos fájdalomcsillapítók. Orvosa ezekben az esetekben a hagyományos fájdalomcsillapítók helyett vagy mellett egyéb gyógyszereket is felírhat, például antidepresszánsokat vagy epilepszia elleni szereket.

Az antidepresszánsok úgy fejtik ki hatásukat, hogy a depresszió csökkentése révén fokozzák a fájdalomküszöböt, azaz ugyanolyan mértékű inger esetén még nem jelentkezik panasz. Az antikonvulzív (rohamellenes) szerek segítenek enyhíteni a gerincvelő túlérzékeny sejtjei által indukált fájdalomérzetet – ahogy az epilepsziás személyeknél a túl aktív agysejtek működését csillapítják.

Amikor a fájdalomcsillapító csak ront a helyzeten

Ha gyakori fejfájások kínozzák, s minden alkalommal fájdalomcsillapítót vesz be, előfordulhat, hogy a fejfájás állandósul, naponta órák hosszat fáj. Ezt krónikus mindennapi fejfájásnak nevezik, s a fájdalomcsillapítók túlzásba vitt használata okozza.

Injekciók

A fájdalomcsillapító injekciók hatékonyak lehetnek, de nem minden fájdalmon segítenek. Kérje orvosa tanácsát a következőkkel kapcsolatban.

 • Rövid ideig ható, helyi fájdalomcsillapító injekció, gyakran szteroidokkal kombinálva. Ezt az injekciót közvetlenül a fájó ízületbe vagy fájdalmas területre adják be, azzal a céllal, hogy átmenetileg érzéketlenné tegye a területet ellátó idegeket.
 • Epidurális kortikoszteroid-injekció. Ezt az injekciót a gerincvelő körüli térbe adják be azzal a céllal, hogy csökkentsen egy háti ideggyököt érő nyomást, ami isiászt (a deréktól a talpig kisugárzó heves fájdalmat) okoz. A fájdalomcsillapító hatása néhány napig, vagy akár néhány hónapig is eltarthat.
 • A denervációnak nevezett kezelés során olyan injekciókat adnak be, amelyek részlegesen megszüntetik az érintett terület érzőideg ellátását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.