Egészségügyi kérdezz-felelek

Függőséget okoznak-e a vény nélkül kapható altatók?

A vény nélkül kapható altatók mindegyike valamilyen növényi kivonat vagy azok keveréke. Csak alkalmanként fellépő álmatlanság kezelésére valók 7-10 napon át, krónikus alvászavarok enyhítésére nem alkalmasak. Testi függőséget nem képesek kialakítani, de ha minden este használják őket, az pszichés függőséghez vezethet.

Ha ön néhány esténél többször vesz be egymás után ilyen tablettát, akkor lehet, hogy a szedés abbahagyása után nehezen tud majd elaludni. Az ilyen altatók másik nagy hátránya az, hogy a hatásuk olykor csak 16-20 óra alatt múlik el teljesen tehát még másnap nap közben is érződhet, amikor ébernek és kipihentnek kellene lennie.

Ha a vény nélkül kapható altatókat túl nagy adagban veszi be, olyan mellékhatásaik lehetnek, mint a szájszárazság, székrekedés, vizelet visszatartási zavar, sőt idősebbeknél megzavarhatják a gondolkodást, s akár delíriumos állapotot is előidézhetnek. Tartós alkalmazásukkor fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság, álmatlanság léphet fel. Egyébként pedig a vizsgálatok szerint nem különösebben hatékonyan segítik elő a jobb alvást.

Sok altató egyben fájdalomcsillapító is. Mi van akkor, ha semmim sem fáj, csak álmatlanságtól szenvedek?

Minden esetben jobb csak olyan gyógyszert használni, amelyre valóban szüksége van, ha tehát altatóra van szüksége egy éjszaka, akkor olyat keressen, amelyik nem tartalmaz fájdalomcsillapító hatóanyagot! Az alvássegítő tabletták fájdalomcsillapító vegyülete a leggyakrabban az acetaminofen, az aszpirin vagy az ibuprofen.

Ezek mind hatékonyan enyhítik a fájdalmakat, de mindegyiknek vannak bizonyos kockázatai. Ha nincsenek fájdalmai, és altatót szeretne, olyat keressen, amelyben csak altató hatóanyagok vannak! (Magyarországon nincsenek forgalomban ilyen kombinált szerek.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.