Allergia és asztma

A gyomorégés és az asztma

Tegyük fel, hogy jól bevacsorázott a helyi kínai étteremben, majd még ugyanezen az estén egy meglehetősen súlyos asztmás rohama volt. Valószínűleg a nátrium-glutamát-érzékenységét tartotta ezért felelősnek (a nátrium-glutamát a kínai konyha gyakran használt ízesítőinek egyike), pedig lehetséges, hogy egyszerűen csak túl sokat evett, ami súlyosbította a gyomorégését vagy a reflux betegségét, s ez rontott az asztmáján.

A túl sok evés gyomorégéshez vezethet!
A túl sok evés gyomorégéshez vezethet!

A két állapot – a reflux betegség és az asztma – kapcsolata ma is vitatott

De tény, hogy az asztmások körében talán a 60 százalékot is eléri a reflux betegség gyakorisá­ga. Ha ön is közéjük tartozik, feltétlenül érdemes foglalkozni a betegség kezelésével, mivel egyes tanulmányok szerint a reflux betegség tüneteinek enyhítése az asztmá­soknál az asztma tüneteire is kedvező hatással volt.

Az orvosa ugyan felírhat önnek a tüneteket enyhítő savlekötőket és protonpum­pa-gátlókat, például omeprazolt vagy pantoprazolt, mégis érdemes először étrend­változtatással próbálkozni.

Savas reflux tünete is lehet a köhögés.
Savas reflux tünete is lehet a köhögés.

Lényegében az az ideális, ha egyszerre viszonylag keveset eszik, de a fogások sok zöldséget, valamint mérsékelt mennyiségű összetett szénhidrátot és sovány fehérjét tartalmaznak. Az ilyen étkezés jót tesz a szívnek és a testnek, s az emésztőrendszert is megkíméli.

Ami a konkrétumokat illeti:

Egyszerűbb megemlíteni a kerülendő ételeket, mint a hasznosakat. Az alábbi felsorolásban szereplő ennivalók fokozzák a sav-refluxot, tehát azt a folyamatot, amikor a gyomorsav a nyelőcső alsó részébe ke­rül. Van közöttük néhány egyébként kimondottan egészséges étel-ital is, például a tea, a hagyma és a fokhagyma: ezeket csak akkor kerülje, ha valóban irritálják a gyomrát.

Reflux idején kerülendők a zsíros ételek!
Reflux idején kerülendők a zsíros ételek!

KERÜLENDŐ (reflux esetén):

 • Zsíros vagy zsiradékban sült ételek. A zsíros sült hús helyett válasszon sovány csirkét, pulykát vagy halat! A csirkét ne olajban, hanem tepsiben süsse, a krumpliból pedig hasábburgonya helyett főtt krumplit vagy pürét készítsen
 • Bors- és fodormenta. Ha reflux betegsége van, kerülje el a mentát tartalmazó gyógynövénykészítményeket!
 • Teljes tej. Használjon inkább zsírszegény vagy fölözött tejet, és az egyéb tejter­mékek közül is a zsírszegény változatokat részesítse előnyben
 • Olajok. Az olajban vagy vajban sült ételek hosszabb ideig maradnak a gyomor­ban, és emésztési zavarokat okozhatnak
 • Csokoládé. Gátolja a nyelőcső alján lévő záróizom tökéletes záródását, így gyo­morsav szivároghat fel a nyelőcsőbe
 • Paradicsom. A paradicsomban lévő savak súlyosbíthatják a gyomorégést.
 • Krémlevesek és tejszínes ételek. Túl sűrűek és zsírosak
 • A legtöbb gyorsétel
Sajnos a csoktól is meg kell válnunk! :(
Sajnos a csoktól is meg kell válnunk! 🙁

Célszerű továbbá korlátozni az alábbi ételek bevitelét – vagy akár teljesen ki­hagyni azokat az étrendből -, mivel irritálhatják a nyelőcső már egyébként is gyulladt alsó szakaszát. (Ugyanígy tesz a dohányzás, ezért arról is célszerű leszokni.)

KORLÁZOTTAN (reflux esetén):

 • Citrusfélék és gyümölcslevek. Válassza inkább az almát vagy a banánt
 • Szénsavas üdítőitalok. Gondoljon csak bele, hogy egyeden pohár szénsavas üdítő memiyire megböfögteti az embert
 • Tea
 • Kávé
 • Szeszes italok
 • Hagyma és fokhagyma
 • Ecet
 • Fűszeres ételek (különösen a curryk)
 • Káros nasik (különösen az olyan zsíros „csemegék”, mint a chips)

A reflux betegség nemcsak az elfo­gyasztott ételtől függ, hanem attól is, hogy hogyan esszük meg. A következő tanácsok segíthetnek elkerülni a gyo­morégést – és talán az azzal együtt járó asztmás rohamot is.

 • Néhány nagy étkezés helyett a nap folyamán többször, kis adago­kat egyen! Ezzel már önmagában is nagyon sokat tehet az emésztőrendszer túlterhelésének a megakadályozásáért.
 • Minden étkezést kezdjen egy pohár vízzel vagy egy tál egészsé­ges levessel! A folyadék felhígítja a gyomorsavat, és segít megakadályozni a túl evést is.
 • Lassan és nyugodtan egyen! Minden falat után tegye le a villát, kétfalat között pedig kortyoljon kis vizet.
 • Evés közben meséljen az asztaltársainak a na­pi élményeiről.

Gyomorégést okozhat ugyanis az is, ha gyorsabban tölti az emésztő­rendszerébe az ételt, mint ahogy az meg tud birkózni vele. Ráadásul az agy az éhség és a jóllakottság jelzésének tekintetében nagyjából 20 perccel van lemaradva a gyo­mor mögött. Ha lassan eszik, lehetőséget ad az agyának, hogy „utolérje” önmagát, és közölje önnel: „jóllaktam”!

Kerüljük a sós ételeket, és a sóból is keveset együnk!
Kerüljük a sós ételeket, és a sóból is keveset együnk!

Mire érdemes figyelni?

Több tanulmány is összefüggést mutatott ki bizonyos ételek fogyasztása és az asztma és az allergia között.

Hasznos tippek asztmásoknak:

 1. Egyen barna kenyeret! Egy holland tanulmány szerint jelentősen kisebb az asztma gyakorisága azok körében, akik a fehér kenyér helyett barna (teljes kiőrlésű gabo­nából készült) kenyeret ettek. Az ilyen kenyerek nagy mennyiségben tartalmaznak különféle antioxidánsokat.
 2. Kevés sót! A legtöbben túl sok sót (nátrium-kloridot) fogyasztunk, részben a sok feldolgozott és készétellel. Több vizsgálat is kimutatta, hogy összefüggés van az asztmás tünetek és a sóbevitel között (a nátrium miatt). Egy ízben 37 enyhe vagy közepes asztmában szenvedő személyt vizsgáltak meg: egy részük öt héten át nátriumszegény (napi sóbevitel: 1,92 g) diétán élt, a többiek egy hétig sok nátriumot (napi 4,8 g sót) kap­tak. A „túlsózott” étrenden élőknél megnőtt az asztmás tünetek gyakorisága és a gyógyszerhasználat mértéke, miközben a tüdőfunkciójuk leromlott.
 3. Egyen sok gyümölcsöt! Az alma, a körte és a citrusfé­lék fogyasztása a gyerekeknél jelentősen csökkenti az asztma és a nehézlégzés kockázatát.
 4. Kevés cukrot és zsírt! Egy ausztrál felmérés szerint azok a gyermekek, akiknél kimutatható volt a légúti túl­érzékenység (az asztma egyik előjele), átlagosan 23 szá­zalékkal több finomított cukrot és 25 százalékkal több zsíros ételt fogyasztottak, mint tünetmentes társaik.
 5. Igyon kávét vagy teát! A kávéban és a teában jelen lévő metilxantinok természetes hörgőtágítók. Több kutatás is megállapította, hogy a fekete vagy zöld tea, illetve a kávé fogyasztása csökkenti az asztmás roha­mok számát és a tünetek erősségét.
Cukor helyett méz!
Cukor helyett méz!

Egy tanulmány szerint pl. a rendszeres kávéivók körében harmadával volt kisebb az asztma valószínűsége, mint kávét nem fogyasztó társaiknál. Ha önnek reflux betegsége és asztmája is van, akkor inkább ne igyon kávét és teát, mivel azok tovább súlyosbíthatják a tüneteit.

Egyen mézet!

Állítások szerint a természetes, feldolgo­zatlan helyi méz (lakóhelye környékéről kell származnia, hogy a megfelelő polleneket tartalmazza) az allergia­szezon kezdetén fogyasztva segít a szénanáthás roha­mok gyakoriságának és súlyosságának az enyhítésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.