Egészségügyi kérdezz-felelek

Vény nélkül kapható (VNK) gyógyszerek tárolása

Tényleg ki kell dobnom a lejárt szavatosságú gyógyszereket?

A csomagoláson feltüntetett dátum azt mutatja, hogy a gyártó meddig garantálja a készítmény teljes hatásosságát. Ám ha a vény nélkül kapható (VNK) gyógyszereit hűvös, száraz helyen tartotta, akkor valószínűleg ennél jóval tovább is hatásosak maradnak az amerikai hadsereg számára végzett vizsgálatok szerint még legalább hat hónapig, de egyes esetekben akár 15 évig is. A lejárt szavatosságú VNK készítmény használatának legsúlyosabb következménye várhatóan a csökkent hatásosság lesz.

A több hónapja lejárt szavatosságú termékek helyett talán érdemes újat venni. Viszont a lejárati időtől függetlenül, mindenképpen dobja ki az olyan gyógyszert, amelynek megváltozott a színe vagy az állaga (például ha egy tabletta morzsolódni kezd); ha olyan, erős szaga van, amely a vásárláskor még nem volt jellemző (a lejárt szavatosságú aszpirinnek például erős ecetes szaga lehet); vagy ha a szer megjelenése bármilyen egyéb módon megváltozott (például ha egy balzsam két fázisra vált szét, vagy ha egy oldatban lebegő anyagok jelentek meg).

Mi a legjobb hely a gyógyszerek tárolására?

Bármilyen hűvös, sötét és száraz hely megfelel, például a konyhaszekrény vagy a ruhásszekrény egyik polca. Az összes vény nélkül kapható gyógyszert az eredeti csomagolásában tárolja, és ügyeljen arra, hogy jól le legyenek zárva! Fürdőszobai gyógyszeres szekrényt inkább ne használjon, mivel a fürdés vagy zuhanyozás teremtette meleg, párás környezet a szerek hatóanyagának bomlásához vezethet.

Ha a lakásban gyermekek is megfordulnak, a gyógyszereket feltétlenül olyan helyre tegye, ahol nem érhetik el és nem is láthatják azokat! Ilyenkor jó megoldás lehet például, ha egy dobozba teszi őket, és azt egy magas polcra helyezi.

A vény nélküli szerek ugyanolyan biztonságosak, mint a vényköteles gyógyszerek?

Igen. A vény nélkül kapható gyógyszerek előnye, hogy enyhébb betegségeket, tüneteket orvoshoz fordulás nélkül is tudunk kezelni. Az összes vény nélküli gyógyszert az OGYI engedélyével lehet csak forgalmazni, mely engedélyezést tudományos vizsgálatok előztek meg. Egyes vény nélküli szerek kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, mint az ugyanolyan elnevezésű vényköteles gyógyszerek. A kisebb dózis szavatolja az orvos nélküli alkalmazás biztonságát. Egyes készítmények korábban vénykötelesek voltak, de a sokéves biztonságos alkalmazás lehetővé tette, hogy az OGYI engedélyezze a vény nélküli forgalmazásukat.

Az orvosi tanácsok nélküli gyógyszeralkalmazás azonban mindig felelősséggel jár. így, ha néhány napos kezelés után a tünetei nem javulnak, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert lehetséges, hogy nem jó gyógyszert választott, vagy nagyobb adagra lenne szüksége. Az is előfordulhat, hogy a tünetek mögött komolyabb betegség bújik meg, amire csak szakember gondol!

Nem tudom kinyitni a biztonsági gyerekzáras kupakokat. Mit tegyek?

Nézze végig a polcokat, hátha talál a keresett termékből nem gyermekzáras kiszerelést is. Ha nem talál ilyet, érdeklődjön a gyógyszerésznél! Az ilyen gyógyszereknél különösen vigyázzon arra, hogy a gyermekek számára nem látható és nem elérhető helyen tartsa őket, ugyanis a kicsiknél a gyógyszerek a mérgezés leggyakoribb okai!

A vény nélkül kapható gyógyszert a gyermek kora vagy súlya alapján kell adagolni?

A súlya alapján. Az azonos életkorú gyermekek testsúlyában 515 kg vagy még nagyobb eltérések is lehetnek, s ha az életkort venné alapul, könnyen túl sok vagy túl kevés gyógyszert adhatna a kicsinek. Ha nem adnak meg testsúly szerinti adagolási útmutatást, hívja fel orvosát, vagy kérje gyógyszerész tanácsát az adag megállapításához!

Elmúltam már 70 éves. Oda kell figyelnem arra, hogy milyen VNK gyógyszereket szedek?

Igen. A szabadon megvásárolható meghűlés, allergia, álmatlanság és gyomorégés elleni szerek az idősebbeknél megnövelhetik a zavartság, az esések, a vérnyomásváltozások és egyéb problémák kockázatát.

Nagyjából 65 éves kor után a szervezetben olyan változások következnek be, amelyek módosíthatják a gyógyszerek hatását. A gyógyszerek feldolgozását végző máj és vese hatékonysága például csökken, aminek következtében a gyógyszerek hosszabb ideig a szervezetben maradhatnak. Lassítja egyes gyógyszerek kiürülését az is, hogy idősebb korban az izomtömeg lecsökken, a testzsír aránya pedig megnő.

Az agyban alacsonyabb az acetilkolin nevű vegyület szintje, és például az antihisztaminok és egyes vény nélkül kapható altatók csak még tovább csökkenthetik azt. Ez hosszabb reakcióidőt és figyelemösszpontosítási nehézségeket okozhat, s megzavarhatja a rövid távú emlékezetet is. További lehetséges tünetei a szédülés, a homályos látás, a szájszárazság, a székrekedés és a vizelési problémák.

Ha ön idősebb korára hajlamossá vált az emésztőrendszeri panaszokra, tanácsos lehet kerülnie a savlekötőket is. Az alumíniumot és kalciumot tartalmazó változatok székrekedést, míg a magnéziumtartalmúak hasmenést és kiszáradást okozhatnak.

Hiba lenne…: Vény nélkül kapható gyógyszert bevenni anélkül, hogy elolvasná a tájékoztatóját.

Sokan lazán viszonyulnak a vény nélkül kapható gyógyszerekhez, mondván: „Úgysem árthatnak, nem igaz?” Nos, nem igaz. Sokaknál alakul ki súlyos gond amiatt, hogy véletlenül túl sokat vettek be egy gyógyszerből, például fájdalomcsillapítóból, túl sokáig használtak olyan orvosságokat, mint a hashajtók és a savlekötők, vagy olyasmit szedtek, ami megzavarta egy másik gyógyszerük hatását. Bármilyen ártalmatlannak tűnik is egy gyógyszer, mindig el kell olvasni a mellékelt betegtájékoztatót!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.