Egészségügyi kérdezz-felelek

Gyümölcslevek fogyasztása, kérdések-válaszok

Cukorbeteg vagyok. Ihatok gyümölcsleveket?

Igen, de mértékkel. A gyümölcslében koncentrált mennyiségben vannak jelen cukor formájában a szénhidrátok. A cukorbetegek számára egyáltalán nem tiltottak a szénhidrátok, de az egészséges vércukorszint fenntartásához oda kell figyelni a bevitelre. 2 dl dzsúsz kb. 30 gramm szénhidrátot tartalmaz. Úgy kalkuláljon, hogy ne lépje túl a megengedett napi értéket, illetve a gyümölcsleveket ne az egészségesebb táplálékok, például gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék rovására fogyassza.

Szabad grépfrút levet inni, ha gyógyszereket szedek?

Attól függ, milyen gyógyszert szed. A grépfrút kölcsönhatásba lép egy olyan enzimmel, amelyre a szervezetnek szüksége van bizonyos orvosságok feldolgozásához, s így túl sok hatóanyag kerül a véráramba, mellékhatásokat okozva. Nem mindenki egyformán érzékeny a grépfrútnak erre a tulajdonságára, de jobb, ha nem kísérletezik.

Kérdezze meg erről orvosát, különösen, ha az alábbi betegségekre írt fel gyógyszert önnek: szorongás, szívritmuszavar, rák, depresszió, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, HIV, alvászavar, malária, átültetett szerv kilökődésének megelőzése, epilepszia vagy vírusos fertőzések.

A vörös áfonya lé segít leküzdeni a húgyúti fertőzést?

A már kialakult fertőzést nem szünteti meg, de segíthet megelőzni egy újabbat. A vörös áfonya bizonyos összetevői képesek meggátolni, hogy a baktériumok a húgyutak sejtjeihez kapcsolódjanak. Vizsgálatok szerint napi 1,7 dl ital elfogyasztása 35 százalékkal csökkentheti a húgyúti fertőzések veszélyét. Főként fiatal és középkorú nőknek ajánlott.

A gyümölcslé is beleszámít a napi gyümölcsfogyasztásba?

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint igen. Ennek ellenére próbálja meg a napi adagokat egész vagy feldarabolt gyümölcsökből fedezni. 2 dl 100 százalékos narancslé elfogyasztásával nagyjából annyi vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthat, mintha megenne egy narancsot. Ugyanakkor ez a mennyiség kb. 40 kalóriával többet tartalmaz, mint a gyümölcs, és gyorsabban megemeli a vércukorszintet. Mindezeken kívül, a narancslében alig van rost, szemben a gyümölccsel, amely 34 grammot biztosít ebből az értékes tápanyagból.

Megmossam valamilyen tisztítószerrel is a gyümölcsöt, hogy a vegyszereket eltávolítsam róla, vagy elég, ha vízben leöblítem?

Elég, ha folyó vízben alaposan leöblíti. Szappannal vagy más tisztítószerrel nem szabad megmosni, ezek ugyanis bekerülhetnek a gyümölcsbe, azzal együtt pedig az ön szervezetébe. Ami viszont fontos: a kezével vagy zöldségkefével gondosan dörzsölje le öblítés közben. (A bogyós gyümölcsöket szűrőben mossa meg.) Azokat a fajtákat is mossa és súrolja meg, amelyeket föl kell vágni (például a dinnyét), hiszen a kés átviheti a héjról a gyümölcshúsba a baktériumokat és szennyeződéseket.

Tény vagy tévhit? Az alma magja mérgező

Tévhit! Nem kell aggódnia, ha az almával együtt néhány magot is lenyel. Más gyümölcsök (például a sárgabarack) magjához hasonlóan valóban tartal­maznak egy amigdalin nevű anyagot, amely a cián természetben megtalálható változata. Ahhoz azon­ban, hogy egészségi problémát vagy károsodást okozzanak, nagyon sokat kellene megenni belőlük.

Érzem, hogy megfázás bujkál bennem

Segít megelőzni a betegséget, ha iszom egy kis narancslét?

Nem. A narancslé a C-vitamin ízletes forrása, de sajnos a tüsszögés és az orrfújás nem előz­hető meg azzal, hogy növeljük ennek a fontos antioxidánsnak a bevitelét. Kutatások azonban azt alátámasztják, hogy napi leg­alább 200 milligramm C-vitamin (azaz két-három pohár narancs­lében található mennyiség) fogyasztása a megfázás kialaku­lása előtt hozzájárulhat a tünetek gyorsabb elmúlásához. A javulás azonban nem jelentős: a meg­emelt adag C-vitamin mindössze 8 százalékkal csökkentette egy átlagos megfázás lefolyását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.