Egészségügyi kérdezz-felelek

Meg lehet állapítani, hogy egy élelmiszer genetikailag módosított-e?

Egyáltalán van ennek jelentősége?

Vásárláskor ellenőrizhetjük, hogy egy termék tartalmaz-e GMO-t (Genetically Modified Organism, genetikailag módosított szervezet), vagyis genetikailag módosított összetevőt, mivel ezt jelölni kell. Sajnos azonban a húsok, illetve húskészítmények esetén nem kötelező feltüntetni, ha az állat genetikailag módosított takarmányt kapott.

Maga a génmódosító eljárás röviden úgy foglalható össze, hogy egy adott növény (és hamarosan állat) örökítő anyagába más fajból vett géneket illesztenek, hogy bizonyos kívánt tulajdonságok jelenjenek majd meg benne, például jobb íz, több tápanyag, vagy ellenálló képesség a kártevőkkel szemben. A leggyanúsabbak mindig a feldolgozott élelmiszerek, amelyek olyan adalékanyagokkal készülnek, mint a kukoricaszirup vagy a szójaolaj, mert ezeket többnyire génmódosított (GM) gabonákból állítják elő.

Van a génmódosításnak hátulütője?

Ma még erősen vitatott, hogy a génmódosításnak van-e hátulütője. A környezetvédők rendszeresen aggodalmuknak adnak hangot a témával kapcsolatban. Az egyik félelmük, hogy a génmódosított szervezetek „túlléphetnek” a gazdaságok határain, és károkat okoznak a vadon élő növényekben. Az orvosok és tudósok az ilyen élelmiszerek hosszú távú biztonságosságát kérdőjelezik meg. A WHO közlése szerint egyelőre azonban nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a GM termékek fogyasztása ártalmas lenne az egészségre.

Magyarországon 1999. január 1-jétől lépett érvénybe a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény (XXVII/1998). Magyarországon jelenleg minden GM fajta termelése tiltott. Létrehozták a Géntechnológiai Hatóságot, ahová minden GMO-val kapcsolatos tevékenységhez engedélyeztetésért kell folyamodni. Az európai jogszabályok hazánkban is előírják, hogy minden 0,9% feletti GM alapanyagot tartalmazó terméken jelölni kell, hogy az genetikailag módosított összetevőt is tartalmaz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.