Fogyókúra tudástár

Italok, zöldség- és gyümölcslevek szerepe a fogyókúrában

Az alkohol- és energiamentes, cukor nélküli italok, folyadé­kok fogyasztása fontos eleme a fogyókúrának. Legalább na­pi 1,5 liter energiaszegény ital, 6-8 pohár elfogyasztása indo­kolt, különösen nyáron, elsősorban ivóvíz, ásványvíz formá­jában, anélkül, hogy megvárnánk a szomjúságot. Ehhez hoz­zásegíthetnek különböző light italok is, melyeknek cukor- és energiatartalma közel a nullával egyenlő.

Másként ítéljük meg a cukros üdítőitalokat és a szörpöket

A cukros üdítők cukortartalma 10% körül van, tehát ha valaki ebből napi 1 litert elfogyaszt, egy nap alatt 10 dkg tiszta cuk­rot, mintegy 410 kilokalóriát vesz fel. A rostos gyümölcslevek cukortartalma valamivel nagyobb, mint a cukros vizeké. Igaz, hogy ezek között vannak olyanok is, amelyek nem cukorral, hanem mesterséges édesítőszerrel készülnek, tehát fo­gyaszthatók.

Hazánkban a zöldség- és gyümölcsfogyasztás napi 200 g körül van, a nyugati országokban mintegy másfélszerese, mi­közben a táplálkozási irányelvekben napi 400-600 g-ot java­solnak. Ez lehet, hogy soknak tűnik, de napi 2 gyümölccsel, 2 dl gyümölcslével, egy főzelékkel, kisadag salátával már 600 g megvalósítható. Ezek kedvező hatását alacsony kaló­ria-, magas rost-, vitamin- és ásványianyag tartalmuk és egyéb – több ezer – antioxidáns és más bioaktív növényi ha­tóanyaguk, fitokomponenseik (mint pl. a flavonoidok, polifenolok) biztosítják. A mediterrán országokban közel duplája a gyümölcs- és zöldségfogyasztása a hazainak.

Ezek bevitelét elősegítik a természetes formán túl azon feldolgozott gyümölcs és zöldséglevek, amelyek hozzáadott cukor és színezőanyag nélkül (pl. ún. mélyfacsarásos mód­szerrel) készülnek, melyek nemcsak a gyümölcs levét, ha­nem pl. a narancs héjában lévő növényi rostokat, és a fitokomponenseket is tartalmazzák.

Kevésbé kedvezőek a gyümölcslekvárok és a gyümölcs­italok. A szörpök cukortartalma igen nagy, még hígítva is jelentős cukor- és energiabevitelt eredményeznek.

Alkohol

Sokan elfeledkeznek arról, hogy az alkoholnak igen jelentős az energiatartalma, 1 g alkohol 71 kilokalóriát tartal­maz, a fogyókúra idejére az alkoholfogyasztást ezért is fel kell függeszteni. Ha egy pohár bort meg akarunk inni, a vö­rösbor a legegészségesebb, magas antioxidáns- és resveratrin tartalma miatt. A rosé feleannyi, a fehérbor negyedannyi mennyiségben tartalmaz ilyen betegségmegelőző anyagot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.