Ételek és italok az étrendben

Van olyan hasznos a gyümölcslé, mint a gyümölcs?

Egyesek egy pohár jéghideg gyümölcslével vélik ellensúlyozni a reggelire fogyasztott szalonna vagy kalács káros hatását. Miközben azonban a finom, édes gyümölcslevek valóban sok tápanyagot tartalmaznak, meglehetősen magas az energiatartalmuk.

Pótolható a gyümölcs fogyasztása gyümölcslével?

NEM A levekben benne van a gyümölcsök tápanyagtartal­mának egy része, de hátrá­nyaik is vannak.

Nincs egyszerűbb mód a napi öt zöldség- és gyümölcsadag egyikének elfogyasztására, mint felhajtani egy pohár hi­deg, üdítő gyümölcslevet. Nem kell a gyümölcsök megmosásával, meghámozásával bajlód­ni, az ütődött vagy hibás ré­szeket eltávolítani. Még csak lelkiismeret-furdalásunk se le­het, hiszen állítólag egy pohár 100 százalékos gyümölcslé he­lyettesít egy adag gyümölcsöt.

A kényelemnek azonban ára van

Több tápanyaghoz jut, ha beleharap egy ropogós almába vagy megeszik egy darab friss ananászt, mint ha csak a levüket issza. Igaz ez akkor is, ha olyan levet vesz, amelyre az van írva, hogy „természetes” vagy „100 százalékos”. Az ok egyszerű: a feldolgozáskor a gyümölcsö­ket meghámozzák és össze­zúzzák, és ezalatt fontos össze­tevők mennek veszendőbe.

Egy nagy almával például 72 kcal energia mellett 5 g szívbarát rostot is elfogyaszt. Ha viszont iszik egy pohár al­malevet, abban csak nyomok­ban van rost, viszont 117 kcal energiát tartalmaz. Ha narancslevet iszik, hogy hozzájusson a napi C-vitamin­szükségletéhez, gondolja meg, nem jár-e jobban, ha megeszik egy narancsot, amely 60 száza­lékkal több C-vitamint tartal­maz azonos energiatartalom mellett.

A cukortartalommal is vi­gyázni kell!

Egy közepes fehér grépfrút csak 8,6 g cukrot tartalmaz, míg egy pohár édesítés nélküli grépfrútlé 22,5 g-ot. Nem csoda hát, ha a gyü­mölcslevek jobban megemelik a vércukorszintet, mint a nyers gyümölcsök. Persze nem kell lemondania a gyümölcslevekről, csak jól kell megválasztania, hogy milyet iszik – keresse a hozzá­adott cukor nélküli 100 száza­lékos leveket. És persze az sem mellékes, hogy mennyit – a táplálkozással foglalkozó szak­emberek szerint 1-2 dl az aján­lott napi adag.

Ahol a lé kevesebbet ér

Az azonos energiatartalommal bíró friss gyümölcs táplálóbb, mint a belőle készült lé. A táblázat az egyaránt 69 kcal energiatartalmú egy szem gyümölcs és a 1,5 dl juice közötti különbséget szemlélteti.

Gyümölcslé tápanyag

Abba kell hagyni a grépfrútlé ivását egyes gyógyszerek szedésekor?

TALÁN Bár a lé tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek növelik egyes gyógyszerek koncentrációját a vérben, ettől általában még nem kell abba­hagyni a fogyasztását – a lé­nyeg, hogy gondosan olvassa el a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót.

Érdekesség: 1989-ben véletlenül fölfedez­ték, hogy a vizsgált betegek vérnyomáscsökkentő gyógy­szerének szintje két-háromszo­rosára nőtt a vérben, ha grépfrútlevet ittak reggelire.

Végül rájöttek, hogy a grépfrút gátol a belekben egy olyan enzimet, amely közreműködik bizonyos gyógyszerek lebontá­sában. Ha az enzim működése gátolt, túl sok juthat be a gyógyszerből a véráramba.

Vigyázat! A gyümölcsnek vagy levének a fogyasztása akár 50 száza­lékkal gátolhatja az enzim működését, és egy pohár grépfrútlé hatása három napig is fennállhat. Ilyen gyógyszerek a szívritmus-szabályozók, bi­zonyos, magas vérnyomás elle­ni szerek, valamint olyanok, amelyeket magas koleszterin­szint, pikkelysömör, depresszió, erekciós zavarok, allergia, szorongás és ízületi gyulladás ellen adnak, valamint egyes AIDS elleni gyógyszerek.

A legtöbb embernek azon­ban a gyógyszerei mellett nem kell abbahagynia a grépfrút vagy a grépfrútlé fogyasztását. Először is a manapság receptre fölírt legtöbb gyógyszerre nincs hatással a gyümölcs. Még ha fennáll is a kölcsön­hatás lehetősége, nem biztos, hogy az fel is lép. Nem min­denkiben egyforma a grépfrút kiváltotta enzimgátlás, egye­sekben például egyáltalán nem fordul elő. Végül, ha bekövet­kezik ilyen kölcsönhatás, ám ennek ellenére nem akar le­mondani kedvenc grépfrút já­rói, a legtöbb esetben van más gyógyszer, amely nem okoz hasonló gondot.

Figyelem! Ha szereti a grépfrútot, és orvosa felír Önnek valamilyen gyógyszert, kérdezze meg, nem léphet-e fel kölcsönhatás. Megkérdezheti a gyógyszerészt is, illetve mindenképpen olvas­sa el a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót. Ha fennáll a kölcsönhatás lehetősége, kérdezze meg orvosától, hogy mit tegyen.

A grépfrút és a gyógyszerek: mik a kockázatok?

A felsorolt gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a grépfrúttal vagy a grépfrútlével. Ha kedveli ezt a gyümölcsöt, kérdezze meg orvosát, hogy milyen más lehetőséget választhat.

Grepfriut gyógyszerekkel 1 Grepfriut gyógyszerekkel 2

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.