Egészségügyi kérdezz-felelek

Jetlag és melatonin

Segít a jetlag megelőzésében, ha repülés előtt bekapok pár szem melatonin tablettát?

A melatonin szedésének hatására valószínűleg kisebb mértékben fogja érezni a jetlag okozta álmatlanságot, kimerültséget, fejfájást és egyéb tüneteket a több időzónát átszelő repülések alkalmával. A melatonin egy természetes hormon, mely az alvási ciklust szabályozza. Sötétedés után a tobozmirigy nagy mennyiségben állítja elő, nappal viszont a világosság gátolja a termelődését.

Egyes szakemberek szerint az utazás előtt néhány nappal érdemes elkezdeni a melatonin szedését lefekvés előtt egy órával (szokásos adagja 5 mg), míg mások azt javasolják, hogy csak az úti célhoz megérkezve kezdje el használni. Svájci tudósok egy nagyszabású kutatásban azt találták, hogy akik a repülést követő négy nap során lefekvés előtt melatonint szedtek, azok könnyebben elaludtak, jobb volt az alvásuk minősége, és nappal kevésbé érezték álmosnak magukat.

A vizsgálatok szerint a melatonin kelet felé utazáskor hatásosabb, mivel ilyenkor rövidebb a nappal és korábban köszönt be az éjszaka. A hatás azok esetében a legerőteljesebb, akik legalább öt időzónát szelnek át.

Érdemes tudni: A magnézium megmentheti a hallását

Ha ön hangosan hallgat zenét fülhallgatóból, zajos gyárban dolgozik, vagy más erős zajoknak van kitéve, akkor a legjobb tanács az, hogy vegye lejjebb a hang­erőt, illetve használjon jó minőségű fülvédőt! De a magnézium bevitel kismértékű növelése is segíthet megóvni a hallását. A tudósok szerint ez az ásványi anyag gátolhatja a hangjelzések észleléséért felelős szőrsejtek, hangok okozta károsodását.

Egy vizsgálat szerint napi 167 mg magnézium szedése védelmet nyújtott az újonc katonáknak a lövések zaja okozta maradandó halláskárosodás ellen. Egy átlagos magné­ziumtartalmú étrend-kiegészítő 250 mg-ot tartalmaz. Szedése előtt kérje orvosa tanácsát!

Segíthet a melatonin jobban aludnom?

Lehetséges, bár a kutatások eredményei vegyesek. Egyes szakértők úgy vélik, hogy csak akkor segít az alvásban, ha önnek alacsony a természetes melatoninszintje. Az sem tisztázott még, hogyan a leghatásosabb szedni, és miként előzhető meg a másnapi álmosság. A szakemberek legtöbbje azt javasolja, hogy lefekvés előtt egy órával vegyék be a melatonint. (Az álmatlanság ellen alkalmazott szokásos adagja 36 milligramm.) Egy vizsgálatban azonban úgy találták, hogy a vasárnap, 5,5 órával a lefekvés előtt bevett melatonin hatékonyan segített visszaállítani a normális alvási rutint a hétvégi hosszabb fennmaradások után.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.