Egészségügyi kérdezz-felelek

Magnézium tartalmú étrend kiegészítő cukorbetegnek

Cukorbeteg vagyok, és szeretném lejjebb vinni a vércukorszintemet. Segíthetnek ebben a magnéziumos étrend kiegészítők?

Talán, bár ugyanilyen hatású lehet az is, ha több zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonakészítményt és más, magnéziumban gazdag ételt eszik.

A szervezetének magnéziumra van szüksége az ételekben lévő szénhidrátok feldolgozásához és a vércukorszint emelkedésének megakadályozásához. A vizsgálatok szerint, akiknek az étrendjében kevés a magnézium, azoknál több mint 30 százalékkal nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Több tanulmány is vizsgálta, hogy a magnéziumtartalmú étrend kiegészítők (jellemzően napi 3400 milligrammos dózisban) javítják-e a vércukorszint szabályozását.

Az eredményekből úgy tűnik, segíthetnek abban, hogy közvetlenül az étkezés után alacsonyabb maradjon a vércukorszint, de a vércukorszint szabályozásra összességében csak igen kis mértékben hatnak. A magnéziumot szedők csak kismértékű csökkenést tapasztalnak a hemoglobin A1c (HbA1c) szintjükben, amely a cukorbetegség szempontjából a vérvizsgálatok egyik legfontosabb mérőszáma. (Az utolsó 23 hónap átlagos vércukorszintjét mutatja meg).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.