Egészségügyi kérdezz-felelek

Pro és prebiotikumok

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok kedvező hatású baktériumok és más mikrobák (köztük bizonyos élesztőgombák), amelyeket étrend kiegészítőként árulnak. Bizonyos ételek, például a joghurt és már erjesztett tejtermékek készítéséhez is felhasználják őket. A szervezetében nagyon sok a természetes probiotikum ezek a bélben élnek, illetve a nőknél a hüvelyben is. Az emberi szervezetben élő sokféle „baráti” baktériumtörzs segít kordában tartani azokat a kórokozókat, amelyek napi rendszerességgel jutnak be a szervezetbe.

A probiotikumok szedése segít a bélrendszer egészséges baktériumflórájának fenntartásában. Ennek köszönhetően kevesebb ott a tápanyag, így az ártalmas mikrobák nem tudnak elszaporodni. Emellett egyes tudósok szerint a baráti baktériumok savasabbá teszik az emésztőrendszert, amivel elpusztítják a kórokozókat. Akárhogy is, a szervezetének szüksége van ezekre a hasznos baktériumokra, és a probiotikumok biztosíthatják a folyamatos utánpótlást.

Vannak olyan vizsgálatok, amelyek szerint a probiotikumok segíthetnek bizonyos emésztőrendszeri problémák megelőzésében és kezelésében, például az antibiotikumok szedését kísérő hasmenés elmulasztásában. A probiotikumok azzal is erősítik a fertőzésekkel szembeni védelmet, hogy fokozzák az immunrendszer „közkatonái”, a fehérvérsejtek kórokozókkal szembeni agresszivitását.

És mik azok a prebiotikumok?

A prebiotikumok olyan vízben nem oldódó növényi rostok, amelyek ellenállnak a gyomorban és a vékonybélben folyó emésztési folyamatnak, így változatlan formában eljutnak a vastagbélbe, és ott segítik a „baráti baktériumok” növekedését, szaporodását. A leggyakoribb prebiotikumok neve valószínűleg nem fog különösebben ismerősen csengeni: frukto-oligoszacharidok, inulin és galakto-oligoszacharidok. Az ember mindennap elfogyaszt néhány grammnyi prebiotikumot, hiszen szinte az összes növényi táplálékban jelen vannak. Jó forrásuk például a fokhagyma, a banán és a búza.

A szakértők egy része azt javasolja, hogy a maximális kedvező hatás érdekében szedjen probiotikumot és prebiotikumot is. Ha hasmenése van, a probiotikum nagyobb eséllyel fog segíteni, míg a prebiotikum inkább a székrekedés esetén hatásos.

Hogyan válasszam ki a megfelelő probiotikumot? És hűtőszekrényben kell tárolni?

A probiotikumok közé több baktériumtörzs tartozik, és mindegyiknek megvannak a maga kedvező hatásai. Valószínűleg hallott már a Lactobacillus acidophilusról, amelyet gyakran adnak a joghurtokhoz ez egyfajta univerzális probiotikum, amelyet sokféle probléma ellen ajánlanak. Előzetes kutatási eredmények szerint azonban az alábbi problémák esetén sokat segíthetnek a következő, kevésbé ismert törzsek és fajok is.

  • Antibiotikumok okozta hasmenés: Saccharomyces boulardii
  • Fertőzéses hasmenés: Lactobacillus rhamnosus és L. casei
  • Irritábilis bél szindróma: Bifidobacterium vagy Lactobacillus törzsek, külön vagy együttesen
  • Fekélyes vastagbélgyulladás: Bifidobacterium, Lactobacillus
  • Hüvelyfertőzések: Lactobacillus rhamnosus GR1 és Lactobacillus reuteri RC14

A csomagoláson nem mindig tüntetik fel, milyen probiotikum törzseket tartalmaz az adott étrend kiegészítő. Az ilyen termékeket kerülje el! Mivel a probiotikumok élő baktériumtörzsek, némely szakértők szerint az életképességük fenntartása érdekében minden esetben hűtve kell tárolni őket, még ha a szedési útmutató ezt nem is írja elő.

Segítenek-e az utazási hasmenés megelőzésében az utazás előtt szedett probiotikumok?

Igen. A világ egyes részein az odalátogatók akár 50 százalékánál is kialakulhat utazási hasmenés. Bár bizonyos országokban továbbra is célszerű megfogadni a régi tanácsot „Ne igyon vizet!”  És megtenni az egyéb, józan ész diktálta óvintézkedéseket, a vizsgálatok azt mutatják, hogy ha az emésztőrendszerét probiotikumokkal „tölti fel,” az segít megakadályozni a szennyezett étellel vagy itallal bejutott fertőző baktériumok elszaporodását.

Olyan étrend kiegészítőket keressen, amelyekben Saccharomyces boulardii, Lactobacillus acidophilus és Bifidobacterium bifidum van, mivel ezek tűnnek a leghatékonyabbnak. Egyes szakértők szerint indulás előtt egy héttel ajánlatos elkezdeni a probiotikum kúrát, s azt a hazaérkezés után még egy hétig folytatni kell. A termékek zömén feltüntetik a bennük lévő életképes mikroorganizmusok számát.

Általános érvényű tanács: olyan készítményt keressen, amelynek napi adagjában legalább egymilliárd mikroba van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.