Egészségügyi kérdezz-felelek

Kórházak

Mit tegyek, hogy ne kapjak fertőzést, amíg kórházban vagyok?

Bátran kérje meg az orvosokat, nővéreket és más egészségügyi dolgozókat, hogy fertőtlenítsék le a kezüket, mielőtt önt ellátják. (Egészségügyi intézetben a dolgozók rendelkezésére állnak különféle bőrfertőtlenítő szerek. Betegvizsgálat vagy valamilyen beavatkozás előtt és után így van lehetőség fertőtlenítésre.)

Vizsgálatok szerint ez csökkenti a leggyakoribb kórházi fertőzéseket, például a Staphylococcus okozta megbetegedéseket, katétert használóknál a húgyúti problémákat, antibiotikumot szedőknél a Clostridium difficile által kiváltott hasmenést, vagy akár az infúzió alkalmazásakor fellépő véráramfertőzéseket (szepszist). Természetesen otthon önnek is ugyanolyan fontos alaposan kezet mosnia, nemcsak toalett-használat után és evés előtt, hanem gyakran, például távirányítók, telefonok használata után.

A látogatóit szintén kérje meg, hogy rögtön érkezés után mossanak kezet, vagy ha van a kórteremben fertőtlenítőszer, akkor dörzsöljék be vele kezüket és vigyázzanak, nehogy hozzáérjenek a katéteréhez, infúziójához vagy sebkötéséhez, ha vannak ilyenek. Ügyeljen arra, hogy a katétere a hólyag szintje alatt legyen, ne rántsa meg a csövet, és az ne csavarodjon meg. Ha infúziót kap, azonnal szóljon a nővérnek, ha a tűt rögzítő kötés lejön, nedves vagy koszos lesz, illetve, ha a körülötte lévő bőr pirossá és fájdalmassá válik.

Van-e lehetőségem külföldön gyógyíttatnom magam?

Ezt nagyon alaposan mérlegelni kell. Távolról még nehezebb megítélni, mennyire biztonságos a külföldi kezelés, illetve mennyire hozzáértő a választott orvos, különösen, ha nyelvi akadályok is vannak. Kockázatos lehet az esetleges beavatkozás utáni lábadozás távol az otthontól és a már ismert orvosoktól, csakúgy, mint egy hosszú repülőút, mely során ráadásul nagyobb a vérrögképződés veszélye.

Ha a külföldi gyógykezelés mellett dönt, vegye figyelembe az alábbi tanácsokat:

  • A Joint Commission International által akkreditált egészségügyi intézményt válasszon
  • Orvosával konzultáljon indulás előtt, hogy biztos lehessen abban, hogy alkalmas az utazásra, az idegen helyen való lábadozásra és a hazaút megtételére.
  • Járjon utána, mennyire tapasztalt a kiválasztott orvos, és milyen arányban fordultak elő komplikációk a praxisa során.

Érdemes tudni, hogy a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó EU-irányelv alapján készült (340/2013) Kormányrendelet lehetőséget teremt tervezett külföldi gyógykezelések igénybevételére. A gyógykezelést kizárólag az Országos Egészségbiztosítási Pénztár előzetes engedélyével lehet igénybe venni az Európai Unió tagállamaiban. Az engedélyeztetés az OEP felé benyújtott kérelemmel indul. A Kérelem a külföldi gyógykezelés igénybe vételéhez című nyomtatvány mellé csatolni kell a releváns orvosi dokumentációt. Hatósági eljárás keretében történik a kérelem elbírálása, mely során független szakértő állapítja meg az ellátás orvos-szakmai indokoltságát.

A kérelmezőnek magyar társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie a teljes eljárási időtartamra. Az engedély alapján igénybe vehető ellátásokat a Kormányrendelet melléklete tartalmazza. Igénybe vehető fekvőbeteg szakellátás, egynapos és kúraszerűen végzett ellátás, diagnosztikai és terápiás beavatkozás, labordiagnosztikai és molekuláris biológiai diagnosztikai eljárás. A vizsgálat során az OEP megállapítja, hogy a kért külföldi ellátás itthon a társadalombiztosításba befogadott és finanszírozott-e.

Ha igen, akkor az ellátást valamelyik magyar intézetben kell elvégezni. Ha a szolgáltatást a betegség igényének megfelelő időn belül Magyarországon egyik szolgáltató sem tudja elvégezni, akkor mérlegelik a külföldi szolgáltatót. Ha az igénylő a beavatkozás teljes megtérítését kérvényezi, és a külföldi szolgáltató a hazai finanszírozásnál 30%kal magasabb költséggel számol, úgy az OEP biztosíthat másik, nem a kérelmező által igényelt külföldi szolgáltatót. Ha a kérelmezés nem a teljes ellátás megtérítésére vonatkozik, akkor az OEP csak a hazai költséget fizeti ki, a többit a kérelmezőnek kell állnia.

Amennyiben a kért ellátás Magyarországon nem befogadott, vagy nem végzett ellátásra irányul a kérelem, úgy méltányossági alapon folyik a kérelem elbírálása. Ilyen esetben az illetékes szakág Szakmai Kollégiuma dönt a beavatkozás vagy ellátás orvos-szakmai indokoltságáról. A választott külföldi egészségügyi szolgáltatónak uniós közfinanszírozott intézménynek kell lennie. Az OEP ilyenkor a teljes ellátás költségét téríti.

Az ellátás igénybevételét követően 30 napon belül a betegnek be kell mutatnia az ellátást igazoló zárójelentést, és igazolnia kell, hogy utógondozásra valamely hazai egészségügyi intézetbe bejelentkezett.

Nemsokára hazaengednek a kórházból, és félek, hogy az állapotom romlani fog a szakszerű gondozás nélkül. Mit tegyek?

Kérje meg orvosát, hogy segítsen tervet készíteni. Beszéljék meg, és írja le, hogy milyen orvosságokra, esetleg speciális otthoni ellátásra lesz szüksége, milyen tünetekre figyeljen, és kinek szólhat a nap 24 órájában bármikor, ha probléma merülne fel. Nézze át a leírtakat még egyszer az orvossal vagy egy nővérrel; nem árt, ha egy rokon vagy közeli barát is jelen van. Foglaljon időpontot kontrollvizsgálatra. Megfigyelések szerint a jól előkészített tervek 30 százalékkal csökkentik annak esélyét, hogy a beteg visszakerül a kórházba.

Az elbocsátás előtt mindenképp szervezze meg, hogyan fog otthon boldogulni az első időkben. Forduljon barátokhoz, rokonokhoz, hogy segítsenek az étkezésben, mosásban, bevásárlásban, közlekedésben, vagy egyszerűen csak mindig legyen valaki, aki benéz, hogy minden rendben van-e. Ha orvosa szerint szüksége van otthoni ápolásra, és ezt a zárójelentésében le is rögzíti, akkor megkeresheti a lakóhelyén működő, otthoni ápolással foglalkozó szolgáltatók valamelyikét.

E szolgáltatók munkatársai naponta nyújtanak szakápolással, gyógytornával, diétával kapcsolatos segítséget. Ha daganatos betegséggel kezelték, és segítségre van szüksége, valamelyik Hospice szolgálathoz kell fordulnia. Itt a szakellátáson felül még hospiceorvos is meglátogatja, akivel megbeszélheti a gyógyszerelését, ha erős fájdalmai vannak, beállítják fájdalomcsillapító terápiára, vagy módosítanak eddigi fájdalomcsillapítóin.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.