Egészségügyi kérdezz-felelek

A mobiltelefonok valóban rákot okozhatnak?

Egy jelentős dán vizsgálat keretében 13 éven keresztül követték 420 000 mobiltelefon használó egészségi állapotának alakulását, s úgy találták, hogy egyáltalán nem emelkedett náluk a rák kockázata. Egy nagy esetszámú izraeli megfigyelés szerint azonban 50 százalékkal nagyobb volt egy ritka nyálmirigydaganat megjelenésének valószínűsége azoknál, akik naponta több órát beszéltek mobiltelefonon.

Kutatások

A témával kapcsolatos kutatásokat végző svéd nemzeti intézet, az Arbetslivsinstitutet 4400 személy részvételével lebonyolított vizsgálatában pedig 2,4szer magasabb volt a jóindulatú akusztikus neurinoma előfordulása azok között, akik tíz éven át rendszeresen használtak mobilkészüléket. Egyre több bizonyíték lát napvilágot arra vonatkozóan, hogy a gyerekek veszélyeztetettebbek, mint a felnőttek, ezért európai és amerikai szervezetek is óva intenek a 18 éves kor alatti gyakori telefonhasználattól.

Mobiltelefon használata

Ha önnek vagy gyermekeinek mégis gyakran kell mobiltelefonon beszélniük, és aggódik a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt, vásároljanak headsetet vagy hangosítsák ki a beszélgetéseket, hogy ne kelljen a készüléket a fejükhöz fogva tartani. Hasonló okból, amikor csak lehet, válasszák az SMS küldést beszélgetés helyett.

Érdemes tudni: Nem minden mobiltelefon egyforma

A mobiltelefonok biztonságos használatával foglal­kozó svéd szakértők azt javasolják, hogy alacsony SAR-értékkel rendelkező készüléket válasszunk. A Specific Absorption Rate (SAR), azaz a fajlagos energiaelnyelési arány azt mutatja meg, hogy a tele­fon által kibocsátott rádióhullámok milyen mérték­ben nyelődnek el a használó fejében. Mivel ezeket az adatokat sokszor nehéz megtalálni a telefono­kon, vagy vásárláskor összehasonlítani őket, érde­mes utánanézni interneten a mobilgyártók nemzet­közi fórumán.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.