Egészségügyi kérdezz-felelek

Influenza, járványok

Hogyan védhetem meg magamat és családomat az újabb influenzajárványoktól?

Ma már az influenzavírus nagyon sokféle változata okoz járványt, azonban mindegyiknél ugyanarra a három dologra kell figyelni.

  1. Gyakran és alaposan mosson kezet vízzel és szappannal, vagy ha erre nincs lehetőség, használjon alkoholos kézfertőtlenítő gélt. Tanítsa meg erre a gyermekeit is (a H1N1 vírus okozta sertésinfluenzával szemben az 524 éves korosztály a legvédtelenebb).
  2. Ne nyúljon a szeméhez, orrához, szájához, hiszen a kórokozók legtöbbször ezeken a „kapukon” jutnak be.
  3. Szó szerint legyen távolságtartó az influenzás emberekkel (1,5 méternél közelebb ne menjen hozzájuk). Ez azt is jelenti, hogy járvány idején kerülnie kell a zsúfolt helyeket.

Ne feledje, hogy a legtöbb influenza esetében a betegek a tünetek megjelenése előtt már 1 nappal, utána pedig még 7 napig fertőzhetnek. Ha a családjában valaki megbetegszik, az illető maradjon otthon a láz elmúlta után még legalább 24 órán át, és köhögéskor ne feledje eltakarni a száját, nehogy megfertőzzön másokat.

Honnan tudhatom, hogy „sima” influenzám van, vagy valami komolyabb, például sertés vagy madárinfluenza?

Az egyszerű influenza tünetei nagyon hasonlók a madár és sertésinfluenzáéhoz: láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás vagy orrdugulás, fájdalom test-szerte, fejfájás, hidegrázás, fáradékonyság. Sok H1N1-fertőzésen átesett személy hasmenésről és hányásról is beszámolt, illetve hetekig tartó köhögésről. Mivel az influenza kezelése egységes, így vírustipizálásra valójában nincs szükség. A vírus tipizálása súlyos tünetek és súlyos mellékhatások jelentkezésekor merülhet fel.

Keresse fel háziorvosát vagy az ügyeletet, ha az influenzaszerű tünetek mellett nehézlégzést, szédülést, zavartságot, sorozatos hányást vagy mellkasi fájdalmat, nyomást észlel. Sürgősségi ellátást igényelnek azok a gyerekek is, akiknél kiütéses láz, kiszáradás, zihálás, kékes bőr figyelhető meg, aluszékonyak vagy nehezen maradnak ébren, ingerlékenyek, illetve akiknél az influenzatünetek javulnak, majd erőteljesebb köhögés kíséretében hirtelen visszatérnek.

Tény vagy tévhit?

Sertéshús fogyasztásával elkaphatom a sertés­influenzát? Tévhit: Az állat alaposan megfőzött vagy megsütött húsa nem fertőz.

A gyógyszertárban kapható szájmaszk megvéd az influenzától?

Valószínűleg nem. A gyógyszertárakban árult szájmaszkok nem tapadnak elég szorosan az arcra, így nem akadályozzák meg, hogy szájon vagy orron át belélegezze a levegőben terjedő vírusokat. Arra azonban nagyon jók ezek az olcsó, könnyen elérhető maszkok, hogy ha valaki már megbetegedett, ne terjessze tovább köhögéssel és tüsszentéssel a kórokozókat. Az egészségügyi hatóságok, mások védelme érdekében sertésinfluenzásoknak kifejezetten javasolják viselésüket orvosi rendelőben és kórházban, illetve bárhol, ha el kell menniük otthonról.

Noha a szájmaszk nem nyújt védelmet, még mindig hasznosabb bizonyos helyzetekben felvenni, mint semmilyen óvintézkedést nem tenni, ha ön különösen veszélyeztetett, például mert valamilyen más betegség miatt legyengült az immunrendszere. Viselje a szájmaszkot járványok idején, ha elmegy otthonról, sőt otthon is, ha fertőzött személlyel lakik együtt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.