Egészségügyi kérdezz-felelek

Légzést segítő készülék – CPAP

A férjemnek alvási apnoéja van, és az orvos légzést segítő készüléket írt fel neki, de a miatt most egyikünk sem tud aludni. Mit tehetünk?

A férje által használt készülék egy pozitív nyomású (CPAP) lélegeztető gép. Ez enyhe túlnyomás segítségével tartja nyitva a légutakat, megakadályozva, hogy a légcső összeszűküljön. Az alvási apnoe ellen valóban igen hatásos, de tény, hogy kényelmetlen és zajos tud lenni.

Szerencsére egyiküknek sem kell feltétlenül szenvednie. Menjenek vissza az alvásambulanciára, ahol a férjét megtanították az eszköz használatára, és mondják el a gondjukat az orvosnak, illetve a technikusnak! Egy más típusú maszk alkalmazása vagy a légnyomás megváltoztatása rendkívül sokat számíthat. Ha a férje nehezen tud hozzászokni a maszkhoz, vegye rá, hogy amikor otthon van, nap közben is viselje néhány órán át! Az is segíthet, ha úgy állítják be a készüléket, hogy az lassan, fokozatosan növelje meg a légnyomást.

Az alábbiakban néhány további, a CPAP-készülékkel kapcsolatos problémát és azok lehetséges megoldásait ismertetjük.

  • Orrdugulás: Lefekvés előtt fújjon sóoldatos sprayt az orrába, hogy megnedvesítse a nyálkahártyát! Használjon továbbá melegített szobapárásítót, vagy ami még jobb, párásítóval kiegészített CPAPkészüléket, amely enyhén nedvesíti a maszkon át belélegzett levegőt. Néhány napig orrcseppet is használhat.
  • Torokfájás: A maszk megfelelő illeszkedése és a levegő párásítása segíthet a problémán.
  • Piros szem vagy horkolás: A maszk nem illeszkedik megfelelően, ami levegőszivárgást okoz. Menjen vissza az alvásambulanciára, hogy állítsák be megfelelően a maszkot, vagy adjanak más típusút! A maszk és az egyéb alkatrészek cseréjekor pontosan tartsa be a gyártó utasításait!
  • Kiütések vagy más bőrproblémák a maszk miatt: Ügyeljen arra, hogy a maszk ne legyen túl szoros, és a mérete is megfelelő legyen! Próbáljon bársony vagy más puha alátétet tenni a bőrére, ahol a maszk vagy a pántja érintkezik vele.

Az orvosom műtétet javasolt az alvási apnoém ellen. Ez elég ijesztő! Általában szükség van a műtétre?

A műtétet csak azoknak javasolják, akik a CPAPkészülékkel nem vagy nem eléggé tudják enyhíteni a tüneteiket. A leggyakoribb műtéttípus a nyelvtörő nevű uvulopalatofaringoplasztika (UPPP). Ennek során eltávolítják a nyelvcsap a garatba felülről belógó lágy szövet és a lágy szájpadlás egyes részeit, valamint a torokmandulákat. A módszer azonban nem kiemelkedően hatékony, s az általa elért javulás idővel általában eltűnik. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a műtéti megoldás összességében nem olyan hatásos, mint a CPAP.

Vannak más lehetőségek is a műtéten és a CPAP készüléken kívül?

Igen. Ehhez fogorvos segítsége szükséges. Az enyhe vagy mérsékelt apnoéban szenvedők különféle, szájba helyezhető eszközöket is használhatnak, amelyek megakadályozzák, hogy alvás közben az állkapocs lefelé és hátrafelé mozduljon el (ilyenkor ugyanis a nyelv elzárhatja a garatot), illetve megtartják a nyelvet, hogy az ne csúszhasson vissza a légutak elé. Bár ezek a megoldások nem olyan hatékonyak, mint a CPAP, általában kényelmesebbek, és megszokni is könnyebb őket.

Segíthetnek bizonyos életmódbeli változtatások is. Ezek közül a legfontosabb a fogyás (túlsúly esetén). Bár ez nem mulasztja el az alvási apnoét, mégis sokat javíthat rajta. Emellett kerülni kell az alkoholt és a háton alvást is.

Gyógyszer nélkül: A CPAP-készüléket csak alkalmanként használni

A pozitív nyomású lélegeztető gépet minden alváskor használnia kell, még a szunyókálásokat is ideértve. Ne feledje magával vinni a készüléket (vagy egy hor­dozható változatát) akkor sem, ha elutazik!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.