Egészségügyi kérdezz-felelek

Nem kapok levegőt, le kellett feküdnöm. Lehet, hogy infarktusom volt?

Az elmondottak inkább pánikrohamnak tűnnek, amit valóban gyakran tévesztenek össze infarktussal. Pánikroham esetén elemi erővel tör a szorongás a betegre, és a testét szinte elárasztják a stressz hormonok, ezért szaporábbá válik a szívverés és a légzés.

Kiválthatja erős félelem vagy bezártságérzés, de teljesen váratlanul, ok nélkül is jelentkezhet. A pánikbetegséget gyógyszerekkel és pszihoterápiával lehet kezelni. Kérjen időpontot orvosától, aki pontosan megmondhatja, mi a baj, és teljes bizonyossággal kizárhatja a szívrendellenességek lehetőségét.

Miért kapok nehezen levegőt nevetés vagy sírás után?

Lehet, hogy ön asztmás. A közhiedelemmel ellentétben az asztma középkorúaknál is kialakulhat. Előfordulhat, hogy soha nem tapasztal zihálást vagy légszomjat, mégis erre a betegségre utalhat, ha egy erősebb nevetés vagy sírás, illetve intenzívebb testmozgás rohamot vált ki. Amennyiben ez gyakran előfordul, orvosi vizsgálatra van szükség.

Hiba

Mellkasi fájdalom esetén ne a barátoktól, rokonoktól kérjen segítséget, hanem azonnal telefonáljon mentőért és rágjon el egy aszpirint (amely csökkenti a vérrögképződés kockázatát, és jelentősen növeli az infarktus túlélésének esélyét).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.