Egészségügyi kérdezz-felelek

Mit tegyek utazási betegség ellen, ha hosszabb útra megyek?

A hosszabb utak alkalmával fellépő szédülést, sápadtságot, hányingert, hányást, szívdobogásérzést megelőzni egyszerűbb, mint kezelni. Ha tehát hosszabb útra megy, tegye meg a szükséges előkészületeket. Utazás előtt fél órával vegyen be vény nélkül kapható dimenhidrinátból 12 tablettát, amit szükség esetén 4 óránként megismételhet.

Utazás előtt ne fogyasszon nehéz ételeket. Személykocsiban, buszon üljön előre. A járműben a fejét ne mozgassa, szegezze tekintetét előre, ne olvasson, és ne nézzen közelre. Ha mégis rosszul érzi magát, engedjen be friss levegőt.

Gyógyszer nélkül: akupresszúra

Ha elfelejtette bevenni a gyógyszerét, és utazás közben rosszul lesz, nyomja meg erősen hüvelyk­ujja begyével a csuklója belső oldalán, a tenyértől háromujjnyira lévő pontot! A P6 néven ismert pont ingerlése állítólag segít leküzdeni az utazási beteg­séget. Több tanulmány is úgy találta, hogy a módszerhatásos, lehetséges azonban, hogy a nyomást az utazás végéig fenn kell tartania. Használhat csuklópántot is, a belsejében egy műanyag dudor­ral, amely meghúzás után a megfelelő pontot nyomja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.