Egészségügyi kérdezz-felelek

Szemcseppek – GYIK

Az allergia a szememet is érinti, de a vény nélküli „allergia elleni” szemcseppek alig hatnak

Mi segíthet?

Ha allergiás, és a szeme viszketni, könnyezni kezd, azelasztin és tetrazolin tartalmú vény nélküli szemcseppekkel próbálkozhat. Ha ezek nem használnak, forduljon szemészhez, aki olyan terméket ír fel, amely magasabb hatóanyagú antihisztamint tartalmaz. Ilyen például a ketotifén tartalmú vényköteles szemcsepp. Ez a hatóanyag részben antihisztaminként működik, tehát rövid idő alatt gátolja az allergiás rohamok idején viszketést okozó vegyületek, a hisztaminok felszabadulását, másrészt stabilizálja az úgynevezett hízósejteket, amivel több órán át gátolja a hisztamin felszabadulást.

Kerülje az olyan szemcseppeket, amelyekben orrdugulás elleni hatóanyag is van! Ezektől ugyanis olyan szemkivörösödés alakulhat ki, amely a használatuk abbahagyása után sem múlik el.

Száraz a szemem, de az eddig próbált szemcseppek hatása csak néhány percig tartott

Melyik hat a legtovább?

A sűrűbb állagú szemcseppek. A vizsgálatok szerint a polietilénglikolt, polipropilénglikolt vagy karboxi-metil-cellulózt tartalmazó fajták 2030 percig vagy még tovább fejtették ki hatásukat a szemben, míg a hígabb cseppek a legjobb esetben is csak néhány percig voltak hatásosak. Éjszakai használatra még sűrűbb állagú gélek is kaphatók.

Ha naponta négynél többször érzi szükségét a szemcsepp használatának, kérje orvosa tanácsát! A szemszárazság olykor csupán a tartós monitorhasználat és a túl ritka pislogás következménye, de jelezhet olyan egészségügyi problémát is, mint a rozácea vagy a Sjögren-szindróma. Okozhatnak szemszárazságot egyes gyógyszerek is, például a hormonpótló kezelésekhez használt készítmények és bizonyos vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok és orrdugulás elleni szerek.

Ha a szemszárazság nem múlik el, orvosa vényköteles ciklosporint írhat fel, ami csökkenti a gyulladást és fokozza a könnytermelést. Javasolhatja emellett azt is, hogy parányi szilikon dugókkal zárják el a könnycsatornák nyílását, mivel így a szemet nedvesítő könny nem folyik el olyan gyorsan.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.