Gyógynövények

Házi kövirózsa

Házi kövirózsa történe, általános ismertetője

A házi kövirózsa a több mint ötszáz pozsgás fajt magába foglaló nemzet­ség egyetlen olyan tagja, amelynek gyógyászati története van. Európa középső és déli hegységeiben és a görög szigeteken honos, és a korai telepesek a világ többi részére is eljuttatták, köztük Észak-Amerikába.

A nemzetségnév, Sempervivum, a latin semper, „mindig”, és vivo, „él” szavakból ered, és a növény hosszú életére utal. A faji név, tectorum, „a tetőé”, és feljegyzések szerint a növény kétezer éve tetőkön nő, főleg cserepes tetőkön. Nagy Károly császár megparancsolta alattvalóinak, hogy tetőiken termesszenek kövirózsát, hogy elűzzék a villámokat, és ez a babona a világ több részén is élt. A középkori Britanniában a kövirózsát a parasztházak tetején és illemhelyek környékén termesztették, bár itt már abban a hitben, hogy a növénynek mágikus hatalma van a boszorká­nyokkal szemben.

Másik köznyelvi neve Angliában „Jupiter szeme”, ami a római Jupiter istenre utal, és az ő figyelő szemére, mellyel az embereket óvta a villá­moktól és füzektől. A rómaiak urnákban nevelték a növényt udvaraikon. A középkorban viszont virágait baljóslatúnak tartották, mert emlékez­tetett a bámuló szemekre; ennek eredményeként sok növényt elpusztí­tottak.

A szintén angol „tyúk és csibék” neve arra utal, hogy az anyanövény egyre nagyobb tőlevélrózsája sok kis fióknövénykét nevel maga körül.

  • Fagytűrő örökzöld évelő.
  • A kövirózsák könnyen kereszte­ződnek, ezért inkább vegetatívan szaporítsuk, hogy a növény „eredeti” maradjon.
  • Minden kis tőlevélrózsa, amint leválasztjuk az anyanövényről, saját gyökérzetet ereszt, amely megkönnyíti a szaporítást.
  • Használjunk kavicsos komposz­tot, és kisméretű cserepeket, mert a kövirózsák szeretik a szűk he­lyeket. Késő nyáron vagy kora ősszel ültessük át.
  • Jó vízelvezetésű sziklakertek­ben, sekély hézagokban, vagy sekély tál formájú cserepekben érzi jól magát, napos helyen. Szárazságtűrő, ne locsoljuk túl!

Háztartás

Ha néhány növényt egy tetőre ültetünk, azok gyorsan elterjednek sarjhajtásaikkal. A kis új tőlevélrózsákat le lehet választani, és új te­lepeket alkotni velük, így a kövirózsa gyorsan beborítja és megvédi a tetőt. A nád- és zsúp-fedeles házaknak különösen előnyös.

Gyógyászat

A levelekből préselt nedv gyulladáscsökkentő, összehú­zó, hűsítő és nyugtató hatású. Kisebb vágásokra, napégés­re, rovarcsípésre, méhszúrásra, csalánkiütésre és viszke­tő bőrre kenik. Összezúzott leveleit régen tyúkszem és sze­mölcs puhítására és eltávolítására használták. Kenőcsként fekélyekre és sömörre alkalmazták.

Az összezúzott leveleket a ha­lántékra kell tenni, hogy csilla­pítsa a fejfájást, és a leveleket el is lehet rágni fogfájás ellen. A levélpéppel jó gargalizálni to­rokfájás ellen.

Kozmetika

A kövirózsát bőrtápláló és -gyó­gyító arcgőzölésre is lehet hasz­nálni, vagy közvetlenül a kipi­rosodott, gyulladt foltokra ken­hetjük. Akkor a leghatékonyabb, ha a levelekből készült kenőcs disznózsírral készül.

Konyha

A fiatal kövirózsahajtások és levelek ropogósak és hűsítőek, uborkára emlékeztető íz­zel és textúrával. A levelekből ki lehet préselni a levet, de óva­tosan igyuk, mert hasmenést okozhat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.