Gyógynövények

Búbos lonc összetevői, hatásai, gyógyászatai használata

Búbos lonc története, általános ismertetője

A búbos loncot megtalálhatjuk Észak-Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Amerikában is. Angol köznyelvi neve honeysuckle illetve sweet-suckle, ami arra utal, hogy a rovarok kiszívják a nektárt a csőszerű virágokból. A nemzetség nevét egy svéd botanikus, Carl Linnaeus adta, hogy a 16. századi német botanikus, Adam Lonicer előtt tisztelegjen, aki népszerű könyvet írt a növények szokatlan és érdekes tulajdonságai­ról.

A búbos lonc Angliában woodbine néven is ismert, és nyáron nyíló virágai rendkívül illatozók.

A periclymenum a növény kúszó tulajdonságára vonatkozik – „indák­kal csavarodik körbe” -, és hasznos kerti növény, mert eltakarja a kevés­bé szép falakat és épületeket. A növények nyelvén két ember egyesülését jelképezi szeretetben és odaadásban. A lonc régóta a hűség és a szere­tet szimbóluma.

Dante Gábriel Rossetti angol költő és preraffaelita fes­tő Búbos lonc című verse egy erotikus példabeszéd, amelyet halála után adtak ki 1882-ben.

A néphiedelem szerint, ha a növényt hagyják a bejárat körül nőni, megvéd a boszorkányoktól. Ha a házban helyezik el, pénzt hoz az ott la­kóknak. A virágokat a homlokhoz dörzsölték, hogy növeljék a fizikai erőt.

  • Fagytűrő, lombhullató, évelő növény, ami hét méter magas­ra nő, és ötven évig is elél.
  • Az illatos sárga virágok kora nyártól az ősz közepéig je­lennek meg, amelyeket aztán mérgező, vörös bogyók kö­vetnek.
  • Magról szaporítható ősszel;
  • a gyorsabb csírázás érdekében a magvakat ne fedjük le föld­del. A csírázás így is két évbe telik; a virágtalan hajtásokról szedett dugványokról sokkal gyorsabban szaporítható.
  • Bujtással is szaporítható.

Konyha

A virágokat tea, lekvár, zselék és ecetek készítésére használják. Gyakran díszítenek vele tortákat és desszerteket, és különösen jók a vidéki borok készítéséhez.

Kozmetika

A búbos loncot a kozmetikában és parfümkészítés­nél is használják. A virágaiból készült testápoló bőrtisztító és tonizáló hatású.

Gyógyászat

A búbos lonc fertőtlenítő, vízhajtó és köptető tulajdonságú, A virágait főként köhögésre használt gyógyszerekben al­kalmazták. A történelem során a leveleket a fejfájás, a láz, a reumás és ízületi fájdalmak csillapítására használták.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.