Egészségügyi kérdezz-felelek

Petefészekrák vizsgálat (tumormarker)

Pontos-e a petefészekrák kimutatására szolgáló tumormarker vérteszt?

A petefészekrákos sejtek nagy mennyiségben tartalmazzák a CA-125 jelű fehérjét, amelynek szintje egy egyszerű vizsgálattal megmérhető a vérben. Csakhogy sok más olyan rendellenesség is van, amely megemeli a CA-125 szintjét ilyen például az endometriózis, a mióma, a hasnyálmirigy-gyulladás, a májbetegség, a medencegyulladásos betegsége, valamint egy sor egyéb daganat. A CA-125 szintje a menstruáció és a terhesség idején is megnő. Ezen okok miatt a CA-125 teszt nem hatékony eszköz a petefészekrák korai kimutatására; a pozitív eredményt kapott nőknek csak a felénél találtak 1. stádiumú daganatot.

(A későbbi stádiumokban már nagyobb biztonsággal mutatja ki a betegséget a teszt, ám a daganat ilyenkor gyakran már más szervekre is átterjedt.) S ha mindez nem lenne elég, a petefészekrákos nők nagyjából egyötödénél egyáltalán nem emelkedik meg a CA-125 szintje.

Petefészekrák és kockázatok

Az olyan nők esetében javasolt megvizsgálni a CA-125 szintet, akiknek egy közeli hozzátartozójánál találtak petefészekrákot, illetve akiknél kimutatták a BRCA1 vagy BRCA2 génmutáció jelenlétét, mivel ezek az úgynevezett „emlőrákgének” a petefészekrák kockázatát is 10-30 szorosára növelik. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a vizsgálat e nőknél életmentő jellegű lenne.

A vérvizsgálatnak azon nők esetében van haszna, akiknél egyértelműen jelentkeznek a betegség tünetei. Ha a képalkotó vizsgálatok csomót mutatnak ki egy nő medencéjében, a 65ös vagy annál nagyobb CA-125érték azt jelenti, hogy 90 százalékos valószínűséggel petefészekrákja van. A vizsgálatot a betegség progressziójának és a kezelések hatékonyságának nyomon követésére alkalmazzák elsősorban.

Hiba lenne…: Szexelni a PSA-vizsgálat előtti napokon!

Az ejakuláció megnövelheti a PSA-szintet, ezért a fér­fiaknak a PSA-vizsgálathoz szükséges vérvétel előtt legalább 48 órán át tartózkodniuk kell a szextől. (Egyes orvosok a biztonság kedvéért inkább 72 órát javasolnak.) A Michigani Egyetem kutatói azt talál­ták, hogy a PSA-szint a férfiak 88 százalékánál emel­kedett meg az ejakuláció után, és átlagosan csak 48 óra elteltével állt vissza a normális szintre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.