Egészségügyi kérdezz-felelek

Ráncok: napfény hatása, alvási ráncok, kozmetikai kezelése

Már késő kerülnöm a napfényt, a károsodás megtörtént. Mi mást tehetek azért, hogy a következő 20 évben a bőröm ne ráncosodjon?

Még most is érdemes kerülnie a napot, reggelente pedig kenje be magát bőségesen fényvédő krémmel! Soha nem késő megelőzni a további bőrkárosodást. Ha dohányzik, feltétlenül hagyja abba! A dohányzás igazoltan hozzájárul a ráncosodáshoz és a bőr idő előtti öregedéséhez. Ha rendszeresen napi két óránál több időt tölt napon és emellett sokat dohányzik is, akkor az arca idővel, jó eséllyel csupa ránc lesz.

Alvási ráncok megelőzése

Az alvásán is érdemes lehet változtatnia. Úgynevezett alvási ráncok alakulhatnak ki azoknál, akik a hasukon vagy az oldalukon, arcukat a párnába fúrva alszanak. Aludjon inkább a hátán!

Botox

A ráncok megelőzésére a másik lehetőséget a botoxinjekciók kínálják. A botox egy méreganyagot (botulinum) tartalmazó készítmény, amely megbénítja az arc izmait, s megelőzi az ismétlődő összehúzódásaikat, amelyek ráncokat okozhatnak. A botox azonban drága, és az injekciókat néhány havonta meg kell ismételni. Ráadásul nem sok bizonyíték van arra, hogy a többszöri injekciók tartósabb hatást nyújtanának.

Az orvosi rendelőnkben egy bőrgyógyász hirdeti a helyben végzett kozmetikai beavatkozásait. Tényleg jobban fog kinézni az arcom, ha eltöltök nála egy órát?

Ma már számos olyan kozmetikai és bőrgyógyászati beavatkozás van, amelyek egyszerű orvosi rendelőben is elvégezhetők ilyenek például a bőrt kisimító botoxinjekciók, a megereszkedett területeket feszesebbé tevő kollagéninjekciók, valamint vénák és foltok halványítására szolgáló lézeres kezelések. Egyes beavatkozásokat, például a mikrodermabráziót vagy a vegyi hámlasztást akár a kozmetikus is elvégezheti, persze orvosi felügyelet mellett (ez függ a helyi szabályozásoktól is).

Noha ezek a beavatkozások alig egy óra alatt elvégezhetők akár az orvosi rendelőben is, ettől még nem kockázatmentesek. A kezelések során előfordulhat égési sérülés, allergiás reakció, bevérzés, duzzanat vagy kivörösödés is. A hatás pedig sok esetben csak ideiglenes, és a beavatkozást rendszeresen meg kell ismételni az eredmény fenntartása érdekében. Ráadásul az egészségbiztosítás egyikre sem nyújt fedezetet, ezért számítson rá, hogy mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.