Egészségügyi kérdezz-felelek

Rák kiújulása, kockázatok, dohányzás

Egyszer már kigyógyultam a rákból, de mostanában az az érzésem, hogy kiújult. Említsem ezt meg az orvosomnak, vagy csak túlaggódom a dolgot?

Szó sincs erről, az aggodalma teljesen érthető, hiszen a rák gyakran kiújul. Azt azonban ne feledje, hogy nem mindig a rák jele, ha némi fájdalmat érez, vagy ha kimerült. De ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben, mindenképpen beszéljen az orvosával!

Egyes onkológusok a kéthetes szabály alkalmazását javasolják: ha egy tünet ennyi idő alatt elmúlik, akkor valószínűleg nem érdemes aggódni miatta; viszont minden egyéb ismeretlen okú panaszt vagy fájdalmat érdemes lehet megemlíteni. Feltétlenül beszélje meg az onkológusával, mekkora a kiújulás kockázata, illetve milyen tünetekre kell odafigyelnie, és rendszeresen járjon el felülvizsgálatokra!

A házunk mellett elektromos távvezeték fut. Tényleg nagyobb emiatt a kockázata annak, hogy rákot kapunk?

Nem sok oka van emiatt aggódni. Néhány, az 1990es évek elején megjelent tanulmány valóban igazolni látszott azokat a régi félelmeket, hogy a távvezetékek keltette sugárzás rákot okoz. Egy vizsgálat azonban kiderítette, hogy az e tanulmányokban felhasznált legfontosabb adatok jó része hamis volt; azóta pedig két tucatnál is több új tanulmánynak sem sikerült összefüggést kimutatnia a távvezetékek közelsége és a rákos megbetegedések kockázata között.

Tehetek valamit a dohányzás abbahagyásán kívül a rák kockázatának csökkentésére?

A dohányzásról való leszokás kötelező, de az még csak a kezdet. Ma már rengeteg kutatási adat támasztja alá, hogy az alábbi lépések is jelentősen csökkenthetik a rák kockázatát.

  • Táplálkozzon egészségesen! Ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszik, az a jelek szerint csökkenti a vastagbél, a nyelőcső, a tüdő, a szájüregi és a gyomorrák kockázatát. Ha csak lehet, a finomított gabonatermékek helyett teljes kiőrlésűeket válasszon! Egyen kevesebb vörös húst, és soha ne fogyassza azt égetten vagy alaposan átsütve, és kerülje a feldolgozott húsokat, például a felvágottakat!
  • Tartsa meg az egészséges testsúlyát! A túlsúlyosság növeli az emlő (a menopauzán túl), a vastagbél, a méh, a nyelőcső és a veserák kockázatát, és a rák egyéb fajtáival is kapcsolatban állhat.
  • Mozogjon többet! A sok testmozgás segít megakadályozni a derékbőség növekedését. Ráadásul a tanulmányok szerint a testmozgás a fogyástól függetlenül is csökkenti az emlő és a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét.
  • Mértékkel igyon alkoholt! A túlzásba vitt alkoholfogyasztás növeli az emlő, a nyelőcső, a gége, a máj, a szájüreg és a torok rákos daganatának kockázatát. Ha egyáltalán fogyaszt alkoholt, korlátozza napi egy (nők), illetve két (férfiak) italra a mennyiségét!
  • Napozzon kevesebbet! Az ibolyántúli (UV) sugarakkal való túlzott érintkezés növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Használjon legalább 15ös fényvédő faktorú (SPF) naptejet, és ha csak lehet, délelőtt 10 és délután 4 óra között kerülje a szabadban végzett tevékenységeket! Ne járjon szoláriumba sem!

Egy jóindulatú daganatból lehet rosszindulatú?

A jóindulatú daganat definíció szerint nem rosszindulatú, és nem is válhat rákossá. Tovább növekedhet ugyan, de a jóindulatú daganat nem képez áttéteket a szervezet más részein. Ha viszont egy daganat nem rosszindulatú, az nem szükségszerűen jelenti azt, hogy jóindulatú. Vannak úgynevezett „rák előtti” stádiumú daganatok, amelyek képesek rákossá válni. Egyes kolonoszkópiával (végbéltükrözéssel) kimutatott vastagbélpolipok (de nem mind) például elrákosodhatnak. Emellett egyes jóindulatú daganatok azt jelzik, hogy a rák kialakulásának kockázata az átlagosnál magasabb az adott személy esetében.

Előfordulhat, hogy a rákműtét idézi elő a daganat szétterjedését?

Gyakorlatilag nem. A szakértők tudomása szerint a rákműtéteknek csak néhány olyan típusa van, ahol elméletileg fennáll ez a lehetőség, és a sebészek mindent elkövetnek azért, hogy ilyenkor se történhessen meg. A hererák műtét során például elkötik azokat az ereket és nyirokcsomókat, amelyeken át a daganatsejtek szétterjedhetnének a testben. Elméletileg az is lehetséges, hogy a szövetmintavételhez használt tű a kihúzásakor rákos sejteket „potyogtat el” az egészséges szövetekben, ámde rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy ezek a sejtek képesek lennének beágyazódni és elszaporodni.

Kemoterápiát kapok, és szeretnék antioxidáns étrend kiegészítőket és Cvitamint szedni. Szabad?

Előbb kérdezze meg az orvosát! Akár hiszi, akár nem, ezzel többet árthat magának, mint amennyit használ. Az antioxidáns étrend kiegészítők szedése védi az egészséges sejteket a kemoterápia mérgező hatásaitól, és ez a vizsgálatok szerint segít a mellékhatások enyhítésében. A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a nagy dózisban alkalmazott C-vitamin, béta-karotin és más antioxidánsok a rákos sejteknek is védelmet nyújthatnak, ami csökkentheti a kemoterápia és a sugárkezelés hatékonyságát.

Néhány vizsgálatban úgy találták, hogy az antioxidáns étrend kiegészítőket szedő rákos páciensek körében nagyobb volt az elhalálozás veszélye, mint azoknál, akik placebót kaptak. A lényeg tehát az, hogy ne kezdjen el szedni semmilyen fel nem írt szert, amíg az orvosa arra rá nem bólint!

Tény vagy tévhit?: Ha rákos, nem szabad masszíroztatnia

Tévhit. Ez a tévhit abból a nézetből fakad, hogy a dörzsöléstől és gyúrástól felélénkült véráramlás elősegítheti a rák szétterjedését a szervezetben. Nincs bizonyíték arra, hogy ez igaz lenne, bár az Amerikai Rákkutató Társaság azt tanácsolja a masszázsterapeutáknak, hogy kerüljék el a daga­natos területeket és a gyanús csomók helyét is. Ugyanakkor a masszázs több tanulmány szerint is segít a rákos pácienseknek a stressz, a fájdalom és az émelygés elviselésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.