Egészségügyi kérdezz-felelek

Teendők áramütés esetén, villámcsapás

A férjem szereti maga elvégezni az áramszerelési munkákat. Mit kell tennem, ha véletlenül áramütés éri?

A legközelebbi alkalommal, mielőtt nekilát a munkának, kérje meg, hogy mutassa meg, hol van a házban a biztosíték. Ha áramütés éri, ön egyedül úgy tudja biztonságos módon megszakítani az árammal való kapcsolatát, ha lekapcsolja a biztosítékot. Amíg ez nem történik meg, semmi esetre se érintse meg a férjét, különben önt is megrázza az áram. Az áramforrás kiiktatása után ellenőrizze a légzését és a pulzusát, hívja föl a 112-t, és szükség esetén kezdje el az újraélesztést. Ha a férje magánál van, nézze meg, van-e törött csont vagy súlyosabb égés, ami sürgősségi ellátást igényel.

Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében leghatékonyabb a megelőzés: emlékeztesse férjét, hogy az áramütés a munka közben bekövetkező elhalálozások egyik vezető oka, és próbálja meggyőzni, hogy bízza az áramszerelési munkákat szakemberre.

Hiba lenne…: Lemenni az elöntött pincébe

Az áramot már kevés víz is vezeti, ezért ha víz került a pincéjébe, a legbiztonságosabb, ha kihívja az áramszolgáltató szakembereit. Ok pontosan fel tudják mérni a helyzetet, és szükség esetén lekap­csolják az áramot. Ha rendszeresen elönti a víz a pincét, vásároljon generátort, amire rákapcsolhatja a vízszívó berendezést. Így a ház elektromos hálóza­tának használata nélkül elkezdheti a „takarítást”.

A pincét elárasztó vízzel kapcsolatban a másik veszélyforrás a földgáz. Ha a víz miatt kialszik a bojler­ben vagy kazánban az őrláng, a légtérben felgyülem­lett gázt egyetlen szikra berobbanthatja. Hívja fel a gázszolgáltatót, hogy zárják le a házába bekötött csöveket, majd várja meg, amíg a helyiség kiszellőzött.

Mit kell tenni, ha valakibe belecsap a villám?

Az áldozat valószínűleg elveszíti az eszméletét, égési sérüléseket szenvedhet, és azonnali orvosi ellátást igényel. Hívja a 112-t, majd ellenőrizze, hogy emelkedik-e a mellkas, s ha nem lélegzik, kezdje el az újraélesztést. Az égési sebeket úgy kell kezelni, mintha forró felülettel, például tűzhellyel való érintkezés okozta volna: ha nincs beleragadva, távolítsa el róla a ruházatot, és engedjen hideg vizet a sebre.

A villámcsapások túlélőinél az agykárosodás miatt különböző krónikus problémák maradhatnak vissza a baleset után. Sokaknak sérül a rövid távú memóriájuk, nehézségeik adódnak az összetett feladatok elvégzésével, és képtelenné válhatnak a munkájuk ellátására. Mindezek eredményeként visszahúzódók, ingerlékenyek és dühösek lesznek, illetve depresszióba süllyedhetnek.

Minden villámcsapást túlélt személynek rendszeres orvosi ellenőrző vizsgálaton kell megjelennie, és érdemes megfontolnia, hogy pszichológus segítségét is igénybe vegye. (A tünetek gyakran csak hónapokkal a baleset után jelentkeznek, ezért sokan nem gondolnak arra, hogy összefüggés lehet a kettő között.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.