Egészségügyi kérdezz-felelek

Csonttörések és ellátásuk, fájdalomcsillapítás

Mit tegyek, ha meg kell mozdítanom valakit, akinek törése van?

Csak végső esetben szabad megmozdítani a törést szenvedett személyt. Ha például messze van a segítség, és az illető veszélyben van az adott helyen (úton vagy tűz mellett), van rá mód, hogy úgy helyezzék arrébb, hogy közben ne okozzanak kárt.

Keressen valamilyen kemény dolgot, mondjuk feltekert újságot vagy botot, és egy elszakított ingdarabbal vagy törülközővel rögzítse azt a törött végtaghoz úgy, hogy közben nem vagy csak minimális mértékben változtat annak pozícióján, a lehető legkevesebb fájdalmat okozva ezzel a sérült számára. Ne próbálja meg helyére tenni vagy kiegyenesíteni a végtagot!

(Egy kivétel létezik ez alól: ha még sokára várható a segítség, és nem jut vér a sebesült részhez a bőr hideg és szürke a törés alatt, akkor lassan megkísérelheti kiegyenesíteni a kart vagy lábat, hogy a keringés helyreálljon.) A kötés ne legyen túl szoros. Kérdezze meg a sérültet, hogy érez-e zsibbadást, tompaságot, ha igen, ráadásul a végtagja hűvös és sápadt színű, lazítson a rögtönzött „gipszen”.

Néhány tudnivaló a sín készítéséhez:

A sérült ujjat a szomszéd ujjhoz rögzítheti, a törött lábat pedig a másik lábhoz. A bokát vagy lábfejet párnába vagy puha anyagba kell bugyolálni, de a cipőt ne vegye le, mert az segít korlátozni a duzzadást (ráadásul további sérülést okozhatna a lábbeli eltávolításakor).

Ha elkészült a rögzítéssel, kérjen meg néhány járókelőt, hogy segítsenek megemelni a beteget. Nagyon fontos, hogy közben végig nagyjából abban a helyzetben tartsák, amelyben eredetileg volt. Ha senki nincs a közelben, próbáljon meg óvatosan az illető alá ügyeskedni egy nagy törülközőt vagy takarót, és nagy körültekintéssel odébb húzni olyan helyre, ahol már biztonságban van.

A gyerekeim minden alkalommal rettenetes sírást rendeznek, ha elesnek. Honnan fogom tudni, ha egyszer tényleg eltörik valamijük?

Ha tényleg komolyabb bajuk esik, az érzékelhető lesz az önkéntelen reakciójukon. Készüljön fel arra, hogy nagy fájdalom esetén a gyerekek sokkot kaphatnak. Ha a végtag vagy az ízület szemmel láthatóan nincs kimozdulva, nézze meg, van-e duzzanat vagy más elváltozás, például deformitás. A fájdalom ilyenkor igen erős, és a beteg vonakodik a törött testrészt használni.

Ne bátorítsa arra, hogy mozogjon, mert ettől súlyosbodhat a sérülés. Próbálja inkább megnyugtatni, rögzítse és támassza alá a sérült végtagot, illetve amíg szakszerű ellátást kapnak, félóránként 1015 percig borogassa törülközőbe tekert jéggel. A jég ne érjen közvetlenül a bőrhöz, mert ez további károsodást okozhat.

Igaz az, hogy orvosilag nincs mit tenni egy törött lábujjai? Elmenjek vele egyáltalán orvoshoz?

A nagy lábujj súlyos törése orvosi ellátást igényel. Ha ugyanis nem megfelelően forr össze, megváltozhat a járás és zavart okozhat az egyensúlyozásban. Ami a többi lábujjat illeti különösen a legkisebbet , valószínűleg nem kell orvoshoz fordulnia, ő is csak fájdalomcsillapítót írna fel. Segíthet, ha a sérült lábujjat lazán a mellette lévőhöz köti. Félóránként 10-15 percig hűtse hideg borogatással vagy ruhába tekert jéggel. A balesetet követő néhány napban tartsa minél többet megemelve a lábát. A gyógyulás ideje alatt kényelmesebb, ha kemény talpú cipőben jár.

Ha néhány nap alatt a fájdalom nem múlik, sőt rosszabbodik, zsibbadást vagy bizsergést érez, esetleg a sérülés környékén kékesre vagy szürkésre változik a bőr, menjen el orvoshoz: ezek a jelek arra utalnak, hogy a lábujj vérkeringése nem megfelelő, és fennáll a veszélye, hogy amputálni kell.

Érdemes tudni: Az NSAID-k lassíthatják a csont gyógyulását

Csonttörés gyógyulása idején kerülni kell az úgy­nevezett nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő szereket (NSAID-ket). Az aszpirin, az ibuprofen és a naproxen is ezek vény nélkül kapható változa­tai. Ezek a gyógyszerek a prosztaglandinok gátlása révén hatnak, csakhogy a csontoknak szükségük van ezekre az anyagokra, hogy megfelelően össze­forrjanak. Több vizsgálat alátámasztotta, hogy az NSAID-k hatással vannak a felépülésre.

Az egyik megfigyelés során az ilyen fájdalomcsillapítókat szedők esetében akár 2 hónappal is tovább tartott a törés gyógyulása, mint azoknál, akik nem használ­tak ilyen gyógyszereket. A legjobb, ha a sérülés okozta fájdalmat paracetamollal csillapítja, amely az agy fájdalomközpontjára hat. Az NSAID-ket pedig tegye félre fejfájás, húzódás és más hasonló problé­mák esetére.

(A kérdés még vitatott, de az elmúlt 5-10 évben sok publikáció jelent meg, melyek mind azt a nézetet képviselik, hogy csontsérülés esetén minimalizálni kell az NSAID-k alkalmazásának idő­tartamát, hogy minél kevesebbet ártsanak.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.