Egészségügyi kérdezz-felelek

Allergiás reakciók és teendő vészhelyzet esetén

A legutóbb, amikor a fiamat megcsípte egy méh, kiütések jelentek meg rajta, és a csípés helye megduzzadt.

Honnan tudhatom legközelebb, hogy súlyos-e a helyzet?

Mindenekelőtt mondja el a fenti tüneteket a gyermek orvosának. Ő tudni fogja, szükség van-e gyógyszerre vagy allergiatesztekre. Noha ezek a tünetek nem veszélyesek, legközelebb súlyosabb reakció is felléphet, és abban az esetben megfelelő orvossággal lehet a gyermek állapotát stabilizálni.

A súlyos allergiás reakciók gyakran nehézlégzéssel és éles sípoló hanggal kezdődnek, ami a légutak beszűkülését jelzi. További jellegzetes tünet lehet a sápadt, hűvös és nyirkos bőr; nyugtalanság; zavartság; nyelési nehézség; az arc, ajkak és nyelv megduzzadása; hányinger, amit esetenként hányás és hasmenés követhet. Az ilyen állapotot anafilaxiának nevezzük, és a szervezetnek az allergén anyag jelenlétére adott válasza váltja ki. Még rosszabb esetben anafilaxiás sokk alakulhat ki belőle, amely a vérnyomás esésével, szívdobogásérzéssel, légzési nehézséggel és eszméletvesztéssel jár.

Ha a fia érzékeny a méhméregre, fennáll a darazsakkal és százlábúakkal szembeni keresztallergia veszélye is.

A barátom épp most evett valamit, ami életveszélyes allergiás reakciókat válthat ki nála. Mit csináljak?

Kérdezze meg tőle, van-e nála adrenalininjekció előretöltött toll kiszerelésben (ilyet mindenkinek, aki súlyos allergiában szenved, kell magánál tartania). Nagyon valószínű, hogy be tudja magának adni, de legalábbis segíthet önnek abban, hogyan kell használni. Meg kell azonban várni, amíg a barátjánál valóban jelentkeznek az allergiás reakció jelei.

Ha az utolsó roham óta több év eltelt, elképzelhető, hogy az óta „kinőtte” az adott anyag iránti érzékenységet, és mivel az adrenalin megterhelő a szervezet számára, nem szabad fölöslegesen alkalmazni. Amint észleli, hogy nehezen kezd lélegezni, a nyelve, ajka, arca megduzzad, azonnal adja be az injekciót, és hívja a 112-t. Ha összeesik, fordítsa a hátára, a lábfejét emelje a fejénél kissé magasabbra, majd hagyja ebben a pozícióban a szakszerű segítség megérkezéséig.

Ha van olyan személy a környezetében, akivel viszonylag sok időt tölt, és adrenalinos injekciót hord magánál allergia miatt, érdemes részt vennie olyan elsősegély tanfolyamon, ahol megtanítják az ilyen gyógyszerek alkalmazását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.