Gyermekbetegségek

Ha áramütés éri a gyermeket, mi az azonnali teendő?

Áramütés akkor fordul elő, ha az elekt­romos áram áthalad a testen és eközben befolyásolja a belső szervek működését, esetleg szöveteket éget meg. Jellemzően otthon előforduló baleset: világ felfedezésére induló kisgyermek a „felfedezés” közben hozzányúlhat a konnektorhoz, a burkolatlan elektromos vezetékhez, a nem megfelelően működő elektromos készülékekhez stb.

A szervezetben okozott károsodás függ:

  • az áram típusától (egyen- vagy váltóáram)
  • az áram erősségétől
  • a test belsejében megtett úttól (átmegy-e életfontosságú szerveken)
  • a test tömegétől (a kisgyermek sebez­hetőbb a felnőttnél)

Leginkább az áramütés időtartama számít, mert kis erősségű áram is veszélyes lehet, ha a testet hosszasan éri. Minél tovább van valaki kitéve áramütésnek, annál kisebb az esélye a túlélésnek.

Mi történik?

Az áramütés következ­ményei sokfélék: égés (többé-kevésbé mélyen, a szövetek elszenesedhetnek); erős és akaratlan izomösszehúzódás, görcs, ami lehetetlenné teszi az áramforrástól való elszakadást; légzésleállás; a szabályos szív­működés zavara (a szív fibrillálni kezd, nem képes keringetni a vért); eszméletvesztés.

Mit tegyünk?

Fontos! Mielőtt a gyerek segítségé­re sietnénk, szakítsuk meg az áram után pót­lást. Fontos, hogy ne nyúljunk közvetlenül az áramütés alatt álló gyerekhez, előbb húzzuk ki a dugót a falból, vagy kapcsoljuk le a biztosítékot. Ha ez nem lehetséges, egy szigetelt tárgy (pl. faág, bot, kötél, száraz ruhadarab) segítségével távolítsuk el a gyereket az áramforrástól.

Ha ez nem lehetséges, egy szigetelt tárgy (pl. faág, bot, kötél, száraz ruhadarab) segítségével távolítsuk el a gyereket az áramforrástól.

Győződjünk meg arról, hogy nem nyúlunk semmilyen, az áramot vezető tárgyhoz, lábunkat tegyük száraz területre, álljunk fel egy székre, de elegendő, ha a cipőnk talpa szigetelt. Ak­kor nyúlhatunk közvetlenül a gyerekhez, amikor már nincs közvetlen kapcsolata az áramforrással.

Ellenőrizzük a légzését, szívverését, hívjuk a mentőket, és azonnal kezdjük meg a mesterséges lélegeztetést és a szívmasszázst. A mentők megérkezéséig ne mozdítsuk el a gyereket, ne adjunk neki gyógyszert, ne itassuk, ne kezeljük az esetleges égési sérüléseket. Az elektromos árammal érintkezett szövetek súlyos és mély égési sérüléseket szenvednek (a test megpróbál ellenállni az elektromos áram hatásának, és fölmelegszik ugyanúgy, mint egy lámpa zsinórja). Enyhe áramütéskor, ha a gyerek magától lélegzik, elegendő a szívmasszázs folytatása, de szükség lehet a mesterséges lélegeztetésre is.

Megelőzés

A leghatékonyabb, ha a szülők soha nem hagyják felügyelet nélkül a gyereket, és mindent megtesznek, hogy ne érhessen elektromos feszültség alatt lévő tárgyakhoz; konnektorhoz, dugóhoz és a lámpa zsinórjára is figyelnek, mert az is balesetveszélyes lehet. A háztartási gépeket is tegyük elérhetetlen helyre, a konnekto­rokba pedig helyezzünk biztonsági dugót.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.