Éhség kontroll

Mire ügyeljünk, milyen szokásoknak mondjunk nemet az egészségünk érdekében?

Agyunknak napi szinten kell szerotonint termelnie. Nem tudjuk tárolni vagy megspórolni az előző napról (mint az autó benzintartálya). Éjjel, álmodás közben termeljük. A gyors szemmozgás (REM) fázisában szorgalmasan dolgozunk azon, hogy elegendő üzemanyagot állítsunk elő a másnapi kiegyen-súlyozott hangulat és állandó energiaszint biztosításához.

Alvó lány macival.Fontos milyen életet élünk!

Rendes körülmények között, amikor ésszerű mértékű stressz van az életünkben, tápanyagokban kiegyensúlyozott étrendet fogyasztunk, napsütés ér bennünket és mozgunk, akkor jól alszunk és felfrissülten ébredünk.

Ha fáradtan ébredünk, és azon töprengünk, hogy aludtunk-e egyáltalán az előző éjjel, a fásultságért általában a háttérben rejlő kiürült szerotonintartályt okolhatjuk. Alacsony szerotoninszintet több tényező is kiválthat:

  1. Túl sok a stressz az életünkben. Minden egyes ember stressztűrő képessége más. Ha valamit én esetleg elviselhetetlennek tartok, azt egy másik ember némi fenntartással elfogadhatja. Az számít, amit az adott személy igazán stresszesnek talál. Stressz alatt olyan testi és viselkedésbeli változásokon megyünk keresztül, amelyek kiürítik a szerotonint.
  2. Álmatlanság. Ha nincs részünk elegendő REM-alvásban, akkor a testünknek nincs lehetősége a szerotoninkészlet újratöltésére. A REM-fázis felel meg annak, amikor az ember behajt a benzinkútra; e rövid pihenők nélkül a tankunk kiürül.
  3. Hosszan tartó fogyókúra. A krónikus fogyókúrázóknak és azoknak, akik hosszú éveken át korlátozták a kalóriabevitelüket, alacsonyabb lehet a szerotoninszintjük, mint a „normális” módon étkezőknek. Patkányokkal végzett kutatások azt mutatják, hogy a hosszú távú kalóriakorlátozás módosítja és csökkenti az agyban a szerotonin koncentrációját. Más szóval ha az ember évekig fogyókúrázik, akkor a teste olyan ételek (elsősorban szénhidrátok) után sóvároghat, amelyek növelni fogják a szerotoninszintet.’
  4. Kevés napsütés. Előfordult-e már, hogy látta, amint egy lehangolt ember behúzza a függönyöket, hogy a szobái ugyanolyan sötétek legyenek, mint a hangulata? Talán olvasott vagy hallott már arról, hogy a tél és a hideg beálltával a sötét napok bizonyos embereknél szezonális hangulatzavart, a depresszió egy formáját válthatják ki.
    Tisztában van vele, hogy az USA sivár és esős részein, például Seattle és Portland környékén magas az öngyilkosságok száma? A kutatók a szerotonint okolják ezért a jelenségért. A REM-alvás alatt a test szerotonint termel a testben lévő melatonin nevű vegyületből. A melatonin napfény hatására termelődik. Minél több napfény ér bennünket, a testünk annál több melatonint — és így szerotonint is — képes termelni.
Ne együnk túl sokat!
Ne együnk túl sokat!

A szezonális hangulatzavar tünetei közé tartozik a szénhidrátok utáni sóvárgás, a kényszeres túlevés és a téli elhízás. Ez a sóvárgás az agy kimerült szerotoninjának önszabályozására utal. A szezonális hangulatzavar kezelése magában foglalja az egyén teljes spektrumú fénynek való kitettségét. A téli hónapokban depresszióssá váló embereknek otthon kell kezelniük magukat speciális villanykörték vagy fényszűrő segítségével, hogy feltöltsék kimerült szerotoninkészleteiket.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a napfényes éghajlaton élők a depresszió kevesebb jelét mutatják, mint azok, akik olyan országokban élnek, ahol minimális az egy évre jutó napsütéses napok száma. Ön mit gondol? Próbált már valaha valami napfényes helyre utazni, és érezte, hogy megváltozik a hangulata vagy az energiaszintje? Hogyan viszonyul ez a felhős vagy esős helyeken jellemző hangulatához?
Ne fogyasszunk sok alkoholt!
Ne fogyasszunk sok alkoholt!

Mértéktelen alkohol-, vegyszer- vagy gyógyszerhasználat

Bizonyos gyógyszeripari termékeket arra terveztek, hogy módosítsák az energiaszintünket vagy a hangulatunkat, amit a szerotoninszint befolyásolásával érnek el. A manapság kapható antidepresszáns gyógyszerek közül sok azzal éri el, hogy az ember jobban érezze magát, hogy módosítja a szerotonintermelő ciklusokat (amelyeket felvételnek, uptake és visszavételnek, reuptake is neveznek).

A szerotoninszintet nagyon nehéz olyan mértékben növelni, hogy negatívan befolyásolja az ember energiáját vagy hangulatát. Sok antidepresszáns mégis éppen ezt teszi. Az antidepresszánsokat szedő emberek általában fantasztikusan érzik magukat az első néhány napban, mert szerotoninszintjük magas. De ezután a gyógyszer teázásba viszi, és túlságosan megnöveli a szerotonint. Az illető ekkor nyomasztó és ellenséges érzéseket él át.

Más vegyületek, beleértve az alkoholt és a váliumot is, azért befolyásolják a szerotonint, mert csökkentik a REM-alvásban töltött időt. Egy ivási roham után főként azért érzünk másnaposságot, mert nem álmodtunk eleget (a kora hajnali órákból rémlő őrült álmok ellenére) ahhoz, hogy kielégítsük a szerotonintermelés szükségleteit.

A szerotoninszintet befolyásoló tényezők:

  • A menstruációs ciklus és a menstruációs ingadozások. A menstruációs ciklus által kiváltott hormonális ingadozás kiüríti a szerotonint. A PMS-tünetek egyik fő oka a kiürült szerotonin.” Többek között ez okolható azokért a menstruációt megelőző, csokoládé, chips és jégkrém utáni bosszantó sóvárgásokért is.
Menstruációs problémák
Menstruációs problémák
  • Testmozgás. A nap során végzett testmozgás mennyisége, különösen annak aerob változata befolyásolja a szerotonin szintjét. Kutatások mutatják, hogy az aerob jellegű testmozgásjelentősen növeli az agyban lévő szerotonin mennyiségét.” Továbbá függetlenül attól, hogy valaki rendes körülmények között általában üldögél vagy rendszeresen sportol — a szerotoninszintünk növekszik a testmozgásra reagálva, bármilyen is a fizikai állapotunk.
  • A vagy B típusú személyiség. Lenyűgöző bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az A típusú személyiségek – az ok nélkül mérges emberek, akik örökösen versenyt futnak az idővel, és akik keményen dolgozó munkamániások – szerotoninszmtje alacsonyabb, mint a higgadtabb, nyugodtabb B típusúaké. Érdekes módon a szerotoninszint sokkal nagyobb mértékben emelkedik akkor, ha az A típus végez valamilyen fizikai aktivitási formát, mint a B típus mozgása után. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az edzést végző (és így kellően magas szerotoninszintet tartó) A típus képes elnyomni a kimerültség érzését, és nagyobb mértékű erőfeszítést visel el hosszabb időn keresztül.
  • Jelenlegi testsúlyunk. Egy kutatásban elhízott és sovány személyek szerotoninszintjét hasonlították össze. A következő megállapításokra jutottak: a szerotonin szignifikánsan alacsonyabb az elhízott személyekben, mint a soványakban. Jelenleg még vizsgálódás tárgyát képezi, hogy az elhízottság az alacsony szerotoninszint oka-e vagy eredménye.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.