Éhség kontroll

Hogyan változtatják meg az ételek a hangulatunkat?

Minden, ami a szájunkba kerül – akár italról, akár ételről vagy tablettákról van szó -, hatással van a testünkre, az energiaszintünkre, az elménkre és a hangulatunkra. Az adott étel, ital vagy gyógyszer puszta szerkezete számos kritikus módon befolyásol bennünket.

Az étel fontos: befolyásolhatja hangulatunkat, teljesítményünket az életben!

Ha ez szélsőséges állításnak hangzik, hadd támasszam alá. A legtöbb ember készségesen elfogadja azt az elképzelést, hogy az étel befolyásolja a munkában nyújtott teljesítményünket és az energiaszintünket.

Például kevés szülőnek jut eszébe reggeli nélkül iskolába küldeni a gyermekét, mivel elfogadott nézet, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük az optimális teljesítményhez. Tudományos kutatások igazolják, hogy a gyerekek akár egyetlen reggeli kihagyása után is rosszabbul teljesítenek az értelmi képességeket és a teljesítményt mérő vizsgálatokon.

Más kutatások azt mutatják, hogy a vashiányos, fehérjehiányos vagy magas zsírtartalmú étrend hátrányosan befolyásolja a tanulási és felfogóképességet.
A szénhidrátok jelentősége kritikus az állóképesség és az energia szempontjából!
A szénhidrátok jelentősége kritikus az állóképesség és az energia szempontjából!

A legtöbb ember elfogadja, hogy a táplálkozás szerepet játszik a sportban. Figyeljük a sportolók sportesemények előtti szénhidrátfogyasztását, mivel ők tudják, hogy a szénhidrátok jelentősége kritikus az állóképesség és az energia szempontjából.

A gyógyszereket és az alkoholt, a két fő hangulatmódosító szert ételekből állítják elő. Például a mániás depresszió kezelésére használt gyógyszer egy lítiumvegyület, amely a szervezetben a nátriumhoz hasonlóan viselkedik. Ez rendjén van — egy sóféle csillapítja a depresszió és szorongás szélsőséget formáit.

Mi az oka a hangulatváltozásoknak?

Másrészt az alkohol erjesztett gyümölcsökből és gabonákból készül. Tehát nem kell hozzá merész képzelőerő, hogy belássuk: más ételek is befolyásolhatják az ember gondolkodását, energiaszintjét és érzelmeit. Gondolkozzon el a következőn: ha kevés az energiánk, hajlamosak vagyunk a lehangoltságra. Ha valóban depressziósak vagyunk, akkor az alacsony energiaszinttől csak még rosszabbul érezzük magunkat.

Bizonyos ételek megváltoztatják a hangulatunkat.
Bizonyos ételek megváltoztatják a hangulatunkat.

Ha a gondolataink szétszórtak, vagy ha nem gondolkozunk világosan, könnyen rossz hangulatba juttathatjuk magunkat a. gondolatainkkal. Kezdünk olyan félelmeket táplálni, hogy mások nem kedvelnek bennünket, vagy az életünk rettenetesen összekuszálódott. És ezek a téves elképzelések alkotják negatív érzelmeink magját.

Mivel a gondolatokat és az energiát legalább részben a táplálkozás alakítja, ebből következően az általunk fogyasztott ételek megváltoztathatják vagy befolyásolhatják a hangulatunkat. Minden étel tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat és aminosavakat, amelyek átjárják az egész testünket, és pozitív vagy negatív módon befolyásolhatják szervezetünk működését.

Aminosavak hatása az ételekben:

Az ételekben lévő aminosavak hatása különösen jelentős. Két kategóriára oszthatók: pszichoaktív (hangulatmódosító) vagy vazoaktív (energiamódosító) aminosavakra. A pszichoaktív aminosavak azáltal befolyásolják a hangulatunkat, hogy megváltoztatják az agy kémiáját (a „neurotranszmittereket”) a központi idegrendszerben. A vazoaktív aminosavak a vérnyomásunk vagy a pulzusunk élénkítésével vagy nyugtatásával befolyásolják az energiaszintünket.

A tiramin például erőteljes élénkítőszer, amely megtalálható a joghurtban is.
A tiramin például erőteljes élénkítőszer, amely megtalálható a joghurtban is.

Bizonyos ételek, egyes italok vagy gyógyszerek „erősebbek”, mint mások. Ezek több hangulat- vagy energiamódosító tulajdonságot hordoznak. A tiramin például erőteljes élénkítőszer, amely természetes módon az érett sajtokban, a csokoládéban, az ecetes-sós ételekben, a szójaszószban, a vaníliában, a joghurtban, valamint a sörben és a borban található. A tiramin erőteljes érösszehúzó, ami növeli a vérnyomást. Valójában élénkítő hatása annyira erős, hogy az orvosok figyelmeztetni szokták az antidepresszánssal (monoamin-oxidáz-gátlóval vagy MAO-bénítóval) kezelt betegeiket, hogy kerüljék a tiramintartalmú ételeket.

Kutatási eredmények: A MAO és a tiramin közötti kölcsönhatás hipertóniás krízist idézhet elő. Más kutatások azt mutatják, hogy a nagyon érzékeny személyek magas tiramintartalmú ételek fogyasztása által előidézett migrénes fejfájásban szenvedhetnek.

Az ételek utáni sóvárgás és az érzékenység

Ahogyan az ételek tulajdonságainak erőssége, úgy az ételek hangulatmódosító hatásaival kapcsolatos egyéni érzékenység is változó. Vannak, akik rendkívül érzékenyek a testük kémiájára, és erőteljesen reagálnak az alkoholra, a csokoládéra, a kávéra és a cukorra. Ezek az anyagok úgy fejbe kólintják őket, mint egy löket morfin.

Az ételek hangulatmódosító tulajdonságai

Egészségesen étkezzünk!
Egészségesen étkezzünk!

Vannak, akik feltételezik, hogy a peszticidekről vagy valami más idegen összetevőről beszélünk. Ezért a hangulatmódosító tulajdonságok kifejezést használjuk. A tulajdonságok valójában pontosabb megnevezés, mint a vegyületek, mivel az ételek bennünket befolyásoló részei négy különböző összetevőt foglalnak magukban:

  • Az étel alapvetés aminosav-struktúrái.
  • Az aminosavak vagy pszichoaktívak, vagy vazoaktívak. A pszichoaktív aminosavak befolyásolják az agy neurotranszmittereit, a vazoaktív aminosavak a vérnyomást és a pulzusszámot, és vagy érszűkítők, vagy értágítók. Az aminosavak vagy serkentő, vagy nyugtató hatásúak:
    Élénkítők. Az érszűkítő aminosav csökkenti a véredények méretét, ami összepréseli a vért, és növeli a vérnyomást. Ettől energikusabbnak érezzük magunkat. Az élénkítő pszichoaktív aminosavak fokozzák az izgató neurotranszmitterek termelését.
    Nyugtatók. Az értágító aminosavak növelik a véredények méretét, lassítják a véráramlást, és csökkentik a vérnyomást. A nyugtató pszichoaktív aminosavak a gátló neurotranszmitterek termelését fokozzák.
  • Az étel állaga. Ez lehet lágy, ropogós, krémes vagy nyúlós.
  • Az ételtől elválaszthatatlan tulajdonságok: zsírtartalom, aroma, ízesítés, fűszerek. Az étel zsírtartalma és fűszerezettséget befolyásolhatja fizikai és érzelmi állapotunkat. Bizonyos fűszerek, mint például a fahéj, a cukor vagy a borsmenta önmagukban is energiamódosítók.
  • Az illat. Az ételek aromája kétféleképpen befolyásolja a hangulatunkat: az illathoz társuló múltbeli pillanatokra emlékeztetve, és a szagok molekuláris szerkezetével, amely befolyásolja agyunk kémiáját.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.