Éhség kontroll

Mi a szerotonin és hogyan hat étkezési szokásainkra?

Egyértelmű, hogy a szerotonintermelést számos környezeti, életmód- és személyiségbeli tényező befolyásolja. De a szerotonintermelést és a szerotonin szintet befolyásoló egyik elsődleges tényezőt mégis az elfogyasztott étel jelenti.

Az ételek molekuláris összetevői éppen úgy gátolják vagy serkentik a szerotonintermelést, ahogyan a gyógyszerek és az alkohol. A szerotonin szintet különösen a vitaminok, az aminosavak és az étel alapvető szerkezetét alkotó tápanyag-kategóriák befolyásolják.

Mi a B6 vitamin hiány 6 súlyos következménye? Ismerd meg most!

A B6-vitamin (amely piridoxiu néven is ismert) nélkülözhetetlen a szerotonintermeléshez, valamint a triptolán-anyagcseréhez. Ha B6-vitamin-hiányunk van, a szerotonin-szintünk alacsony lesz. A B6-vitamin hiánya, és így a szerotoninhiány a következőket eredményezi:

  1. kimerültség,
  2. az erőteljes testmozgásra való képtelenség,
  3. ingerlékenység,
  4. depresszió és
  5. fájdalom, beleértve a fejfájást, a kéztőalagút-szindrómát és a PMS-t.
Depresszió lehet az egyik következmény
Depresszió lehet az egyik következmény

Ezzel szemben ezek a tünetek szertefoszlattak vagy akár el is tűnnek a B6-vitamin pótlásával. Egy kutatás arra a következtetésre jutott, hogy napi 100 mg B6-vitamin elegendő ahhoz, hogy a szerotonint optimális szinten tartsa. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy ne vegyünk be napi 200 mg-nál többet; ha több hónapig ilyen mennyiségben szedjük, az mérgező lehet.

Együnk változatosabban!

Azonban sok ételt kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy 100 mg B6-vitaminhoz jussunk. Még az e vitaminban leggazdagabb ételek is adagonként kevesebb, mint 1 mg-ot tartalmaznak. A B6-vitaminban gazdag ételek közé tartozik:

  • az avokádó (ennek a legmagasabb a B6-vitamin-tartalma, egy közepes avokádóban 0,85 mg),
  • a banán,
  • a csirke,
  • a zöldborsó, a burgonya, a dió és a búzacsíra
B6-vitamint tartalmaz a búzacsíra is
B6-vitamint tartalmaz a búzacsíra is

Mivel nehéz elegendő B6-vitamint enni annak érdekében, hogy a szerotoninszintet magasan tartsuk, lehetséges, hogy sok olyan ember, aki nem szed kiegészítőt, B-vitamin-hiánytól szenved. Ez ételek utáni sóvárgáshoz vezethet, mivel a test megkísérli a B6-vitamin- és a szerotoninkészlet növelését.

Amikor a szerotoninszint alacsony, a test megpróbálja korrigálni ezt a hiányt. Minden szervezet a homeosztázis felé halad, vagyis egy olyan állapot felé, ahol a test kellemesen érzi magát, és megfelelő táplálékban részesül. Ha bármely nélkülözhetetlen elem szintje alacsony, akkor a test próbál alkalmazkodni.

A szerotoninhiány esetén az igazítás az ételek utáni sóvárgás formájában jelentkezik. Időnként az említett B-vitamin-tartalmú ételekért sóvárgunk. De a szerotonintermelést sok más étel is elősegíti, a sóvárgásaink ezért ilyen változatosak, amint az a továbbiakban olvasható.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.