Egészségmegőrzés

Mennyire káros a szivarozás?

A kár

A szivar füstje, csakúgy, mint a cigarettáé, növeli a szívbetegség és többféle ráktípus kialakulásának kockázatát – akkor is, ha nem „tüdőzzük le”. A kockázatok mértékét pontosan még nem állapították meg, de álljon itt néhány beszédes adat: mivel vastagabb a cigarettánál, és a papírja meg a töltéséhez használt érett, fermentált dohány lassabban ég, egyetlen nagy szivar akár 20-szor annyi ammóniát, 5-10-szer annyi kadmiumot (rákkeltő fém) és 80-90-szer több erősen rákkeltő nitrozamint bocsáthat ki, mint egy szál cigaretta.

Megnő a szívbetegség esélye

Aki naponta szivarozik, annál jelentősen megnő a szívbetegség, a súlyos légúti problémák, továbbá mindenféle rákos elfajulás kockázata a test dohányfüstnek kitett részeiben, az ajaktól a szájüregen (benne a nyelven), a garaton, a gégefőn, a torkon át a nyelőcsőig és a tüdőig. Természetesen minél több szivarra gyújtunk rá, annál inkább fokozódik a veszély: napi 1-2 szivar a szájüregi rák kialakulásának kockázatát duplájára, 3-4 szál a nyolcszorosára, 5 vagy több szivar elszívása pedig a tizenhatszorosára növeli.

Jóvátehető? Többnyire.

Az alkalmi szivarozás abbahagyása utáni néhány éven belül valószínűleg teljesen regenerálódik a szervezet. Ha valaki hosszú időn át erősen szivarozott, a szívbetegség és a tüdőrák kockázata csak évtizedek múltán áll be a nem dohányzókra jellemző „normál” értékre.

A változtatás további előnyei

A szivarozás abbahagyásának legnagyobb előnye természetesen az, hogy mentesítjük a szervezetet számos súlyos betegség (például a szájüregi és tüdőrák) veszélyétől. Pénzt takarítunk meg (hiszen a szivar a cigarettánál drágább luxuscikk), leheletünk üdébb lesz, távozik a ruhából, a kocsiból, a lakásból a kellemetlen szivarfüstszag – ha rögtön nem is, de idővel biztosan.

A gyógyulás útja

Soha többé szivart

Ha elfogyott az otthoni szivarkészlet vigasztaljuk magunkat más, egészségesebb módon. A szivarozás a cigarettázástól eltérően rendszerint nem függőség, csak időnkénti „kihágás”, ami azt jelenti, hogy könnyebb leszokni róla. Akinél szenvedélybetegséggé vált, kövesse a cigarettázásnál megadott fokozatos leszokás módozatait.

Akit a szivar füstje megcsapott…

A szivarozásban kétségkívül van valami extravagáns elegancia , amely felkelti a társaság – főképp a hölgyek – figyelmét, csakhogy az efféle pózolásnak később nagy ára lehet. Számos más módja van annak, hogy baráti körben, a kollégák között, egy partin vagy a klubban jól érezzük magunkat, és megcsillogtassuk egyéniségünket – az egészség veszélyeztetése nélkül.

Méretcsökkentés

Aki képtelen leszokni arról, hogy időnként rágyújtson egy szivarra, vásároljon egyre kisebb méretet.

A tüdő és a szív egészségének megőrzése

Rendszeres vérnyomásméréssel és koleszterinszűréssel idejében kimutathatók a szívbetegség kórelőzményei. Orvosunkat tájékoztassuk arról, hogy szivaroztunk. Figyeljük a tüdőrákra utaló esetleges tüneteket, például a nem múló köhögést, a véres köpetet, az állandó, tompa mellkasi fájdalmat és a légszomjat.

A száj és a torok védelmében

Figyeljünk az ajakrák, a szájüregi rákok és a nyelőcsőrák alábbi tüneteire: nem múló fekély vagy vérzés az ajkakon, a fogínyen, a szájpadláson vagy a nyelven; kemény duzzanat a szájban; szájüregi zsibbadás; nyelési nehézség vagy olyan érzés, mintha valami lenne a torokban. Ha bármelyiket tapasztaljuk, irány a háziorvos, aki beutalót ad a megfelelő szakrendelésre (szájsebészet, fej-nyaksebészet, illetve fül-orrgégészet).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.