Ételek és italok az étrendben

Tészták – hizlalnak?

Sok ember, ha rossz kedve van, szívesen vigasztalódik egy nagy tányér paradicsomos-sajtos spagettivel és húsgom­bócokkal. Olyan nagy baj ez? A száraztészta 100 g-jában legalább 380 kcal energia van, ami bizony elég sok, és magas a szénhidráttartalma is. Mindez vajon gyilkossá teszi a tésztát, vagy legalábbis hizlalóvá?

A legtöbb alacsony szénhidrát­tartalmú fogyókúrás diéta tilt­ja a kenyérfogyasztást, mond­ván, hogy hizlal. Van igazság abban, hogy a sok keményítőt és erősen finomított szénhidrá­tot tartalmazó élelmiszerek, például a fehér kenyér, a fehér rizs és a burgonya, hirtelen megemelik a vércukorszintet, amely azután hamarosan ismét lezuhan, és az ember megint éhes lesz. így nehéz fogyókú­rázni.

Vajon a tészta is ebbe a kategóriába tartozik?

A válasz: nem. A glikémiás index (GI) egytől százig rang­sorolja az élelmiszereket asze­rint, hogy mennyire emelik meg a vércukorszintet. Míg egy szelet fehér kenyér Gl-je 80 is lehet, a spagettié mind­össze 44, a masnitésztáé 46.

Hogyan lehetséges ez?

Elvég­re mind a kenyér, mind a tész­ta búzalisztből készül. Igen, de nem ugyanolyanból. A tészták zöme durumbúzából vagy más, keményebb búzafajtából készül, olyanból, amelyet dur­vábbra őrölnek. Az emésztő­rendszer enzimjei ezeket las­sabban bontják le, illetve ezek gazdagok rostban. Ezért ha nem eszünk belőle sokat, a tészta nem emeli meg a vér­cukorszintet.

Persze ha túl sokat eszünk belőle, a tészta – csakúgy, mint bármely más étel – hizlal. A zsíros, tejszínes, sajtos, vajas mártások pedig sajnos egyből eltüntetik a tészta alacsony GI-jével járó előnyöket.

Jó tanács! Úgy őrizheti meg a tészta ala­csony Gl-jét, hogy haraphatóra (al dente) főzi, nem pedig puhára. A túl sokáig főzött tészta Gl-je magas, mert a lisztszemek megduzzadnak, és ilyen formában az emész­tést végző enzimek hamarabb le tudják őket bontani és cu­korrá alakítani.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.