Orvosi tanácsok

Vérkeringés – jobb vér

Nagyon sok mindent tehet azért, hogy vére egészséges legyen és el tudja látni szervezetét a szükséges tápanyagokkal. Étrendje és testmozgási szokásai jelentősen befolyásolhatják vére összetételét, s a genetikai és a környezeti tényezők is hatással vannak rá.

Egyen babot a húshoz!

A vas a vörös vértestek oxigént szállító anyagának, a hemoglobinnak az egyik legfontosabb össze­tevője. Annak érdekében, hogy maximálisra növelje eme értékes ásványi anyag felszívó­dását, az étkezések során fogyassza növényi és állati eredetű forrásokból is. Sok vasat tar­talmaznak a különféle húsok, a halak, a sö­tétzöld zöldségek, a szárazbab és az aszalt gyümölcsök. Egy felnőtt szervezete átlagosan 4 g vasat tartalmaz, ennek felét a vörösvér­testekben. A vasszint túlzott csökkenése vér­szegénységet (túl kevés vörösvértest) okoz.

Igyon narancslevet a müzlihez!

Tud­ta, hogy egyes ételek kifejezetten gátolhatják a táplálékban lévő vas felszívódását? Közülük külön is említést érdemelnek a teljes kiőrlésű gabonakészítmények, a tejtermékek, így a tej vagy a sajt, valamint a tea, a kávé és a csoko­ládé. Ezeknek az ételeknek a jó részét nem le­het – és nem is tanácsos – teljesen elkerülni, a vasfelszívódásra gyakorolt hatásuk azonban ellensúlyozható azzal, ha az említett italokat nem az étkezésekhez, hanem azok között fogyasztja, és sok magas C-vitamin-tartalmú ételt eszik, mivel azok fokozzák a vas felvé­telét. A citrusfélék, például a narancs, külö­nösen gazdagok C-vitaminban.

Szórjon olajos magvakat a salátára!

A magok, az olajos magvak, a zabpehely, az árpa és a szójakészítmények mind aktívan csökkentik a vér koleszterinszintjét. Egy ta­nulmány megállapította, hogy az ilyen ételek étrendbe való felvétele hatásosabb lehet- különösen a szívre káros LDL-koleszterin szintjének csökkentése tekintetében -, mint ha csak a telített zsírokból enne keveset.

Meglepően egyszerű: Egyen több fokhagymát!

Kutatási eredmény: A New York-i Orvostudományi Főiskola egyik tanulmánya szerint ez az erős illatú étel segíthet az egészséges tarto­mányban tartani a vérzsírszinteket. Azt találták, hogy mi­után fokhagymát adtak 5 mmol/l értéket meghaladó összkoleszterinszintű emberek egy csoportjának, jelentősen csökkent azok vérzsírszintje.

E hatás kifejtéséhez már napi fél-egy gerezd is elég. Adjon fokhagymát a salátákhoz, le­vesekhez és ragukhoz, így azok nemcsak finomabbak lesz­nek, hanem a vérkeringésének is jót tesznek.

Igyon zöld teát, hogy javítsa a „rossz” és a „jó” koleszterin egyensúlyát! Kínai kuta­tók azt találták, hogy a zöld tea segít csök­kenteni a „rossz”, kis sűrűségű lipoprotein (LDL-) koleszterin mennyiségét a vérben, mi­közben nem befolyásolja a „jó”, nagy sűrű­ségű lipoprotein (HDL-) koleszterin szintjét, így tehát miközben egyéb koleszterinszint­csökkentő taktikákat alkalmaz – például kerüli a zsíros ételeket -, igyon zöld teát is, amilyen gyakran csak kedve tartja!

Figyelje a címkét!

Az erek egészsége szempontjából a leginkább kerülendő összetevők a transzzsírok, amelyek „hidrogé­nezett zsírok” vagy „részlegesen hidrogéne­zett zsírok” néven szerepelnek a címkéken. Ezek különösen gyakran vannak jelen a fel­dolgozott ételekben, például a különféle kekszekben és süteményekben. Holland tudósok azt állítják, hogy ha teljesen kizárnánk étrendünkből a transzzsírokat, 20 százalékkal csökkenne a szívbetegség miatti halálozás.

Eszegessen napraforgómagot, hogy csökkentse vére koleszterinszintjét! A natúr „szotyola” az egyik legkiválóbb forrása a fitoszterolok néven emlegetett növényi ve­gyületeknek, amelyek hozzájárulnak a ko­leszterinszint csökkentéséhez és elősegítik a vér zavartalan áramlását. Eszegesse a mago­kat magukban, vagy szórjon egy keveset a reggeli gabonapehelyre vagy a salátákra!

A gabonapehelyre szórt napraforgómaggal a jó ízek mel­lett a fitoszterolok keringést javító hatását is élvezheti.

Cserélje kávéját inkább teára!

Egy mauritiusi vizsgálat szerint ha naponta há­rom csésze fekete teát fogyaszt három hóna­pon át, az sokkal kedvezőbbé teszi a „rossz” és a „jó” koleszterin arányát, emellett csök­kenti a vércukorszintet és a trigliceridek (a vérzsírok ártalmas típusa) mennyiségét is.

Álljon ellen az olajban sült, gyors­éttermi ételeknek!

Bár a rántott hal vagy csirke finom csemegének tűnik, különösen ártalmasak lehetnek az artériáira. Az ételt gyakran olyan olajban sütik ki, amelyet már jó néhányszor fölhevítettek – márpedig ez jelentősen növeli benne az artériák szem­pontjából talán legártalmasabb zsíroknak, a transzzsíroknak a koncentrációját.

Mozgás!

Ha a testmozgást fogyókúrával kombinálja, az nemcsak a súlycsökkentés szempontjából lesz előnyös, hanem vérére és vérkeringésére is igen kedvezően hat. A kuta­tások során bebizonyosodott, hogy a test­mozgás és az alacsony kalóriatartalmú étrend kombinációja növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét, csökkenti a triglicerideknek nevezett ártalmas vérzsírok mennyiségét, és lejjebb vi­szi a vérnyomást is. a gyaloglás, a kocogás és a kerékpározás is jó választás. Igyekezzen a legtöbb napon 30 perc testmozgást végezni!

Figyeljen laborértékeire!

A vér össze­tétele az egészség számos eleméről ad hasz­nos információkat – különösen a szívproblé­mákról -, s egyben a hatékony kezelés kulcsa is benne rejlik. A leghasznosabb mérőszámok közé tartoznak a koleszterinnel kapcsolatos értékek: nemcsak az összkoleszterinszint fontos, hanem annak aránya is a „jó” HDL-koleszterin szintjéhez képest. A „rossz” LDL-koleszterin magas szintje növeli a szív­betegség kockázatát, míg a sok HDL-koleszterin segít megvédeni a szívet. Megmérik ezeket az értékeket, amennyiben:

  • már megállapították, hogy koszorúér-betegsége vagy perifériás vaszkuláris betegsé­ge van, illetve szélütése vagy miniszélütése (TIA) volt;
  • elmúlt 40 éves;
  • családjában előfordult már korán jelentkező szívbetegség vagy örökletes magas koleszterinszint;
  • túlsúlyos vagy elhízott;
  • magas vérnyomása, cukorbetegsége van.

Ismerje a szintjeit!

A táblázat megmutatja, hogy a vérzsíroknak a különböző rizikójú csoportok esetében melyek az optimális szintjei.

Akiknél kicsi a szívbetegség kockázataAkiknél nagy a szívbetegség kockázata
Összkoleszteriszint (ÖK)3,88-5,2 mmol/l2,88-4,46 mmol/l
HDL-kolesztreinszintFérfiak: 0,9 mmol/l fölöttFérfiak: 0,9 mmol/l fölött
Nők: 1,1 mmol/l fölöttNők: 11 mmol/l fölött
LDL-koleszterin4 mmol/l alatt3,5 mmol/l alatt
ÖK/HD arány4,5 vagy kisebb3,5 vagy kisebb
Trigliceridek1,7 mmol/l vagy kisebb1,3 mmol/l vagy kisebb

Ne hagyatkozzon csak a tabletták­ra!

Ha orvosa koleszterinszint-csökkentő gyógyszert írt fel önnek, akkor is egészsége­sebbé kell tennie életmódját. A legjobb eredményeket a helyes étrend, a testmozgás, a fogyás és a gyógyszeres kezelés kombiná­ciójával lehet elérni. Tartózkodjon a kalóriá­ban gazdag, zsíros ételektől, és ügyeljen a rendszeres testmozgásra!

Lépcsőzzön!

A lépcsőn való fel-le járkálás kiváló módszer a koleszterinszint és a vér­nyomás csökkentésére. Egy vizsgálat része­ként egy kórház alkalmazottainak egy része 12 héten át a lift helyett rendszeresen a lép­csőket használta. Ezzel párhuzamosan csök­kent a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, a súlyuk és a derékbőségük is.

Sétáljon, ne szunyókáljon a bőséges étkezések után, ezzel ugyanis csökkentheti a trigliceridszintet! Az étkezés után meg­emelkedő trigliceridszint a következő néhány órában lassan áll vissza a kiindulási értékre, a testmozgás viszont felgyorsítja ezt a folya­matot. Ha tehát szeretné alacsonyan tartani trigliceridszintjét, akkor evés után mozogjon!

Ne igyon túl sok sört!

A sör ugyanis növelheti a trigliceridszintet. Egyrészt csök­kenti a trigliceridek lebontását, másrészt arra készteti a májat, hogy még többet termeljen ezekből az ártalmas vegyületekből. Ha tehát eddig sokat sörözött, érdemes lehet másféle italra áttérnie.

Az MVT (mélyvénás trombózis) elkerülésének titkai

Bár már az 1950-es évek óta tudunk a repüléssel összefüggő mélyvénás trombózisról (MVT) – amikor is vérrög keletkezik egy mélyen futó vénában sokáig hiányoztak az egyértelmű kutatási eredmények erről a potenciálisan életveszélyes állapotról. Az orvostudomány egyre többet derít ki róla, ám ön is sokat tehet azért, hogy elkerülje a problémát.

A repüléssel összefüggő MVT-ről 1954-ben számoltak be először, amikor John Homas amerikai orvos elsőként diagnosztizálta az állapotot egy 14 órás repülőutat megtett férfin. Valójában azonban már 1940-ben is készült egy tanulmány, amely az MVT-hez kapcsolódó hirtelen halálozások számának a londoniak körében tapasztalt hatszoros növekedését a tartós mozdulatlansággal hozta összefüggésbe – ők a légoltalmi menhelyeken kuporogtak sokáig. Az utóbbi időkben pedig már úgynevezett e-trombózist is diagnosztizáltak olyanoknál, akik 12 órát vagy még többet ülnek a számí­tógép előtt. Az MVT akkor válik életveszélyessé, ha a lábban keletkezett thrombus, azaz vérrög kimozdul a helyéről, mivel ekkor azt a vér a tüdőbe sodorhatja, ahol akadályozza a tüdő vérkeringését – ennek akár végzetes következményei lehetnek. Ezt nevezik tüdőembóliának (TE).

Az állapot 2000-ben kapott először nagy nyilvánosságot, amikor egy 28 éves nő a London-Sydney-repülőút megtétele után TE miatt meghalt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2001 -ben elindította „Az utazás globális kockázatainak felmérése” elnevezésű programot. A vizsgálat első szakaszának 2007-ben publikált eredményeiből a következők derültek ki:

  • a 4 óránál hosszabb repülőút a duplájára növeli az MVT/TE kockázatát,
  • az egyéb rizikótényezők közé tartozik az elhízottság, a fogamzásgátló tabletták szedése, a túl kis vagy túl nagy termet, valamint a véralvadás rendellenességei.

További kutatások kiderítették, hogy növeli a kockázatot a terhesség, az időskor, a nem sokkal korábban végzett műtét, a szívelégtelenség, a nem­rég bekövetkezett szélütés, valamint a hormonpótló kezelés is. Meglepő módon az állapot jó néhány tudós szerint az állóképességi sportok gyakor­lóiban is kialakulhat, edzettségük miatt ugyanis igen alacsony a nyugalmi szívritmusuk, és ez az utazás közbeni vagy a sérülés miatti hosszú tétlenség­gel párosulva növeli a vérrögképződés valószínűségét.

Hasznos: Az egészséges utasoknak nem árt tudniuk, hogy az MVT/TE szerencsére igen ritka: átlagosan minden 6000, négyórás vagy annál hosszabb repülő­útra jut egy eset.

Mire figyeljen?

A biztonság kedvéért mindenesetre nem árt meggondolni, hol fog ülni és mit csinál majd egy hosszabb repülőút során. Ha csak lehet, válasszon folyosó melletti ülést, mivel úgy könnyebben tud járkálni egy kicsit. Egy 2009-es holland tanulmány készítői több mint 11 000 olyan személyt vizs­gáltak meg, akik négy óránál tovább repültek, és azt találták, hogy az ablak­nál ülők körében kétszeresére, az útközben alvóknál 1,5-szeresére, a szoron­gók között pedig 2,5-szeresére nőtt az MVT kockázata. Az egészségügyi szakértők az alábbi óvintézkedéseket javasolják.

Hasznos: Beszéljen orvosával, mielőtt néhány órásnál hosszabb repülőútra indul – főleg, ha fennáll önnél a rizikótényezők valamelyike!

Viseljen bő, kényelmes ruhát!

Vásároljon az útra kompressziós harisnyát! A kompressziós kezelés lényege, hogy a felületes vénás rendszerből a mélyvénás rendszerbe tereli a vért, így teher­mentesíti a bőr alatt futó vénás hálózatot és megelőzi a vérpangást ezen a területen. Rendkívül fontos, hogy a harisnya megfelelő méretű legyen, mert a rosszul illeszkedő darabok még növelhetik is az MVT kockázatát.

Válasszon kisebb kockázatú ülést! Nagyobb valószínűséggel fog felállni és járkálni, ha a folyosó mellett ül. A legjobb, ha közvetlenül egy válaszfal mögötti ülést talál, mivel ezek előtt kicsit több a hely.

Tegye a feje fölé a csomagjait, hogy ne akadályozzák fölöslegesen a lába mozgatásában!

Csínján a szeszes itallal! Ha muszáj megkóstolnia a gépen kínált szeszes italokat, akkor se igyon egy­nél többet! Vizet viszont fogyasszon bőséggel, mivel a kiszáradás is nö­velheti az MVT kockázatát.

Ne aludjon és ne vegyen be altatót az útra! Az MVT egyik legfontosabb rizikótényezője a mozdulatlanság, és alvás közben sokkal valószínűbb, hogy nem fog mozogni. Amikor az ágyában alszik, gyakran mozdul ide-oda, ami segít fenntartani a zavartalan vérkerin­gést. A repülőgépen azonban az alvás szempontjából természet­ellenes pózban, ülve utazik, és nehezen tudja mozgatni a lábát, mivel alig van rá lehetősége. Ha muszáj aludnia, akkor is csak rövid ideig, legfeljebb 30 percig tegye – állítson be ébresztést, hogy biztosan fel is ébredjen -, utána pedig végezzen MVT-ellenes gya­korlatokat.

Sétáljon fel-le a kabinban, ahányszor csak teheti!

Végezzen MVT-ellenes gya­korlatokat legalább félóránként! Lábujjait a padlón tartva emelje meg a sarkát, majd engedje vissza – tízszer. Ezután a lábujját emelje meg és engedje le, szintén tízszer.

Maradjon nyugodt! Ha fél a repüléstől, néhány mélylégzés-gyakorlat segít megőrizni a nyugal­mát. Az is jó, ha néhány csepp levendulaolajat tesz egy kendőre, és azt szagolgatja repülés közben.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.