Fájdalmak diagnózisa

Ismeretlen eredetű láz

Az eddigiekben sorra vettük a lázas állapot feltételezhető okait. Vannak azonban esetek, amelyekben valamennyi elképzelésünk csődöt mond és valamennyi vizsgálatunk negatív eredménnyel végződik . Ilyenkor a beteg megfigyelésére szorítkozunk és leghelyesebb, ha bizonyos idő múlva vizsgálatainkat megismételjük. Igyekeznünk kell minden esetben kizárni lehetőleg tervszerűen a szóba jövő lehetőségeket.

A következő csoportokat tarthatjuk szem előtt:

  • Infekciós betegségek. Igen nagyszámúak. Különösen tuberculosis lehetőségére kell gondolnunk.
  • Gyulladások, gennyedések, necrosisok.
  • Daganatos betegségek, különösen tüdőtumorra, hypernephromára, a vese egyéb malignus daganatára, béldaganatra, májtumorra, genitalis daganatokra, necrotizáló myomára gondoljunk.
  • Granulomák: elsősorban Hodgkinkórra, nonHodgkinlymphomára, sarcoidosisra kell gondolnunk.
  • Autoimmun-betegségek: SLE, polyarteritis nodosa, reumatoid arthritis stb.
  • Hematológiai betegségek, leucosisok.
  • Endokrin betegségek.
  • Allergiás állapot.
  • Központi idegrendszeri megbetegedések.

Az idegrendszeri eredetű láz lehetőségét – nem számítva a kamrába törő súlyos vérzés, apoplexia okozta lázat – fogadjuk mindig kétkedéssel. Nem vitatható azonban, hogy ilyen láz előfordul. Minden más lehetőséget alaposan ki kell zárnunk ahhoz, hogy funkcionális vagy nervosus lázra gondolhassunk. Leginkább olyan esetekről van szó, melyekben a láz már évek óta tart.

További okok a lázra

Ezek krónikus brucellosis, tüdőtuberculosis, hyperthyreosis, esetleg reumás carditis diagnózissal járnak kórházról kórházra, gyűlnek a diagnózisok, nő vagy csökken a láz, néha rövid időre meg is szűnik. A betegek általános állapota pedig legtöbbször kifogástalan. Antipiretikumok a lázra általában nem hatnak, szedativumok néha csökkentik a hőmérsékletet. Nőkön gyakori a láz premenstruális fokozódása, menses után csökkenése. Folliculus hormon csökkenti, sárgatest növeli a hőmérsékletet.

E nervosus láz a hypothalamus organikus bántalmának következménye is lehet. A központi idegrendszeri eredetet megerősítheti az ugyanakkor észlelhető hypernatraemia, polyuria, elhízás stb. Minden esetben helyes néhányszor meghatározni a rectalis hőmérsékletet is, így a hysteriás eredetű arteficialis láz vagy a rosszindulatú megtévesztés lehetősége eleve elesik. A szimulálás feltételezése lehetőleg ne legelső, hanem inkább legutolsó ötletünk legyen

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.