Fájdalmak diagnózisa

Láz urogenitális tünetekkel, esettanulmány

A húgyutak és a nemi szervek lázas megbetegedéseinek okai lehetnek: paranephritises és perinephritises folyamatok, vesekéregtályog, pyelitis, pyelonephritis, tuberculosisos vesebaj, prostatitis, vizeletretencióval járó fertőzés prostatahypertrophiában, genitalis tuberculosis és a női nemi szervek megbetegedései vizeletvizsgálattal, urológiai vizsgálatokkal és nőgyógyászati vizsgálatokkal tisztázhatók.

A vesében férfiökölnyi malignus daganat, jellegzetes érstruktúra. Szabálytalan lefutású, változó kaliberű erek, tócsaképződés. Arteriovenosus shuntokon keresztül korai vénás telődés. A tumor közepén necrosisra utaló érszegény terület Néha minden tünet nélkül, csupán lázas megbetegedés formájában kerül elénk a vese rosszindulatú daganata, a hypernephroma.

Erre példa a következő eset:

59 éves férfi egy éve tartó lázas állapota miatt több alkalommal hosszú hetekig tartózkodott kórházban. Diagnózis: cholangitis, májtályog, tüdőtuberculosis stb. A klinikai felvételkor jól táplált férfibeteg, 38,5 °C körüli állandó lázával felvételéig dolgozott. Alapos átvizsgálása főleg tumor irányában negatív eredménnyel jár. Vérsejtsüllyedés 100-130 mm/óra. Mérsékelt globulinszaporulat, a leucocytaszám tartósan 10 000 körül, anaemia nincs. Minden vizsgálat (pielográfia, sőt retrográd pielográfia is!) normális lelettel jár. A legkülönbözőbb antibiotikumok alkalmazása eredménytelen. Hatástalan a malaria feltételezésével adott Atebrin, és a Hodgkinkór feltételezése alapján adott citosztatikum inkább rontja az állapotot.

Végül kissé kényszeredetten pontosan meg nem határozható autoimmun betegségre gondolunk. Az izombiopszia negatív. Ennek ellenére kortikoszteroidot adunk. A beteg e kezelésre láztalan, jól van, egészségesnek érzi magát. Ha a kortikoszteroid adagot csökkenteni próbáljuk, a láz ismét megjelenik. ACTH is láztalanná teszi a beteget. A kortikoszteroid kezelés és az ACTH hatásossága alapján az autoimmun betegség diagnózisát megerősítettnek látjuk. Közbejött események miatt a beteg hazamegy, kortizonnal láztalan, kb. 10 kg-ot hízik (ez biztosan nem vízretenció), panaszmentes. A betegség összesen csaknem két évig tart. Újabb felvételre pleuritis megjelenése ad okot.

Ezt még mindig az autoimmun betegség jelenségének tartjuk, de Streptomycint, INH-t iv. adunk. Végül a bal felső tüdőlebenyben körülírt, gyorsan növekvő árnyék keletkezik. Most már tumormetastasis lehetőségére gondolva, a csontokat vizsgáljuk meg és ismét pielográfiát készítünk hypernephroma gyanújával. Újabb negatív lelet. A beteg azonban gyorsan romlik, pleurapunkciókra van szükség, a mellkasi folyadék véres. A beteg cachexiában meghal. Kiíró diagnózis neoplpulm. Sectiós diagnózis: hypernephroma a bal vesében, metastasis a májban, tüdőben, mellékvesében, csontban.

Összegzés

Minden tartós lázzal járó állapotban gondolnunk kell tehát a vese tumorára és ezt a lehetőséget akkor sem szabad elejtenünk, ha a pielográfiás vizsgálat negatív eredményű. Egyéb módszerekkel, szonográfiával, veseszcintigráfiával, computertomográfiával, angiográfiával esetleg módunkban van felismerni a betegséget negatív pielográfiás lelet ellenére is, ha a daganatnem tört be a pyelonba. Bár az urológusok a retrográd pielográfiát egyre ritkábban végzik, hasonló esetben ennek végzése is szóba jön. A vese daganatai májműködési zavarral, hypercalcaemiával, intravascularis alvadással is járhatnak: Stauffer-szindróma.

Kb. 6 napig tartó hidegrázásos magas lázat okoz a haemorrhagiás diathesissel járó haemorrhagiás vírusnephritis (haemorrhagiás láz, nephrosonephritis haemorrhagica), mely általában járványosán (táborok, katonaság) fordul elő. Akut tubuláris nephropathia e betegség lényege, mely heveny veseelégtelenséget okozhat. Ez utóbbi a láz lezajlása után alakul ki. Agyi és meningeális vérzések meningoencephalitises kórképet idézhetnek elő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.