Fájdalmak diagnózisa

Izom eredetű háti fájdalom

Ha a gerincet alkotó elemek szerepét a hátfájdalom keletkezésében – elsősorban a helyi ütögetési, nyomási fájdalom hiánya és radiológiai eltérés hiánya alapján – kizártuk, és a mellkasi szervek, valamint a hasi szervek megbetegedéséről sem lehet szó, magát a hátizomzatot is okolhatjuk a fájdalom előidézéséért.

Említettük és ismét hangsúlyozzuk, hogy a myalgia, izomreumatismus, myogelosis, fibrositis kifejezések mennyire bizonytalan megjelölései annak a fájdalmas állapotnak, melyet a lágyrészek megbetegedése okoz. Ha az izomzat fájdalmasságát traumás haematoma, repedés, zúzódás idézi elő, az anamnézis felvilágosítást ad akkor is, ha sérelmi nyomot már nem látunk. Fájdalmas lehet a hát izomzata lázas, infekciós betegségek kezdetén. Ha a fibrositis a lumbális tájon keletkezik akár akut, akár krónikus formában, lumbagóről beszélünk, amely ischias szindrómában vagy a nélkül jelenik meg. A fibrositis azonban a hátizomzatra is korlátozódhat.

Háti izomban megjelenő csomók

Megjelenhetnek a hát izomzatában a fibrositisre jellemző tapintható csomók is. E reumás fájdalom lehetőségét a tapasztalat alapján el kell fogadnunk, anélkül, hogy biztosan tudnók, milyen kórbonctani elváltozás hozza valójában létre. E fájdalom tompa sajgás, melyet nyomás, masszírozás inkább enyhít, mint fokoz.

A gyulladásra utaló általános jelek (láz, leucocytosis, a süllyedés gyorsulása) hiányoznak, ami magában is kétségessé teszi a „fibrositis” elnevezés jogosultságát. E bizonytalan diagnózisokat mindenképpen csak kizárásos alapon szabad felhasználni. Az izomzat fájdalmasságát természetesen myositis, dermatomyositis, trichinosis is okozhatja. E ritka betegségek diagnózisa csak akkor állítható fel, ha ilyen lehetőségre gondolunk, akkor azonban a diagnózis könnyű.

Meg kell végül említenünk, hogy a tartós hátfájás ideges eredetű, funkcionális panasz is lehet. Ilyenkor természetesen más ideges eredetű panaszt is találunk, és a beteg alaposabb megismerése és főleg körülményeinek tanulmányozása rendszerint felfedi a panaszok kiváltó körülményeit és hátterét is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.